Vdsl hat değerlerim

Merhaba dostlar,

Turk Telekom’dan TurkNet’e geçişim yakında tamamlanacak.
Hat değerlerine bakarak stabil bir internet alıp alamayacağımı söyleme şansınız var mı?

Şu an 50 Mbps paketim var. Hattım 67’ye kadar destekliyor. Modem arayüzünde bu değer şu an 65 de ama 62-67 arası gidip geliyor.

Normalde 50 Mbps’nin 44-47 arasını alıyordum. Son zamanlarda ise 38-42 arasına düştü.

Hattımızın iyi olup olmadığını hangi değerden anlarız? Bu değer ne olmalı?
Mesela U1, U2 yada D1, D2, D3 yazıyor. Bunlar ne anlama geliyor?

Yardımcı olursanız sevinirim.

Modem arayüzündeki değerlerim:

Merhaba cldnz. Bütün değerler önemlidir fakat en önemlisi; SNR ve sinyal zayıflaması olan değerlerdir.


SNR, 8/10 veya üstü olması ve bu oran ne kadar fazlaysa o kadar iyi olur. Sinyal (HAT) zayıflaması 20dB veya aşşağısı olması, 10dB veya fazla fark olması ve bu oran ne kadar az olursa o kadar iyi olur. Alım Gücü’de aynı şekilde şekildeHata (CRC,FEC) günlük 50-100 CRC idealdir. bu hatalar ne kadar fazla olursa hizmetin performansını etkileyebilir. V.b


U ve D katsayıları hattınızın düşük, orta ve yüksek ortalama değerlerini verir.


SNR mevcut hızınızın ve max hızınıza yakın bir kullanım sergiliyorsunuz yani hattınızın alabileceği hızı alıyorsunuz

Testler kablolu mu?

3 Beğeni

Merhaba @TworA

Testleri önce kablolu sonra WiFi (modemin yanında) ile yapıyorum. Aynı değerler çıkıyor.
Esas alınması gereken kablolu elbette.

Tabı bu hız şu an Türk Telekom’da aldığım hız.
TurkNet’e geçişim ve aktivasyon bir kaç güne tamamlanacak.

Yani ben TurkNet’e bu değerlerle 60-65 arası alsam kafi :slight_smile:

Modemim de TP Link vn020-g2u. Onunda değiştirmeyi düşünüyorum. TurkNet’in verdiği Zyxel VMG3625-T50B modemi almayı düşünüyorum ama hem forumda hem başka siteler ve videolarda özellikle WiFi bağlantısında sorun yaşandığını gördüm. Şu an bğtçeme en uygunu bu.

Bir de Keenetic Extra Dsl ac1200 öneriliyor. Bütçemi aşıyor açıkçası.

Benim için önemli olan stabil bir bağlantı. WiFi sorunu repeater yada router ile çözülebilir bir sorun.

Zayıflamanız 10dB fark yaratmış ve 20dB yakın. Ek, dsl prizi ve splitter kullanmayın bağlantılarınızı tamamen YAK1 ile yapın.
Her hangi bir ISS’geçsen yine aynı hızı alırsın, hızın artışı veya düşümü değerler ile alakalıdır.


Fiyat performans olarak Asus AC750/51 tavsiye ederim. SNR ayarlaması da mevcut bir ihtimal SNR zayıflatarak ile daha yüksek hız alabilirsin.


“TurkNet arkadaşını getir” kampanyasında ki kodu Temsilciye vermediyseniz bu “jkb26gn34rtu” kodu Temsilciye söyleyin, 1 ay bedava veya 1 ay bedava tutarında ki indirim hak kazanıcaksınız. Bilginize…

2 Beğeni

U ve D olanlar upload ve download bantları. VDSL de bir kaç tane upload ve download kanalı olur ve sırayla up…dw…up…dw şeklinde gider ki hat mesafesi arttıkça sırayla upload ve download hızları azalsın. Mesela ADSL de tek upload ve tek download bandı vardır download un frekansı yüksektir bu yüzden mesafe arttıkça sadece download hızı azalır.

2 Beğeni

Öncelikle teşekkürler.

Türk elekom ekibi modemi bağlarken duvardan gelen kablonun ucu çakılı olmadığı için ek yapmıştı ve baya da uzun tutmuştu. Zaten elektrik bandıyla “izole” etmişlerdi. Yak1 bakıp deneyeceğim tavsiyeniz üzerine.

Yalnı şöyle bir sorum olacak. Şu koyacağım videodaki gibi bir priz takmak istiyorum.

Bu benim işimi görür mü? Ve bu kutudan modeme bağlayacağım dsl kablosu bildiğimiz klasik, şu an da kullandığım kablo olsa yeterli olur mu? Onu yeni alacağım. Prizle modem arasında bağlantı sağlayacak kabloya ilişkin öneriniz var mıdır? Şöyle 1-2 metre tutsam yeterli.

Modem konusunda ise Asus’a oldum olası mesafeliyim ancak tavsiyeniz üzerine bakacağım. Zyxel VMG3625-T50B ile karşılaştırdığımız da artı eksi yönleri nedir?

