VDSL Hız

VDSL altyapıda illaha santral kutusuna yakınlığına göremi almaktayız hız? Birşey yapıpta bunu 90 100 mbps almamızı sağlayamıyoruz değilmi? Merak ettim ve konu açayım dedim eğer varsa bi çözüm sunarsanız sevinirim. (Fiber çözümü vermenize gerek yok çünkü getirmiyor hiçbir firma bissürü firmaya sordum)

Hayır sağlayamayız. Bakır altyapıda veri elektrik sinyalleri ile frekanslar aracılığıyla iletilir. Bakır kabloların direnci de kayıp oluşturur. Bu kayıplar mesafe arttıkça artar. Kayıp arttıkça da hız düşer.
Tamamen fiber dönüşüm mümkün olmayan veya potansiyel olmayan yerlede saha dolaplarına kadar fiber çekilerek her hanenin mesafesini VDSL değerlerine getirerek çalışma yapılır.

VDSL’de alacağın hız o kadar çok etmene bağlı ki anlatamam, sırayla şöyle diyeyim

  1. Mesafe: En büyük etmen mesafedir, mesafe arttıkça zayıflama artar, hız düşer.
  2. Saha dolabındaki sizin portunuzun bulunduğu DSL kartı üzerindeki abone sayısı: VDSL kart üzerinde var olan DSL amfi gücü birkaç aboneye ortak dağıtılır. Yani sizin binanızdaki komşular yeni hat aldığı zaman sizin gücünüz ciddi derecede düşer, güç düştüğü zaman SNR de düşer ve hızınız azalır.
  3. Sokağınızdaki abone sayısı: Sokaktaki binaların üzerinden gelen siyah kalın telefon kablosu(prensibal kablo) üzerindeki abone sayısı ne kadar çok ise o kadar hız düşer. Çünkü bu kablolar birbirlerine 1-2 mm uzaklıktadır ve elektromanyetik olarak birbirlerini etkilerler. SNR’nin düşmesine sebep olurlar.
  4. Komşularınızın kullandığı hız: Sokağınızdaki diğer aboneler 24 Mbit kullanırsa siz daha yüksek hızlar alırsınız, tüm komşularınız 100 Mbite geçerse hızınız düşer. Çünkü 100 Mbit kullanan komşular daha yüksek frekanslarda bağlantı kurar ve bu frekanslar sizin yüksek frekanslarınız ile elektromanyetik girişim yapar.
  5. Sokağınızdaki kablonun ek noktalarının kalitesi: Eğer ek noktalarından su girip bağlantıları çütürürse ciddi hız kayıpları oluşur.
  6. Bina içi tesisatınızın kalitesi: Bina içinde kopukluk varsa, ya da çok kalın bir kablo kullanıldıysa bunlar hızınızı büyük oranda etkileyecektir.
  7. Saha dolabı ve bina içi ankastre kutusundaki Reglet bağlantılarının düzgün yapılıp yapılmaması: Bazı durumlarda su alan dolaplar yüzünden bağlantıda kopukluklar oluşabiliyor.
  8. Kullandığınız modemin DSL çipi santralinizin DSL çipi ile aynı model olursa genellikle 5-10 Mbit daha yüksek hızlar alırsınız, farklı çipte modem kullanımı hızı ve pingi kötü etkiler.

Yani anlayacağınız o kadar çok etmen var ki, hepsini düzeltmek çok zor. Örnek verecek olursak ben dolaba 80 metre uzaktayım , 100 Mbit hızı çok rahat alıyorum, arkadaşımın evinde bina içi santral ile FTTB VDSL var yani santral uzaklığı 10 metre, ama 90 Mbit üzerini alamıyor. Çünkü onun binasındaki çok fazla abone var.

Bu konu, son yanıttan 60 dakika sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.