TT Fiber Altyapı gelince TurkNet'ten Hangi Hızı Alırım (Upload dahil)?

Selamlar, bakır hat altyapımın eskimesinden kaynaklı sorunum vardı. TurkNet Müşteri Temsilcisi bana Telekom’un bölgem ile ilgili Fiber dönüş için giriş yapıp kayıt oluşturduğunu söyledi. Bunun ne zaman sonuçlanacağını sorduğumda net bir şey olmamasına rağmen tahminen fiberin 5-6 ay içinde geleceği söylendi. (İç tesisat dahil dedi)
Merak ettiklerim:
1- Fiber gelince TurkNet’ten Gigafiber mi kullanıyor olacağım yoksa VAE Fiber mi? Yani alacağım hızlar tahmini ne olur?

2- Ücretsiz fiber modem verilecek mi, bu modemin varsa marka modeli ve deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

3- Fiber altyapı tahminen ne zaman gelmiş olur?

Teşekkürler

Ne zaman geleceği tamamen bölge TT müdürlüğü takvimine bağlı. Modem de fiber tipine göre değişir ftth ise farklı fttb ise farklı modem verilir. Fiberde TurkNet Vae Fiberde şu an 100mbps’lik pakete sahip ancak sınırlandırmaların kaldırıldığı bazı yerler var. Bu yerlerde 150 mbps’e kadar hızlar şu an alınabiliyor sanırım. Ancak bu gpon ve fiber tipine bağlı.

1 Beğeni

Modemler çöp. Ftth da ilk olarak 95 sabit alırsın. Zamanla 130 yükselir. Fttb ise kullanılan switche göre 95/105 arası değer alırsın. Fiberde önemli olan bu hızı sürekli almak gız düşüşü olmadan. Modem olarak Keenetic Giga yeterli olur.

1 Beğeni

Sinirlandirmalarin kaldirilmasi neye göre oluyor ki? Ayrica buna tt nasil izin verebiliyor?

cevap için teşekkürler. Peki Upload hızı kaç?

VAE üzerinde Türk Telekom tarafından belirlenmiş maksimum Upload değeri 8 Mbps’dir.

1 Beğeni

10/11/12 13 aldığımda oldu Upload hız sınırlaması yapıp 12 ye sabitleyince sabit 11.5 geliyor.

1 Beğeni

1 Beğeni

TT ile değil verilen gpon cihazı ve switchlerle alakalı aslında bu olay. İyi altyapı ve gpon cihazı kullanıldıysa hız aslında daha da artabilir. Her şey portlarda bitiyor fiberde

Alakası yok. Hız profili zamanla yükseliyor.

Zamanla yükselmesinin mantıksal konumlandırması nedir? 1,5 yıldır 94-95 bandında kalan biri olarak soruyorum.

Gpon hız profili. Bendeki fiber 25 yıllık binaya döşendi. Pasif kutudan dağılıyor. 95 ile başladı şuan ss deki gibi. Hız tanımlamasıda TurkNet tarafından yapılıyor. Pon terminaline bilgi geliyor interenete çıkışıyorsun. Fttb sistemde ufak farklar var. Portlar 100 lükse takılıyorsun. Ama ftth da ont zaten gb. Modem de gb. Gpon içine bağlanıp verileri görebilirsiniz. Ama 1-2 ayar hariç diğerleri kapalı.

TT’nin sağladığı FTTB hizmetlerindeki bina switchleri çoğunlukla 100lük Porta sahip. Fttb de bu nedenle kullanıcılar 100e takılı kalıyor. Ftth’de ise benim bildiğim gördüğüm bazı gponlarda portları gigabit port denmesine karşın kilitli olması. Yani port kilidi nedeniyle cihaz 100 üstü vermiyor. Nokia gponlar bunlardan oluyor diye hatırlıyorum diğerlerinde de böyle bir sınırlama yok bu nedenle hızın daha yüksek alınabilmesi sağlanıyor. Yoksa Gpon’larda 1.2-2,4 gbps arası direkt hızlar alabilmek mümkün. Bu hız da gpon ve portuna bağlı. Operatör tarafındaki fiber profil sınırlamaları hakkında bir bilgim yok ama zamanla bu hızın artması bana en azından mantıken saçma geldi. Pat pat 100den 150ye bir sıçrama olsa anlarım da 100’ün 105 olması pek de bir anlam ifade etmiyor deneyim açısından.

Edit: alışkanlık olmuş ONT hep gpon benim için :smiley:

Yani tamamen sansimiza kalmis ozaman

De diyebiliriz hocam kötü bir durum