Netspeed kullanırken Keenetic modemde QoS ayarı yapıyordum ve bufferbloat ölçümünde indirme pingim oldukça ideal seviyeye geliyordu. Şimdi TurkNet’e geçtim, aynı ayarları yapıyorum, fakat bu sefer QoS ayarı yapılmamış haline göre neredeyse indirme pingim artıyor. Bunun sebebi ne olabilir?
Merhaba,
Bağlantınız nedir ? Fiber, Gigafiber, adsl, vdsl ? Bağlantı hızınız ve iç network yapınız ? Bunları yazın ki gören arkadaşlar ona göre yazsınlar.
Ayrıca QoS ile Bufferbloat’ı çözemezsiniz, sadece hızı düşürdüğünüz için yok(muş) gibi olur. Bufferbloat SQM ile çözülür. Onunda basit çözümü OpenWRT kurulu bir cihaz kurup tüm işi ona yaptırmak.
Ben oyunlarda direkt etkisini görebiliyordum Netspeed kullanırken. Ölçüm sitelerinde de işe yarıyor gözüküyordu. Hadi ölçüm sitelerini geçtim de dediğim gibi benim için önemli olan online oyunlardaki ping değerim ve orada da işe yarıyordu.
Bağlantım 75Mbps VDSL. Modem Keenetic Extra DSL.
Zaten hadi kaldı ki çözülmesin sorun QoS ile. Ancak QoS ile hızımı düşürdüğümde indirme pingim artıyor bile diyorum. Yani burada bir gariplik var gibi.
Eski operatördeki paket hızınız ile şu anki paket hızınız aynı mı?
Evet. Her şey aynı. QoS yapmadığımda iki operatörde de 75Mbps alıyordum. İkisinde de Speedtest sitesinde 5ms alıyorum.
İki operatörde de QoS ayarını indirmeyi 50Mbps 'ye çekiyorum, yüklemeyi 6Mbps 'ye. Turknette bir işe yaramıyor, eski operatörümde yarıyordu. İki operatör de TT altyapısı kullanıyor.
Speedtest sitesine göre pingin zaten çok düşük ne uğraşıyorsun diyebilirsiniz ancak wavefrom.com 'da yaptığımda indirmede 35ms yüklemede 100ms gecikmem oluyor.
Yüklemeyi 6Mbps ile sınırladığım zaman direkt 1ms 'e düşüyor yükleme gecikmesi fakat indirme hızımı kaça çekersem çekeyim faydası yok. Hatta sınırladığım zaman 50 60ms gibi değerlere yükseliyor.
Yardımcı olabilecek yok mudur
Sınırlama yaptığınız zaman arttığını yazmışsınız, bu operatörle ilgili olacak bir durum değil. Yaptığınız ayarlarda mutlaka bir farklılık var.
Ping olması için 3 şeye dikkat edin
-
DSL kısmı
Hat kapasitenizi sonuna kadar kullanmayın, snr değerleri çok düşük olmamalı çünkü en ufak parazit snr düşük tutulduğunda size koruma sağlamaz ve ping artışı yada kopma ile sonuçlanır. -
Route kısmı
birinci maddeye göre iyi bir ayar yaptıktan sonra pratikte aldığınız hızdan biraz daha az bir hıza limitleme yaparsanız tek bir cihaz kullandığınızda bufferbloat sorununu çözersiniz. -
Birden fazla cihaz kullanıyorsanız SQM gerekli.
Bende o sorunu yaşıyordum ayarlarla oynayarak sorunu düzelttim mesela 50 yapıyorsan 45 yap 55 yap öyle dene sürekli ona göre değişecektir.