Tel. Numarasını Değiştirmeden YAPA'dan VAE'ye Geçmek

Evet, modemimiz fiber ve VDSL2 destekli Zyxel VMG3312-B10A v2.

9 Mbps zamanında VDSL2’yle bağlantıda ancak 6-7Mbps olarak bağlanabiliyordu. Bu yüzden en iyi neticeyi 9-(nadiren 10)- Mbps aldığımız ADSL2+'yi kullanıyorduk.

Yalnız geçen haftaki "genel arıza"dan (bölgedeki fiber dönüşümden) iki gün önce hızmız 11 Mbps ve ertesi gün 12 Mbps olmuştu (ADSL2+'da), VDSL2’de ise 9 Mbps bağlanmıştı şebekeye. Memnuniyetle kardeşe, arkadaşa bahsediş ve TurkNet’i, ve binanın dışından CAT 6 kablo çekmeyi tavsiye ediş… Uzun sürmedi bu.

Ertesi gün telefon ile net kesildi ve saatler geldiğinde hız VDSL2 Prof17a’de 1.6 Mbps bağlanırken ADSL2+ ise yaklaşık 3Mbps oluverdi. Öğrendik ki hattımız santralden daha uzağa taşınmış. :expressionless:

TurkNet’e üç yıl önce abone olurken de aktif altyapısındaydık. Online İşlemler → Paket Bilgileri:

100 Mb e Kadar Limitsiz - Taahhütsüz - 75,99 TL/Ay (YAPA)

Santrale iki-üç kilometre uzaklıktan ötürü hiçbir zaman çok yüksek hızlar alamadık. 20-35Mbps hızları bizim sokak için ütopik, İstanbul’da olmamıza rağmen.

Santralden uzak oldukça, “Line Attenuation” 30 dB’lerde ve SNR’ler 6-7dB’yken hız en fazla 10-12 Mbps bağlantı ancak mümkün olabiliyor.

Bu ahvalde YAPA’nın faydası yok. Hatta bölgedeki fiber değişim sebebiyle hattımız daha da uzağa taşınarak zararı dokundu: Hızımız 3 Mbps’e indirildi. Şimdi santrale yakınlaşmak için YAPA’dan ayrılmak zorundayız; netice olarak yıllardır kullandığımız telefon numaramız değişecek.

Bakalım VAE’de geçişte sinyal değerleri ne olacak?

2 Beğeni