YAPA Olan yerde VAE Olmayabilir mi?

Merhaba,TurkNet yardım merkezine,"Merhaba,şu anda ortalama maksimum, 1.16 Mbits/20 Mbits gibi değerlerle internetimi problemsiz kullanıyorum.Oysa aboneliğine aracı olduğum bir arkadaşım evinde VAE ile kullanma zorunluluğundan dolayı 75 Mbits gibi hızlara çok kolay ulaşabiliyor,üstelik santrala olan uzaklığı benden fazla.
Rica etsem,şu an YAPA’dayım ve benim VAE’yi kullanmam durumunda daha fazla hızlar alabilir miyim,alabilirsem geçiş sağlamam mümkün mü?Saygılarımla…
NOT:Bu arada,bina ankestremden,daireme özel Cat 6 kablo çektirdim,dahili veri kaybı sorunum yok."Şöyle bir cevap aldım,“Merhabalar,
Kontrollerimi sağladığımda bölgenizde VAE altyapısı olmadığını gözlemledim. VAE altyapı kontrolünü Turk Telekom sistemi üzerinden yapmaktayız ve sorgulama sağladığımızda sizi güncelleyeceğimiz alternatif bir altyapı bulunmamaktadır.”
Neticede önceden burada TTNet kullanıyordum.VAE,TTNet’in altyapısı olduğuna göre adresimde bulunmaması ne anlama geliyor.Bir açıklama rica ediyorum.Selamlar.
Not: Santrale olan uzaklık 1766 Metre,Daha önce 1200 Metre görünüyordu.
Santral TİRE-97

Şuradan adresinizi sorgulayıp ss atabilirmisiniz?


Tabii ki…

Hocam şu anda yapa da kalmanız sizin için daha avantajlı. Vea ya geçerseniz çok daha düşük hızlar alabilirsiniz.

Bazen doğru değerler vermiyor. Mesela benim mahalleye saha dolabı eklendi fakat altyapı sorguda 10 mbps 899 metre gösteriyor halbuki internetim 100 mbps şuan Siz de böyle bir durum olabilir. Eğer komşunuzun interneti 100 mbps destekliyorsa. :slight_smile:
image


Buradan VAE altyapısı ve fiber dolap olup olmadığını sorgulayın. forum.turk.net’teki konunuzu destek kaydınıza ekleyin.
Umarım daha fazla internet alabilirsiniz.
Keyifli kullanımlar dilerim.

Bana da aynı yanıtı verdiler. Ben boş port görünmediği için böyle söylüyorlar diyordum ama sizin adsl de olsa boş port var.

Adsl olma ihtimali yok çünkü bütün kablolar yeni fiber dolaba taşındı :smiley: Sistemsel bir hata var veya sisteme işlenmemiş.

konuyu açan arkadaş için demiştim :smiley:

1 Beğeni

Anladım. Belki onda da böyle bir durum olabilir. Bilemeyiz.

1 Beğeni

Bilal bey önerinizdeki teknik gerekçe nedir.?Bana göre santrala çok daha uzak olan arkadaşım nasıl VAE üzerinden 75 Mbits rahatça alabiliyor?

Gıbırnet’ten ve TurkNet’ten sorguladığınızda altyapı türü ne çıkıyor? GIBIRNet Alt yapı sorgulama | Fiber sorgulama - GIBIRNet | İnternet

Sorguladım,enteresan,ADSL altyapı gözüküyor.15 Mbits,evet bu hız daha doğru.
Şimdi TurkNet bana buradan,TTnet altyapısı üzerinden VDSL verebiliyor.TTnet neden veremiyor,sorgulamada ADSL gözüküyor.

TurkNet kendi YAPA altyapısı sayesinde veriyordur.

Haklısınız ama,TurkNet’in kendi YAPA santralındaki (TİRE-97) portundan sonraki çıkışın tamamen TTNET’e ait olduğunu düşünüyorum.TurkNet’in sahra dolabı yada evlere kadar bakır kablo hizmeti yok biliyorum.
Neticede YAPA santrali neredeyse TTnet santralı da onun yanında bir yerlerde.
Bu işler ancak,TurkNet’in santraldan sonraki,evlere iletişimide kendi hatlarıyla sağladığı zaman düzelecek,kolaylaşacak.Kendi saha elemanları hattın tamamına malik olmalı.Örneğin saha elemanı geliyor internet bağlamaya,ama ankestreye bağlantı yapamıyor.TurkNet yetkilisi gelecekde 1 dakikalık ankestreye kablo çakacak diye,günlerce beklenebiliyor.Haydi TurkNet,destekliyoruz,hizmetin güzel,bu evlere dağıtım işinede el at.

YAPA cihazının özelliği bu sanırım, düşük sinyalde de olsa kopma olmadan yüksek hız verebiliyorlar bu sayede. Bu forumda okumuştum sanırım ama bulamadım şimdi.

İşin teknik ayrıntısını bilmeden konuşuyorsunuz. Türk telekom o mesafeden vdsl sinyalı gönderse gene alacağınız hız türk net ile olan hızla aynı olacak. Ama bu teorikte pratikte türk telekom 8 snr de buluştuğundan hattınız oturmayacaktır.

Yani o mesafeden vdsl de olsa adsl de daha yüksek hız alamazsınız.

Arkadaşım 75 mbps alıyor diyorsunuz sorgulayın bakalım benim attığım linkten saha dolabı mesafesi kaç. Unutmayın mesafe artıkça hız düşer.

Umarım anlarsınız.

Değil, yapa cihazları santral binasında bulunuyor. Direkt bakır kablo ile hiç bir güçlendirme veya herhangi bir dolaba ulaşmadan aboneye gidiyor. Vae de ise çoğunlukla saha dolaplarına fiber bağlantı kuruluyor o dolaptan sonra bakır ile aboneye gidiyor. Arkadaşınız ile aynı sokakta yaşıyor bile olsanız o sokağın karşı tarafında ise siz yine vae alamayabilirsiniz.

1 Beğeni

Teşekkür ederim,Moderatrix kardeşim son derece mantıklı bir açıklama.Muhtemelen VAE kullanan arkadaşım,Saha Dolabının yakınlığından yararlanıyor,ana santrale uzaklığı benden uzak olsada…

Bu arada arkadaşın bağlantı sorgulamasını yaptım.
Ekran görüntüsü 2021-07-12 170402

Evet,santral uzaklığı değil ama saha dolabına çok yakın.
YAPA aboneleride TTnetin saha dolabından yararlanabiliyor mu?

Hayır bir ara gündeme geldi ama daha sonra fiber yatırımlara öncelik verildiği için şu an rafa kaldırıldı dolap üzerinden yapa projesi.

2 Beğeni

Bence kaldırılmaması gereken bir proje. Her yere Gigafiber ulaştırmak en az 10 yıl sürer.