Uzun zamandır Uydunet’ten aldığım 100/20mbit interneti odama kabloyla iletmek için TP-Link Archer VR1200 AC1200 Wireless Dual Band Gigabit VDSL/ADSL Modem Router kullanıyorum. Daha önceden VDSL için almıştım sonradan Uydunet’e geçince boşa çıkmıştı.
Modem bu:
Eğer bir sorun olmazsa yarın TurkNet gelip Gigabit internetimi bağlayacak. Ben de bu interneti yine odama aynı şekilde ileteceğim. Modemin özelliklerinde de özellikle şöyle bir belirtme var:
4 10/100/1000Mbps RJ 45 LAN Portları
1 10/100/1000Mbps RJ 45 WAN Portu
1 RJ11 Ports (1 DSL Portu)
Çok uzun bir konu oldu şimdiden özür diliyorum herkesten ama sormak isteyeceğim şey, kablolarda sorun olmadığı sürece ben bu 1000mbit interneti aynı şekilde odama ve oradan da bilgisayarıma taşıyabilecek miyim?
Anakartım 2.4Gbit’e kadar destekli ethernet girişine sahip. Wi-Fi falan da var yani en kötü de ethernet tercihimdir.
Yoksa gidip yeni bir router almam gerekir mi odaya taşıyaiblmek için. Ayrıca sormak istediğim şey bu tek ethernet çıkışlı modem router’ları kim üretmeyi akıl etmiş olabilir? Ne kadar saçma sapan bir sistem gerçekten.
Merhaba, 1000 mb için tek modeme bakmamak gerekiyor, yüksek hızı taşıyacak cat kablosu gerekiyor. cat 6 ve üstü gibi kablolar. Wifi yoluyla taşımak baya maliyetli olur. Wifi’de wifi 5 ortalama hızları taşır, wifi 6 daha iyi taşıma kapasitesine sahip olduğu için 1000 mb rahatlıkla taşıyacaktır. Wifi 5 - AC destekli oluyor Wifi 6 - AX destekli oluyor.
bakır ve wifi yoluyla internet taşımak kayıplara sebeb olabiliyor ne yazık ki yapacak birşey yoktur.
Routerları tek fiberde kullanmak için düşünme, internet çekmeyen odalara ve başka katlara bağlanıyor. Mesela benim 1. kattan 3. kat hiç internet çekmiyor kablo ile router bağladım.
Detaylı açıklama için teşekkürler ama router’ı yıllardır kullanıyorum ve hiçbir Wi-Fi sorunu yaşamadım.
Bunun dışında dediğim gibi kabloyu göz ardı ettiğimiz takdirde bu router sanıyorum 1000mbit’i LAN portlarından takacağım 8 kablolu CAT6 ethernet kablosuyla bilgisayarıma ulaştırabilecek değil mi?
Sormaya çalıştığım şey buydu aslında. Router benim için sadece odama gerekli. Geri kalan kısım zaten SmartFi ile Wi-Fi kullanacak. Masaüstü PC’me ise arka odada olduğu için direkt TurkNet modemini oraya taktıramıyorum. Bu yüzden de CAT6 kablo ile Router’a yönlendiriyorum şu anda da UyduNet modemini. Aynı şeyi yapacağım yani.
Uzata uzata sormaya çalıştığım şey aslında marka ve modelini verdiğim Router, 1000mbit interneti WAN portundan alabiliyor ve LAN portlarından dağıtabiliyor değil mi?
TP-Link’in yeni router’larında gigabit ethernet port yazıyor bunda yazmıyor ondan şüpheye düştüm.
merhaba. turknetin kendi modeminin wifi sinde kopmalar olduğundan elimde bulunan tp link vr300 kullanmaya başladım. ancak kablolu bağlantıda 100mbps üstüne cıkmıyor. turknetin kendi modeminde 990mbps alıyorum. acba tp linkte yapmam gereken bir ayar mı var?
merhaba. turknetin kendi modeminin wifi sinde kopmalar olduğundan elimde bulunan tp link vr300 kullanmaya başladım. ancak kablolu bağlantıda 100mbps üstüne cıkmıyor. turknetin kendi modeminde 990mbps alıyorum. acba tp linkte yapmam gereken bir ayar mı var?
Elinizdeki cihazları değiştirmeden TurkNet’in kendi modemini modem ve router olarak kullanmaya devam edip VR300’ünüzü access point (yani Wi-Fi vericisi) olarak kullanabilirsiniz. Ekstra masraf da çıkmamış olur. Ama bu şekilde Wi-Fi üzerinden alacağınız maksimum hız 100Mbps olur. Kabloyla bağlayacağınız cihazlarınızı da TurkNet’in modemine bağlarsınız ve yüksek hızları kablo üzerinden alabilir hale gelirsiniz.