Davet kodu için teşekkürler. Sistemde kayıtlı var ama bir aboneliğimiz daha var taşımayı düşündüğümüz. Eğer taşırsak bunu değerlendireceğiz :blush:

1 Beğeni

Bu prizi kullanmak yerine kabloyu hava alıp kararmayacak şekilde düzgünce eklemek daha az sorun yaşatır. Prizlerde kullanılan malzemeler çok kötü ve temas sorunları oluşabiliyor.

DSL Prizi hakkında arkadaşlara katılıyor ve eklemek istiyorum:
DSL prizi kullanma ankastreden veya binanın, direğin girişinden gelen kabloyu direkt modeme gir yani kablonun ucuna RJ11 soket çakıp kablonun modeme direkt girişini sağla.


T50B kullanmadım fakat Wi-Fi ile ilgili sorunlar vardı en son bildiğim kadarıyla yazılımı da pek iyi değil duyumlarıma göre fakat AC750 kullanıyorum, yazılım olarak bir sürüm hariç gayet iyi özellikle o fiyata
SNR dediğimiz performans ile ilgili bir değerin ayarlanmasını AC750’de yapabiliyorken T50B’de yapamıyorsunuz (arayüzden)


Rica eder, keyifli kullanımlar dilerim. :rocket: :sunglasses:

1 Beğeni

O zaman en mantıklısı Yak1 ile bağlantı yapmak. Prizin avantajı derli toplu görünmesi aslında. Umarım Yak1 konnektör bulabilirim elektrikçilerde.

1 Beğeni

Merhaba arkadaşlar hat değerlerim hakkında bilgi verebilirmisiniz , crc error yüzünden aylardır mağdurum ankastre den modeme kadar kablolarımı yeni yaptırmama rağmen bu şekilde. crc çoğalmaya başlayınca internet sayfası bile açılmıyor , port değişikliği mi talep etmem gerekiyor.

1 Beğeni

Merhabalar, iç tesisatınızı yenilemenize rağmen ve modemi güncellemenize rağmen CRC hatası almaya devam ediyorsanız portunuzu değiştirmeyi talep edebilirsiniz fakat alt yapınızın kötü olması da CRC 'yi etkileyeybilir.

teşekkür ederim bir tek modem kaldı değiştirmediğim onuda değiştirip test etsem olur mu, gerçi 7 ay önce sıfır takılmıştı ama sorun yaratan modem de olabilir diye düşünüyorum.

Merhaba, @byreis
Bazı modemler crc yaratıyor olabilir. Mesela daha önceden TP link kullanırken hiç bir sorunum yoktu keenetic o kadar çok kullanan oldu bende bir deneyeyim dedim ama dolaptaki cihazlar uyumlu değil diye sanırım koparıyor yada crc yaratıyor umarım güncellemeyle düzeltirler. Belki sanada oluyordur ama başkasına olmaya biliyor, oranın durumuna bağlıdır.

peki hangi marka Modem kullanmamı tavsiye edersiniz ,şuan kullandığım zte. asus olabilir mi

1 Beğeni

Alt yapın neye uygun olduğunu bilmediğimiz için ne söylesek %50 şansın var. :person_shrugging:

Merhaba dostlar,

Sonunda bugün TurkNet’e geçiş yaptım. Geçiştrn bu yana 6 saat geçti ve hat değerlerine baktım.

İlk gönderi de de göreceğiniz üzere D1, D1, D3 de SRN 11.7,11.9 gibi değerlerdeyken TurkNet’e geçiş yaptıktan sonra 7.9’a düştü.

Bu durum normal mi? Bağlantı kalitesini ne derece etkiler?

Güncel hat değerlerinş buraya ekliyorum.

Merhaba @alperenatici

Yukarıda da belirttim. Turk Telekom’dan geçmeden önceki altyapının desreklediği maksimum indirme hızı 65-67 mbps arasıydı. Geçişten sonra 52-55-58 arası düzensiz şekilde gidip gelmeye başladı. Geçişin ilk saatinde 60 civarı mbps hız alıyordum. Şu an 45-55 arası gidip geliyor.

SRN değerleri de düştü.

TurkNet’e geçiştrn önce ve az önce baktığım değerleri ekliyorum karşılaştırma olsun diye. Bu durum neyden kaynaklanıyor? 24 saat beklemeyi düşünüyorum gözlemlemek için.

Turk Telekom’da ki değerler:

TurkNet güncel değerler:

Bilgilendirebilirseniz sevinirim

Bir sorum daha olacak.

Şu an TP Link vn020-g2u model modem kullanıyorum.

Tanılama yaptığım zaman her şey başarılı görünüyor. Ancak Varsayılan Ağ Geçidine Ping At kısmı başarısız diyor. Bu bir sorum teşkil eder mi? Şu an internet var. Resmi aşağıya bırakıyorum.

Selamlar @cldnz, geçiş sonrası hat değerlerinizin normalleşmesi zaman alabilir. İlerleyen süreçte tekrar kontrol etmenizi rica ediyorum :raising_hand_man:

1 Beğeni