VDSL - Fiber Dönüşüm

Merhabalar,

Şuan hali hazırda VDSL internete sahibim fakat daha önce uğraştığım bir çabayı devam ettirmek istedim, İl Telekom Müdürüyle görüştüm, adresi, görselleri falan ilettim, 2019 da sokağıma fiber altyapı döşendi, bende herkese kutu koyup bize koymadıklarında altyapı planlama birimine gittim anlattım derdimi, cam kablo verdiler dairelere bunu çekin süreciniz belki hızlanır belki de hiç bağlanmaz dediler. Ben kablo kanalı o bu şu derken katlara cam kabloyu çektim, apartman girişine de koydum. Yapacakları şey sokaktan binaya kablo çekmeleri, kutu koymaları vs.
Benim asıl merak ettiğim olaya geliyorum şimdi oldu ki fiber geldi dediler kablolar çekildi, bu VDSL - Fiber geçişinde port sorunu ya da uzun süre internetsiz kalma sorunu oluyor mu? Karşı apartman fiber internetli altyapı sorgulamada Fiberde port yok diyor, ben bağlatırsam eldeki porttan olur muyum yoksa hali hazırda olan VDSL port hakkım fibere mi devredilir?

1 Beğeni

Farklı altyapılar olacak ama fiber dönüşüm olduğunda veya fiber altyapı geldiğinde, ya sahaya veya santrale yeni cihaz eklenir ya da mevcut bakır altyapı kaldırılarak yeni port açılır. Karşı apartmanın port yok sorunu ise binada ki dağıtım noktasında yeterli kablonun/dagıtım kutusunun olmayışı olabilir.

Ben tam olarak bilmiyorum detayını sadece şöyle bahsedeyim ve sorayım, sokaktan fiber kabloyu binaya çekip kutu koyacaklar, oradan dairelere kablo çekip bırakacaklar mı? Ordan sonra herhalde altyapı sorgulamada TurkNet üzerinden kayıt açıp fibere mi geçeceğim? Forumda farklı konuları okudum daha önce bakır altyapıdan fibere geçilmiyor önce iptal sonra yeni başvuru yapılması gerekiyor denmiş farklı bir konuda artık dsl hat direk fibere dönüşüyor denmiş, tam anlayamadım.
Benim anladığım kablo çekilecek kutu falan konulup dairelere cam kablo gelecek, sonra öyle kalcak, türknetten kayıt açınca tt yine gelip dairelerdeki kabloya cihaz bağlayacak ve dönüşüm olacak herhalde, o ara daireye gelen bakır kablo da otomatik iptal mi oluyor, yanlış bir sey de yapmak istemiyorum, pirince giderken evdeki bulgurdan da olmayalım :slight_smile:

Evet telekom fiberi bu şekilde oluyor. Tüm işlemler ve testler bittikten sonra alt yapı sorgusu yaptığınızda adresinizde fiber göründüğü zaman başvurunuzu yapabiliyorsunuz. Ek olarak ortak altyapıda yani TT nin bakırı üzerinden hizmet alıyor iken yine TT nin fiber geldiğinde altyapı türleri farklı olduğu için yeni bir abonelik başlatmanız gerekiyor diye biliyorum. (bu kısımdan emin değilim. @alperenatici bunu teyit edebilir.

Kesinlikle haklısınız. Size bu konuda net bilgilendirmeyi yine @alperenatici bey müsait olduğunda yapacaktır.

1 Beğeni

TT altyapısında TurkNet vdslden, yine TT altyapısında TurkNet fiber kullacaksan geçiş var, ek bir ücret ödemeden (tabi değişmediyse bilemiyorum ücret kısmını). Binana kutu konulup, daireye kablo çekildikten sonra alt yapı sorgusunda görünüyorsa, destek kaydı açıp binama fiber geldi, fibere geçmek istiyorum ve sistemde fiber aktif diye belirtmeyi unutma. (ben belirtmeme rağmen boş yere 2 hafta beklemiştim mh. yüzünden) TT ont ve modem getirip, kurup gidiyor yarım saat içinde de açılıyor.

2 Beğeni

@alperenatici Benim konuya da bakabilir misiniz müsaitseniz

Selamlar @Portakalhalil, yerel sağlayıcı fiber altyapı tahsis süreçlerine müdahale edemiyoruz. Binanızda farklı bir dairenin fiber altyapıyı kullanmasını beklemenizi tavsiye ediyorum. Henüz aktif değilken geçiş sürecini başlatırsanız VDSL portunuz farklı bir aboneye tahsis edilebilir.

