TürkNet GigaFiber'de neden ZTE OLT tercih ediyor?

Merhaba. TurkNet GigaFiber altyapısında neden ZTE marka OLT tercih ediyor? Mesela neden birinci sınıf kaliteye sahip olan Nokia OLT tercih etmiyor? ZTE Tercih etmesinde, teknik açıdan herhangi bir kalite düşüklüğü, dezavantaj yok mudur? Ayrıca mesela Nokia Class A lazer kullanıyorken, Huawai OLT’ler Class B lazer kullanıyor. ZTE’de durum ne bilmiyorum.

Selamlar @mixerboy, ZTE yalnızca TurkNet tarafından değil, birçok sağlayıcı tarafından tercih ediliyor. Bunun direkt olarak temin sonrası destek, stok durumu ve temini gibi konularla da alakası var. Stok durumuna bağlı olarak farklı modeller de tercih edilebiliyor.

1 Beğeni

Ucuz diye

Telekom da ZTE kullanıyor ancak büyük santrallerde kullanmıyor, daha çok köy gibi tek cihazın daha az kişiye hizmet edeceği yerlerin santrallerinde kullanıyor. Nokia OLT leri ise en büyük santrallerinde örneğin ilçelerin ana santrallerinde kullanıyor. TurkNet’in GPON altyapısı (aktif cihazları) daha çok sokakta olduğu için bu şekilde cihaz tercih edebilir.

1 Beğeni

Bana verilen OLT Nokia olduğuna göre, santralimdeki OLT cihazı da Nokia mıdır?

Peki Nokia ile ZTE’den 1000 Mbps eşit hız aldığını varsay, ikisi arasında ping farkı, hız stabilizasyon fakrı olur muydu? Yada örneğin Nokia OLT’de 940/940 rahat görürken, ZTE’de bu mesela 930/930 mu olurdu? Herhangi bir dezavantajı var mıdır?

Sende santraldeki cihaz da Nokia’dır ancak 100% böyle olacak diye bir zorunluluk yok. Örneğin, Nokia OLT ye ZTE ONT de kurulabilir.

1000/1000 hızda hattı tam sınırlayan şey ethernet portunun 1000 Mbps olması. Ethernet portu 1000 Mbps olduğu için kablodan geçecek verilerin toplamı da 1000 Mbps in üzerinde olamıyor. Bu yüzden senin kullanacağın tam sana ait veri hızı 940 Mbps civarında kalıyor. Kullanamadığın 60 Mbps civarı hızda ise iki cihaz arasındaki iletişim için kullanması gereken veri var, bu veriyi barındırıyor. Bu markaya göre değişmez, ethernet teolojisi ile alakalı. Daha az hızlarda paketinden daha fazla hız tanımlayıp 5% farkı kapatabiliyorlar ama 1000 maks. hız olduğundan orada kalıyor. Onun tek çözümü 2,5G LAN portlu ONT kullanmak.
Ping konusunda da fabrika ayarlarında fark yoktur ancak operatörün cihaz (OLT) yapılandırmasında insan kaynaklı hata varsa bütün cihazlarda tuhaf sorunlar oluşur. Örneğin Nokia’da bufferbloat sorununu çok konuştuk biliyorsun.

1 Beğeni