TurkNet Fiber'de maksimum Upload neden 150 Mbps?

Bireysel kullanıcı dediğimiz zaman orada işler değişir. Yani hangi bireysel kullanıcı? Mesela bazı bireysel kullanıcılara 150 Mbps Upload yeterli olurken, bana yetmeyebilir. Herkesin hobisi, interneti kullanma şekli farklı. Yani TurkNet’in buna göre düşünmesi, dolayısı ile simetrik hız vermesi gerekir. Yurtdışında bile fiberi simetrik veren onca firma var. Bireysellere veriyorlar. Bireysele asimetrik, kurumsal’a simetrik diye bir ayrımcılık söz konusu olmamalı. Ben yurtdışında bireysel bir kullanıcının evinde simetrik 10 Gbps hız aldığına şahit oldum.

Önemli: Ben ülkemizdeki en iyi interneti değil, Avrupa/Amerika standartlarındaki internet hizmetinin TurkNet tarafından verilmesi açısından düşünüyorum. Biz kendi çöp olan Türk Telekom, Turkcell Superonline gibi firmalarla kıyaslayıp; “TurkNet 150 Mbps Upload verirken, diğerleri 5 Mbps veriyor! O zaman şükredelim!” dememek lazım. Böyle devam edersek asla gelişemeyiz. Burada kıyaslama yapmamız gereken şirketler, Google Fiber, Kanada’daki Bell Fiber, Bulgaristan’daki 10 Gbps simetrik internet veren şirketler olmalı…

Ben fiber internet standartlarına göre düşünüyorum. Yani global olarak düşünüyorum. Fiber’in olayı zaten simetrik olması. 270 TL’ye 1 Gbps simetrik internet, 370 TL’ye ise 10 Gbps simetrik tarifeler gelirse, işte o zaman TurkNet işini tam yapıyor derim.

İtalya’da ucuz fiyata evinde bir arkadaş, 1 Gbps interneti simetrik olarak alabiliyor. Benimde TurkNet Fiber internetim olduğu zaman, o arkadaşın aldığı Upload’ın aynısını almak isterim. Hakkımdır.

Teknik olarak maksimum sınırlara gelmek isteriz. Yani örneğin benim 10 Gbps LAN kartım varsa, TurkNet’ten 10 Gbps simetrik internet paketi de beklerim. 370 TL Öderim ve paramın hakkını da almış olurum. ^^

Bana “10 Gbps’i ne yapacaksın, Erdem?” diye sormayın. Ihtiyacımdan fazla olabilir, evet. Ama burada önemli olan şey, ihtiyaçtan çok teknolojiyi olduğu hızında vermek. Zaten her bireysel kullanıcı, internette farklı işler yapabiliyor. Ben birkaç dakikada hardiskimdeki dolmuş verileri, 1 TB Cloud satın alıp, hızlıca yedeklemek isteyebilirim. YouTube için çektiğim tüm videoları 1 dakikadan bile kısa sürede yüklemek, zamanımdan en iyi şekilde tasarruf etmek isteyebilirim. Yani hız sınır tanımaz aslında. 10 Gbps’e ihtiyaçları yok demeyin. 1 Gbps Upload’ın 10 GB videoyu yükleme süresi ile, 10 Gbps arasında zaten devasa fark var. 10 Gbps, şuanda dünya üzerinde bireysel bir kullanıcıya verilebilecek en yüksek hızdır. Yani günceldir. TurkNet’in güncel hızları sunması önemli.