Selamlar,
Ankaradayım ve TurkNet pop noktaları çok olduğu için geçtim çünkü uzak bağlantı uzak sunucu kurulumu ve bakımı gibi her gün bağlantıda olmak zorunda olduğum şehir içi ve şehirlerde bilgisayar, sunucular var. Bakıldığında TurkNet ile neredeyse bütün şehirlere düşük gecikmeli bağlantılar kurabilirim hiç biri 5-10ms bile geçmez muhtemelen Ege tarafıysa 10-15ms makul diye düşündüm. Ama kendi şehrimde birine almanya’ya bağlanır gibi bir ping açıkcası beklemiyordum. Sebebi ise pop noktaları. Pop noktası sadece istanbul’da olan bir sağlayıcıdan geçtim ve şehirlere bağlantım bundan çok daha iyiydi. Hop daha azdı.
Nedenini resimlerle açıklayayım Bağlanmak istediğim nokta en sağdaki Çankaya bölgesi kabloneti ankarada sunucuları olduğu için seçtim.
Şimdi istanbulda gezdiği yerlere bakıp yeniden ankaraya dönelim.
Benim verim deniz turu yapıp sonra ankaraya dönüyor. Yani ben ankaradaki birine uzaktan bağlanmaya çalıştığımda dibimdeki kişiye almanyadan türkiyeye bağlanan kişiyle aynı ms ile bağlanıyorum.
Anladığım kadarıyla pop noktaları sadece istanbula çalışıyor. Yani diğer illerin sadece ilk bağlantıdaki ping değeri düşük fakat hiç bir işe yaramayan bir pop noktaları var. İstanbul harici diğer illerin.
Sadece soru bu pop noktalarını neden yönlendirerek kullanmıyorsunuz? Yani bu pop noktası ankaradayım ve ankaradaki kişiye beni ulaştırmayacaksa benim ne gibi bir işime yarayabilir? Benim denizlide sunucularım var ve ben bu sunuculara istanbula gitmeden antalya yada uşak yada pop noktalarınızdan varmalıyım ki bu pop noktaları benim işime yarasın.
Boşa duran ve sadece istanbulun işine yarayan pop noktalarınızı umarım bir ağ mühendisi herkesin işine yarayacak ve sağlamlaştıracak şekilde düzenler. En düşük ping sahip olmanızın tek nedeni istanbulda olmanız ve tüm çıkışların istanbulda olması. Diğer illerin hiç birinde böyle bir iddanız olmamalı. Bu yapıyla tek pop ile şehirlere dağılmak arasında tek fark yatırım büyüklüğünüz. Umarım gelecek için düşünülmiş bir yapıdır keza şu halde hızdan çok sorun görüyorum istanbul harici iller için.
Kolay gelsin…
iyi çalışmalar…