Zaten Altyapı tahsis sürecine müdahale istemedim, bugün Türk Telekom Ekibinden aradılar gelip bakcaklar projeyi çizeceklermis, benim merak ettiğim, süreç nasıl oluyor?
Sokaktan kablo çekilecek, bina girişine bir kutu koyacak, oradan dairelere çekip bırakacak mı TT Ekibi, yoksa hepsini halledip sisteme düşünce başvun mu diyecek(kötü senaryo bu mevcut VDSL iptal edilecek), benim birkaç kişide gördüğüm TT hallediyor kabloyu çekiyor, başvuruyu bana bırakıyor, ben TurkNet 'e başvuru yapınca (altyapıda fiber gözükünce) yine bir TT ekibi gelip modem gpon bağlıyor ve iş bitiyor, o an Vdsl kesiliyor Fibere geçiş oluyor, @Axoy64 de de öyle olmuş herhalde.
Bu süreçte istersem Vdsl devam edebiliyorum galiba, merak ettiğim husus bu. Yine geçeceğim fibere ama altyapıda gözükene kadar Vdsl devam etmek istiyorum.

Alt yapı ekibi sokakdan binaya kabloyu çekiyor kutuyu koyuyor, sonra bir ekip gelip dairelere kablo çekiyor. Sorarsanız size ne zaman başvuru yapılabilecek söylerler örneğin bende 1 haftaydı. O süre sonunda bakarsın alt yapı sorguda görünüyorsa destek kaydı açıp fibere geçmek istiyorum dersin vdsl falan kapanmaz, başvurudan sonra fiberi kurmaya geldiklerinde bir yarım saat internetsiz kalıyorsun o kadar :slight_smile: Ha fiber geldi diye bakır kabloları binadan söküp giderler mi diye sorarsan sökmüyorlar eğer komple mahalleye çekip aktif etmedilerse sökmezler yani mantıken zaten ben telefonu bakır hattan kullanıyorum duruyor hala.

1 Beğeni

Bugün gelmişler bakmışlar, büyük ihtimal keşif yaptılar, süreç beklediğimden hızlı ilerliyor, İl Müdürü olmayınca seneler sürüyor onu görmüş oldum. 2019 da sokağa fiber döşendi yıl 2024 oradan hesap edin :smiling_face_with_tear: Benimde beklentim o yönde bizde telefon hattı yok yalın internet ama amcamlarda falan telefon hattı var, bakalım sonraki süreç nasıl ilerleyecek, şuan dairelere kablo çekili, tek dezavantaj sokakta parke taşları yenilendi, eskiden konulan TT kuyusunun kapağını kapatmışlar, yeri bellidir illaki ama yine ufak bir kazım yaparlar, oyalarsa o oyalar diye düşünüyorum

Dairelerde kablo varmış hızlı olur o zaman. Bizim 2 bina için 3 gün sürdü toplam kablo çekme süreci araya pazar girdiği için. 1 günde hallederler heralde sizinkini. Binaya vdsl hat yer altından geliyorsa klavuzla hallederler sokağı kazmalarına gerek kalmadan. Ben sokakdan gelen vdsl borusunun yerini biliyordum, gösterdim vdsl hattın geldiği borudan klavuzla geçirdiler kabloyu, sadece duvar dibini kazdılar delik açmak için. Telefon olayı da şöyle oldu numara değişmesini istemediğimi söylemiştim o yüzden bakır hatta kaldı. Bir ara telefon gitti desteğe gelen arkadaşa onu da sordum aslında geçiş oluyor geçirebilirlerdi fibere numara değişmeden neyse kullan böyle gittiği yere kadar dedi kullanıyoruz. Amcanız telefon kullanacaksa o kısmını sorarsınız artık nasıl olacağını en kötü bakırdan kullanmaya devam eder ben gibi. Çok uzun bir yazı oldu :slight_smile: benim bildiklerim bunlar hayırlı olsun şimdiden.

1 Beğeni

Bizdeki fark eski sistem direkten binaya geliyor ondan fiber için zamanında teşeron firma yer altından boru çekti bıraktı, sadece yer altında kablo geçen yerin kapağı yok, sorun olursa o olur