Tüm odalara cat 6 ile fiber çekmek mümkün mü?

Vodafone’a geçen hafta başvuru yaptım 1000 Mbps internet için , bugün TT ekibi geldi , TT Kutusundan 3 katlı evin garajına kadar fiber çekmeniz gerekli dedi ekip, fiber kabloyu ücretsiz şekilde temin ediyorlarmış fakat çekimi elektrikçi yapmalıymış .

Benim asıl merak ettiğim kurulum sonrası fotoğraflarda gözüken mavi Cat 6 kablolar ile üst katlardaki odalara interneti Fiber modemden taşıyabilir miyim ? Switch almam gerekli mi tüm odalarda kablolu yapmam için ? Bu arada 1000 Mbps internet için eğer gerekliyse hangi switchi ve odalarda interneti kablosuz bağlamak için hangi router ya da mesh cihazı önerirsiniz ? (Garajda bulunan fiber router a cat 6 kabloyu bağlayıp üst kattaki Data prizine cat kablo takıp router’e bağlasam interneti alabilir miyim?) Fotodaki mavi cat6 kablolar odalardaki data prizine gidiyor*





Merhaba ethernet kabloları fttb yapı için çekilmiş. Ftth ta fiber daireye hadar gider. İki seçeneğiniz var:
İlki daireye kadar fiber çekmek ve fiber sonlanmasını dairede yapmak.

İkinci seçenek fiber sonlanma işini kutunun yanında yapmak ve dairenize gelen ethernet kablosu ile bağlantıyı sağlamak. O kablolardan biri sizin dairenize geliyor. ONT altta router yukarıda olur. Seçim sizin.

Düzeltme: Fakir gibi düşünüp cevap vermişim çoğu kişi gibi :joy: ev dediğin müstakil olur tabiki. Bütün sistem garaja kurulup switch ile kablolar üzerinden eve dağıtılır, çok ta güzel olur.

2 Beğeni


Teşekkürler yardımınız için, Evdeki odalarda bu data prizinden var, TT modeminden switch aracalığıyla buralara cat6 ile internet iletimi 1000 mbps sorunsuz gerçekleşir mi ? Direkt Data prizine router takıp ordan erişim sağlamak mümkün mü ?

internette bir dostumuz şu şekil bir bağlantı gerçekleştirmiş tp link switch ile . ben de aynı şekilde yapmayı düşünüyorum . https://youtu.be/i2tO0pENUxA?si=A_w4GvDdBybfk5yL

1 Beğeni

Kablo özellikleri arasında gigabit i desteklediği belirtilmiş. Bu durumda o hızları taşıması gerekiyor.

Attığınız youtube videosundaki gibi yapabilirsiniz en mantıklısı o. Alacağınız ürünlerin gigabit port destekli olmasına dikkat edin yeter. Prizlerdeki keystone lar rj45 ise bağlantıları yapılmış ise prizin içinde dediğiniz şekilde odalara hattı götürebilirsiniz.Keystoneları kendinizde bağlayabilirisniz zor bi şey değil. (Mavi kabloların olduğu fotoğraftaki yer eğer sizin kendi garajınız ise videodaki gibi yapabilirsiniz)

1 Beğeni

inşaatın elektrikçisi muhtemelen telefon hattı olarak onu döşemiş. senin daireden aşağı inen mavi ethernet kablosunu fiber kablo değiştirmen gerekiyor.
onu elektrikçi de yapabilir, beceririm dersen sen de yapabilirsin. ev içindeki kısım başka mesele, o sana kalmış. zaten bir hayli ince olduğu için boruda takılmaz, kolayca çekersin.

teknik olarak gpon ont’yi aşağıda bırakabilirsin ama ben bırakmazdım açıkçası. ille de yapacağım dersen POE ile elektriği aşağı iletip gpon ont’yi aşağıda bir yere sabitlersin. artık çalınmadan, bozulmadan kaç gün giderse. üstelik kısa bir fiber kablosu da lazım olacak.

Wifi router + 12v adaptör + kısa ethernet kablo —> poe enjektör —> mavi kablo —> poe ayırıcı ----> kısa ethernet + 12v için dc erkek kablo —> gpon ont <—fiber kablo (ankastre)

ev içinde bu duracak, https://www.amazon.com.tr/TP-Link-TL-POE150S-PoE-Enjektör/dp/B001PS9E5I

aşağıda da bu duracak, https://www.amazon.com.tr/tp-lınk-TL-PoE10R-Tp-Link-Tl-Poe10R-Splitter/dp/B001PS4NWW?

fiber kablosu örnek, sc/apc veya sc/upc veya karışık farketmez. Fiber Optik Patch kablo SC/APC-SC/UPC – Fiberden

Mavi kabloların olduğu yere TT kutusundan fiber çekilecek zaten o konuda sıkıntı yok .

