Yavaş indirme sorunu

Biraz uzun oldu ama affola. Teknik olarak azıcık tecrübem olan bir konuya denk geldiğim ve fikir belirtmek için yazıyorum. Daha önce yazıp çözemedim demişsiniz, eğer problem karşı taraftan (sunucu kapasitesi) kaynaklanıyorsa çözmeniz zor. TurkNet tarafında ise belki bir şeyler yapabiliyorlardır bilmiyorum. En azından IPv6 hız testleri ilginç.

Konuya girmeden önce çok sıklıkla karışan Megabyte (MB) ve Megabit (Mb) arasındaki farkı yazayım.
1 byte 8 bit’ ten oluşur dolayısı ile saniyede 100 Mbit veri aktarabilme yeteneğine sahip bir hattaki modem saniyede 100Mbit/8bit= 12,5MB büyüklüğünde bir dosya indirebilir.

Topluluk oyun sunucuları ve hızlar (FiveM, CS:GO)

2 adet bulut sunucum mevcut (eskiden oyundu artık değil). Bir tanesinde 1G diğerinde ise 10G network var, yoğun saatlerde kullanıcı başına rastgele hız atanıyor veya ip başına limit atanıyor. En kötü ihtimalle battle royale oluyor ilk gelen daha hızlı indiriyor vs. Ben basit bir vatandaş olarak, Steam gibi 100’lerce paralel sunucu çalıştıramayacağım için kullanıcıya varacak olan hız kapasiteden dolayı farklı olacaktır. Bunu FiveM için örnek olsun diye belirttim.

TR Fivem Sunucuların da Script indirmelerinde 1.5 mbps de indirme yapıyor.

O bendede öyle. 100 Mbit ile aynı, 1 Gbit ile aynıydı. Sunucudan kaynaklanıyor genelde.

FiveM sunucuları, topluluk sunucuları olduğu için (Rockstar ile alakasız) maksimum bir bant genişliği limiti mevcuttur, aynı anda tonlarca kişi script indiriyorsa her kullanıcının hızı değişir. Önce gelen bazen daha hızlı indirir vs.
Çok modlu CS:S sunucusu işlettim zamanında, sunucudan asset indirirken kalabalık saatlerde çok yavaş indiriyordu,.
Aynı şekilde ARMA 3 te sunucuya katılırken mission indirme süreniz sunucunun hızına bağlı.

Hız testleri hk.

NPerf veya Speedtest farklı bir durum. Onlar sentetik test diye geçer, karşıdaki sunucu size hiçbir şekilde limit koymaz. Sunucu yoğunluğuna göre kaldırdığı hız kadar test yaparsınız. (TurkNet 10 Gbit mesela). Yarış arabasını boş pistteki ve TEM’deki hızını karşılaştırmak gibi bir durum bu. Yarış pisti boş, bas basabildiğin kadar (sentetik), TEM (gerçek dünya, saatlik yoğunluk).

Kendi hız problemim olmasa şuan birkaç site önerin test edeyim diyorum ama malesef. Sentetik testlere güvenmek yerine size tavsiyem torrent üzerinden linux iso ları indirmenizdir. Linux torrentleri yasal, güvenli ve çok kişi tarafından yüklendiği için maksimum hat kapasitenizi ölçmenize olanak sağlar. Gerçek dünya testidir. Hattınızda bir problem varsa bu şekilde çok daha rahat çözersiniz, torrent dağıtılmış bir ağ olduğu için hızınız ağdaki kullanıcı sayısına bağlıdır, popüler torrent => daha hızlı indirme.

Hosting servisleri hk.

Hosting servislerinde hız limiti veya throttle durumu mevcut. Motrix veya IDM ile mesela kayıt olmamış kullanıcının indime hızını 500 KB/s ile limitlemiş olan bir siteden dosya indiriyorsanız, IDM veya Motrix ile 12 bağlantı açtığınızda program size yaklaşık 6 MB/s gibi bir hız vericektir.

Aylık en az çift yönlü 10TB veri akışı yapan biri olarak çok site kullandım, indirme hızı olarak problem yaşatan siteleri saymam gerekirse:

  • Google drive (Masaüstü uygulaması iyi, browser kötü.)
  • Mediafire
  • MEGA (premium yoksa en kötüsü, Hollanda/Yeni Zelanda VPN iyi)
  • ve premium hesap satan geri kalan tüm siteler.

Bu saydıklarım genelde standart olan olaylar. Yani siz mesela limitsiz premium mega sitesi üzerinden hat kapasiteniz kadar dosya indiremiyorsanız o zaman problem altyapı ve yoğunlukta. Linux torrentini bi test edin derim.

Fikir edinmek soruyorum konuda göremedim ama TurkNet’in size verdiği tarife hızı kaç? 100 Mbit Fiber diye tahmin ediyorum ama

1 Beğeni