Trafik Rotası Hakkında

Selamlar,

Ankaradayım ve TurkNet pop noktaları çok olduğu için geçtim çünkü uzak bağlantı uzak sunucu kurulumu ve bakımı gibi her gün bağlantıda olmak zorunda olduğum şehir içi ve şehirlerde bilgisayar, sunucular var. Bakıldığında TurkNet ile neredeyse bütün şehirlere düşük gecikmeli bağlantılar kurabilirim hiç biri 5-10ms bile geçmez muhtemelen Ege tarafıysa 10-15ms makul diye düşündüm. Ama kendi şehrimde birine almanya’ya bağlanır gibi bir ping açıkcası beklemiyordum. Sebebi ise pop noktaları. Pop noktası sadece istanbul’da olan bir sağlayıcıdan geçtim ve şehirlere bağlantım bundan çok daha iyiydi. Hop daha azdı.

Nedenini resimlerle açıklayayım Bağlanmak istediğim nokta en sağdaki Çankaya bölgesi kabloneti ankarada sunucuları olduğu için seçtim.

Şimdi istanbulda gezdiği yerlere bakıp yeniden ankaraya dönelim.

Benim verim deniz turu yapıp sonra ankaraya dönüyor. Yani ben ankaradaki birine uzaktan bağlanmaya çalıştığımda dibimdeki kişiye almanyadan türkiyeye bağlanan kişiyle aynı ms ile bağlanıyorum.

Anladığım kadarıyla pop noktaları sadece istanbula çalışıyor. Yani diğer illerin sadece ilk bağlantıdaki ping değeri düşük fakat hiç bir işe yaramayan bir pop noktaları var. İstanbul harici diğer illerin.

Sadece soru bu pop noktalarını neden yönlendirerek kullanmıyorsunuz? Yani bu pop noktası ankaradayım ve ankaradaki kişiye beni ulaştırmayacaksa benim ne gibi bir işime yarayabilir? Benim denizlide sunucularım var ve ben bu sunuculara istanbula gitmeden antalya yada uşak yada pop noktalarınızdan varmalıyım ki bu pop noktaları benim işime yarasın.

Boşa duran ve sadece istanbulun işine yarayan pop noktalarınızı umarım bir ağ mühendisi herkesin işine yarayacak ve sağlamlaştıracak şekilde düzenler. En düşük ping sahip olmanızın tek nedeni istanbulda olmanız ve tüm çıkışların istanbulda olması. Diğer illerin hiç birinde böyle bir iddanız olmamalı. Bu yapıyla tek pop ile şehirlere dağılmak arasında tek fark yatırım büyüklüğünüz. Umarım gelecek için düşünülmiş bir yapıdır keza şu halde hızdan çok sorun görüyorum istanbul harici iller için.

Kolay gelsin…
iyi çalışmalar…

1 Beğeni

İstanbul dışında yaşayanlar için düşük ping falan yok. Adana’da yaşıyorum, Türk Telekom ile sunucusu İstanbul’da olan bir oyuna 15 ms ile bağlanırken TurkNet ile bu değer 25 ms oluyor. Bu yılın sonunda muhtemelen TurkNet ile olan bağımı koparacağım bu tarz sorunlar ve sürekli zam gibi nedenlerden dolayı.

Burada atladığınız nokta şu iki nokta arasındaki ping süresinin düşük olmasıniçin aynı operatörü kullanıyor olması gerekir, farklı operatör kullanıp bulunduğunuz ilde düşük ping almanız içinde kullandığınız iki operatörün bulunduğunuz ilde ara bağlantısının olması gerekir.

Sanıyorsam TurkNet ve Kablonetin ara bağlantısı olmadığı için sizin bağlantınızı İstanbul üzerinden sağlıyordur.

Sadece İstanbul’da pop noktası olan operatörün düşğk gecikme sağlamasının sebebi de türk telekom pop noktalarını kullanıyor olmasından olabilir, türk telekom ve kablonetin birçok ilde ara bağlantısı var.

Operatörin birbiri arasında ara bağlantısı olup olmadığını speedtest sitesinden test edebilirsiniz, benim bulunduğum ilde yerel hizmet veren bir firmanın sunucusuna 5 - 6 ms ping süresi çıkarken gibirnet sunucusuna 30 - 35 ms civarı ping süresi çıkıyor.

TurkNet genelde trafiği İstanbul üzerinden döndürüyor. yakında pop noktası olsa bile tercih etmiyor

Selamlar,

TurkNet > TurkNet bağlantısı ankara içi İstanbul üzerinden gidiyor. TurkNet > Kablonet istanbul üzerinden gidiyor. TurkNet > TTnet İstanbul üzerinden gidiyor. TurkNet > Süperonline İstanbul üzerinden gidiyor. Emin olun bütün operatörlerden iş yaptığım insanlar var. TurkNet veriyi istanbula çekmeden diğer hiç bir operatöre iletmiyor. Aynı il yada farklı il hiç fark etmez.

