VDSL Hat değerlerim nasıl?

Birkaç gün önce adsl’den vdsl 75 mb’e geçtim. Snr margin değerim 8 sınırlarındaydı ve sık sık kopma sorunu yaşadığım için TurkNet destek ekibiyle iletişime geçtim. Hızımı 50’ye çekmelerini söyledim. Fakat sadece 35, 75 ve 100 portunun olduğunu söylediler. O yüzden 35 mbite geçtim ve şu an da kompa sorunum yok ve değerlerim altta attığım şekilde. Bu değerlere bakarak en sağlıklı olarak ne kadar hız alabilirim? Hızımı 50 mbit’e almamın başka bir yolu yok mu? Modemim ZTE H198N

Ekran görüntüsü 2023-01-17 144945

Merhabalar, hat değerlerinizi incelediğim zaman hat zayıflamanızın yüksek olduğunu gözlemlemekteyim.

Hat zayıflamanızın 20 ve üzeri olması kopma sorunlarına neden olabilir yani 20 ve altı olan değerlerin daha ideal olduğunu söyleyebilirim yani ne kadar az o kadar iyi diyebilirim.

Öneri olarak şunu önerebilirim:

  1. Modeminize gelen kablolarda ek veya kesik varsa bu ek kablonun düzeltilmesini önerebilirim.
  2. Ankastrenizden modeminize kadar gelen kablolarınızı bir elektrikçiye kontrol ettirmenizde önerebilirim.

Eğer alt yapınız yeni VDSL’e geçiş yaptıysa büyük ihtimalle alt yapınız eski olduğu için alt yapı kaynaklı kopmalar yaşıyor da olabilirsiniz eğer iç tesisatınızda bir sorun yoksa.

Bana sorarsanız modeminizi ankastreye bağlayıp birde öyle DSL değerlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

1 Beğeni

Sanırım sorduğum soruda da bir noktayı atlamışsınız. Bana TurkNet yetkilileri sadece 35, 75 ve 100 mbps portları olduğu için hızınızı 50’ye sabitleyemeyiz dediler. Hızımı 50’ye sabitlemenin başka bir yolu yok mu ? Arkadaşım da başka bir şehirde TurkNet kullanıcsı, TurkNet hızını 60 mbps’ye sabitlemiş. Kopma yaşamadan alabileceğim maksimum hızı bulmaya çalışıyorum. Fakat 35’den direkt 75’e çıkmak biraz bana garip geldi.

Müstakil bir evde olduğum için direkt bakır kablo modeme bağlı zaten. Evet, altyapı malesef eski… Sanırım o yüzden oluyor ama hızımı 35 mbps’ye düşürdüğümden bu yana hiç kopmuyor bile diyebilirim. Ama yine de altyapı kablolarının yenilenmesi gerek baştan sona fakat bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekiyor hiç bilmiyorum.

Hayır, 50/8 de var. Sanırım orada bir yanlış anlaşılma olmuş. Hat zayıflaması biraz fazla ama hattın kapasitesi yüksek görünüyor. Destek kaydı açarak hız profilinizin 50 mbps e çıkarılmasını talep edebilirsiniz. Herhangi bir kopma olursa tekrar 35 mbps e geçiş talep edebilirsiniz.

böyle bir sorun yaşıyordum tesisatınızı kontrok edin derim ek falan varsa ankastreden modeme eksiz bir şekilde kablo çekin

50 mbite sabitleme talebinde bulundum fakat geri dönüş yapıldı ve destek ekibindeki yetkili kişi, hattımı 50 mbite sabitleyemediğini 50 mbit’in satışa kapalı olduğunu söyledi. Hattımı 50 mbite ayarlamanın başka bir yolu yok mu?

1 Beğeni

SNR değeri ayarlanabilen bir modemle bunu deneyebilirsiniz. Asus Ac 750 vb modemlerde snr ayarını istediğiniz gibi arttırıp azaltabiliyorsunuz. Belki bu işe yarayabilir.

Online işlemlerden paket bilgilerine bak özgür iletişim 100 değilse destekten bunun yapılmasını iste. @bur4k

2-3 gün önce Özgür iletişim 100dü zaten ve modeme 75 mbit hız geliyordu fakat stabil değildi snr değerim sınırdaydı. Oimden destek talebi açtım hızımı biraz düşürmek için ama sadece 35e düşürebileceklerini söylediler. Ben aslında 50-60 mbit arası bir değerde olmasını istiyordum fakat 50mbit portu yok diye bir şey söylendi. Sadece 35 ve 100e sabitleyebileceklerini söyleriler. Şu an 35 mbit kullanıyorum paket bilgisi olarak da 35 gözüküyor. (Modemimden memnunum fakat snr ayarı yok) Hattım 75 mbitte 8 snr margin civarında hat zayıflamam ise 20 bandında gezdiği için snr margin değerimi 15lere çekmek istiyorum.

Hocam Merhaba,
İnternetim sürekli kopuyor 10 dakika kukllanıyorsak yarım saat kesinti oluyor hat değerlerim ile ilgili yorum yapabilirmisin.

Merhaba, @ihsanyildiz
line Attenuation : Hat zayıflaması artıkça kopmalar çok olacaktır. Hızınızı düşürerek kullanmanız gerekecek. Hızınızı düşürmek istemiyorsanız DSL hat kablolarınızı kontrol ettirmeniz gerekmektedir. Destek kaydı açarak hattınızı kontrol sağlata bilirsiniz.