Bu bağlantılar evin garajında duruyor, kapalı yer yani sıkıntı olmaz diye düşünüyorum . Bu arada mavi kablolar cat 6 üst katlara direkt data prizine rj45 olarak gidiyor + bazı buatlara da cat 6 çekilmiş . TT’nin modeminden cat6 ile switche ordan mavi kablolar ile üst katlardaki cat6 lara interneti iletmeyi düşünüyorum . bu poe cihazlarını anlamadım açıkcası, direkt modemdem switche bağlantı yapsam sıkıntı mı olur ?

Kutu → Fiber → ONT → TT Modemi → Cat 6 → Switch → Cat 6 → Data prizi → Cat 6 → Router / Mesh . Bu düzeneği yapmak istiyorum . Switch’e kadar olan sistemin garajda olması bodrum kattada internet erişimi sağlayacağı için orda durması mantıklı geliyor . (Ev 3 katlı olduğu için Powerline ve Mesh gibi kabloyu devre dışı bırakılan sistem kurmaya çalışınca maliyet 2-3 kat artıyor) .

garaja fiber gelir zaten o cat6 kablolar prizlerde sonlanmıştır,rj45 çakılması lazim. ont ve modem garajda kalır switch takarsin prizlere link gelir o data prizlerinin yaninda elektrikde vardir ev tipi acces point isini gorur wifi 6 olursa çok kayip yaşamazsin. garajdaki switch gigabit olsun. acces pointleride kurulum yaparken bridge moda al modemle ayni ip bloğundan ip alsin bütün cihazlar haberleşsin.

1 Beğeni

Bugün elektrikçide PoE sistem önerdi . PoE sayesinde elektrik cat6 üzerinden iletiliyormuş bu sayede buatta bulunan cat6 ya PoE destekli cihaz koyarak kablo çekmeden hem internet hem de elektrik iletimini sağlayabiliyormuşum .

1 Beğeni

Güncelleme : Kurulum yapıldı, yaklaşık 30 dkda interneti kullanmaya başladım, modem olarak TP-Link EX20 takıldı, kablosuz performansı çok çok iyi . Bilgisayara kablo ile bağlantıda hız:

Wifi ile telefona bağlantı hızı : (Kurulum yapan arkadaşın telefonu ile test ettiğimizde 800 civarı hız alıyordu*)

Tek sıkıntı kablo ile router’a bağlandığımda router üzerinden en fazla 100 Mbps hız alabiliyorum , TT Modeminin üstünden işlem yapmak gerekiyor sanırım .

Poe Switch ile Poe Acces Point kurulumu yapmamamı önerdi elektrikçi, cat6 üzerinden hem elektrik hem de internet iletimi oluyormuş bu sayede, evde kat aralarına buat içine cat 6 koymuşlar bunun üzerinden sadece acces pointi koyarak , elektrik çekmeden evin her yerinde internete erişim sağlayabiliyormuşum . Switch işleminden sonra tekrar güncelleme geçeceğim .

Merhaba tekrar sözünü ettiğiniz kablo buatlardan geçen kablo ise, ya uçlarda sorun var veya kabloda kopukluk var.

Poe kullanmaya gerek yok sıva üstü bir kurulum değil sizinki veya tavana monte işletmeler için kullanılan sistemleri kullanmıyacaksanız. nasıl olsa bir ethernet kablosu kullanacaksınız duvardan accespointe, yanında elektrikte var. UPS ile tüm sistemi besleyecem derseniz poe şart. HP aruba switch ve accesspoint bakabilirsiniz. Router olarak ta mikrotik öneririm.

Teşekkürler yardımcı olduğunuz için , kabloda bir sıkıntı yok bilgisayara bağladığımda 1000 mbps sorunsuz alabiliyorum . Her katın merkezi bir noktasındaki Buat içine sadece cat 6 çekilmiş sırf poe sistem için , 2 tane tp link PoE X50 takıp tüm evi kapsayan internet sistemi kuruluyor ama maliyet çok fazla . sırf ortalıkta kablo gözükmesin diye fazladan 5 bin vermek mantıklı mı karar veremedim sonuçta data prizinden de interneti alabiliyorum . Zaten switch alacağım almışken PoE alıp, PoE Acces Pointlerler ile sistemi sonra upgrade atmak daha mantıklı geliyor şu an .

Şöyle bir sorunda olabilir, kablolar aynı görnüyor olabilir ama modemin soketleri değişiklik gösteriyor. Sadece kabloya göre bakmaması gerekiyor. Kendi kablo çekerse daha iyi olur. Hazır kablolar sorun yaşayanlar oluyor.

Routerı sıfırlayıp WAN girişinden tekrar denedim şu an düzeldi . Ama asıl sorun Vodafone’da maalesef… Acayip yüksek ping değeri var . Ayrıca neden bilmiyorum ama 100 mbps olan Kablonet youtube da 4k videoları inanılmaz hızlı oynatıyor ve indiriyor ama Vodafone daha yavaş indiriyor ve videoda atlama yaptığımda bekletiyor, bu nasıl mümkün olabilir aklım almıyor .

Bu konu, son yanıttan 60 dakika sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.