Söylediklerimi lütfen kendini beğenmişlik yada yargılamak için atmadığımı bilin sadece yanlışları düzeltmek adına atıyorum.

Tek pop olan operatörün adı üstünde tek pop noktası var omurgaya sadece istanbuldan bağlı diğer pop noktalarını kullanamaz veriyi sağlayıcıya gönderir sağlayıcı istediği pop tan gönderir isterse karstan ulaştırır veriyi internet servis sağlayıcı nin burada tek farkı bir kontrolü yoktur. Yani ankara ulustaki pop noktan çok yoğun benim verimi konya üstünden götürün diyemez. Yada bunu yönlendirme yetkisine sahip değildir.

Birbiri arasında ara bağlantısı olmayan sağlayıcı mümkün değildir. Şöyle ki birbirlerine ulaşan açık dünyaya açılan tüm internetler en az 1 omurgaya (pop) bağlanmak durumunda. Gecikme düzgün bir yapıda mesafeyi temsil eder örnek yakın olduğum için ankara > konya bağlantım 3-5ms olmalı pop noktası varsa onu da ayrıntılı şöyle açıklayayım.

İp adresleri bölgeseldir. Ankara ipsi ile konya ipsi lokasyon olarak bu nedenle tespit edilebilir. Pop noktasındaki yönlendirici ankara da olduğunu biliyor istek gönderildiğinde konya ip si geldiğinde istek konya pop noktasına iletilir. Böylece düşük gecikme elde edilir.

Pop noktası yoksa. Bulunduğu en yakın pop noktasına istek bırakılır. İsteğin gönderildiği sağlayıcı bunu pop noktalarından sunucuya ulaştırır. Mesela istabuldasınız ve konyaya veri göndereceksiniz ankara pop var ama konya yok. En yakın ankara mı ankaraya bırakırsın veriyi yerel sağlayıcı iletir Konyaya. Yani buradan anladığımız tüknetin tek pop noktası ile hizmet veren hiç bir firmadan farkı yok şu an ki hizmetinde. Çünkü veri sadece istanbul pop noktasından bırakılıyor. Ankara pop noktası sadece benim istanbula bağlantım için kullanılıyor. Pop olmasaydı yerel sağlayıcı rotası kullanılacak ve yine iletilecekti.

Olması gereken. Pop noktanız varsa o pop noktasından en güçlü yerel sağlayıcıya bırakılır paket, örnek ankara TurkNet > ankara ulus ttnet yada daha ileri seviyede bölgesel datacenterlarda dahil edilebilir çünkü zaten türkiyede yerel olarak en büyük hizmet sağlayıcı ttnet başka biryerle anlaşmaya gerek yok.

Sonuç bu söylediğimi muhtemelen sadece istanbul için yapıyorlar. Yani istanbuldan ankaraya bağlanan kişi benim 40ms se pingim 20ms ile bağlanıyor. Çünkü zaten veri oradan bırakılıyor. Benim verim 1000km yapıyor git gel 500km x 2. İstanbuldan gelen veri 500km yapıyor. Gibi düşünün. Veri istanbuldan dönerken ankraraya TurkNet pop noktasına değil direkt istek yapılan sunucuya ulaşıyor. TurkNet Pop noktası kullanılmıyor. Peki o halde pop noktası neden var?

Bu durumun kapasite artınca çok ciddi problemleri olur. Mesela istanbuldaki yoğunluk ankarayı etkilememeli iç yoğunluk, yurt dışı yoğunluğunu kastetmiyorum. Ama bu durumda ben istanbulun yoğunluğuna her türlü katkı sağlıyorum. Halbuki ankara > ankara yönünde bir veri alış verişi varsa pop noktası varsa o Ankara pop noktasının yoğunluğuna etki etmesi gerekirdi. Şu anki sistem yurt içi işlerin tamamını tek noktaya topladığı için sadece tek noktadan ölçeklendirilebilir. Halbuki pop noktaları varken bu pop noktaları birbirlerine bağlanabilir ve yönlendirilebilir.

Pop noktası bu arada omurgaya bağlantı demek yani verinin gideceği, geleceği yerlerdir bu noktalar. Her pop omurgaya bağlı bir modem gibi düşünülebilir. İnternet teknolojisi bir ordu teknolojisidir. Normal şartlarda hiç kopmayacak bir örümcek ağı gibi noktalar kopsa da yavaşlasa da bağlantı her zaman olur son hat kopana kadar. Umarım anlatabilmişimdir.

Kolay Gelsin…

1 Beğeni