Tek Damarlı Kablolara RJ11 Soket Takarken Konnektörün Önemi Hakkında

Merhaba arkadaşlar VDSL kullanan arkadaşlar özellikle telefon kutusundan dairelerine DSL kablo çekiyorlar ve ucuna direkt rj11 çakıyorlar fakat araştırdığım ve öğrendiğim kadarıyla her rj11 / rj12 konnektör tek damarlı kablolara uygun değilmiş tam olarak kesmiyor ve zamanla gevşeme oluyor en ufak bir üflemede bile kablolar sabit olmadığı konnektörün içinde oynadığı için CRC hataları artıyor ve internetin kalitesini olumsuz etkiliyormuş. Sizde ne düşünüyorsunuz bu konuda?
3 UÇLU olanları kullanmak gerekiyormuş tek damarlı için. Konuyu aklınızda daha iyi canlandırmanız için:
41pnrmBjdcL




PUwjE

Tabii ki 3 çatallı olan tipi 2 çatallıya göre daha stabil bir kontak sağlar. 4 çattalı olsaydı o da 3 çatallıya göre daha iyi bir kontak sağlayacaktı. İyi sıkılmamış bir konnektör için dediğiniz doğru, aynı durum sürekli sök/tak yapılan RJ45’ler için de geçerli. Oksitlenme de bir diğer parametre.

8 yıldır aktif kullandığım ve hiç dokunmadığım DSL jack’im hala crc hatası vermeden sorunsuz görevini yerine getiriyor. Ama hazır RJ45 çakılı almış olduğum ethernet kablosunu 2. yılın sonunda pense ile yeniden sıkmak durumunda kaldım gevşeme problemi yüzünden. Oysa ki kablolar ve router tamamen sabitti.

Zamanında CRC hataları alırken ve sorunu RJ11’de aradığımda, tek damar kablolarımı direkt modeme lehimlemiştim. Ne sinyal değerinde ne de CRC hatalarında bir farklılık olmamıştı. Sonuç olarak 30mhz’e kadar frekans taşıyorlar, WiFi antenleri gibi 2.4g veya 5g değil. 3 çatallı bulabiliyorsanız kullanın, bulamıyorsanız da çok büyür bir fark yaratacağını düşünmüyorum.

Daha önceden foruma atmıştım. Reçber Cat6 outdoor kablonun ucuna 6p6c konnektör ve konnektör, kablo arasına da Makaron atmıştım. O kadar sağlam oldu ki. Konuda bahsettiğiniz şeye dikkat bile etmedim :slight_smile: rj 11 de standart Mahalle elektrikcisinden alınma bir rj11, markasını bile bilmiyorum.

Bu kadar dert etmeyin. Farkedeceğini sanmıyorum. Sürekli kabloyu tak çıkar tak çıkar yapmayacaksınıdır herhalde.

Bendeki bridge modddaki p2812 yi (openwrt yüklü) attım masa arkasına duruyor öylecene. Dsl kablosu ile işim olmaz daha.

Fark ediyor, hem bu işi sürekli yapanların tecrübeleri hem bizzat yaşadığım tecrübe ile sorun yaşanma ihtimalini çok yüksek görüyorum.

DSL AC88U yu kullanırken 4 telli şekilde RJ11 ile kullanıyordum, hat kalitesi çok iyi olmasına rağmen CRC ler oluyordu. CAT6 kablonun mesafesi ise bir odadan diğer odaya gelecek şekildeydi (modemi kendi odamda olsun diye bir odadan diğer odaya gidiyor)

  • RJ11 tarafına biraz sert dokununca CRC oluyordu, CAT6 kabloyu sert sallayınca veya birileri diğer odadan geçerken takılırsa CRC oluyordu.

Daha sonra modeme yakın olan 1 metre kadar yeri hazır RJ11 li telefon kablosu ile değiştirdim, birileri diğer odada CAT6 kabloysa takılsa bile CRC olmamaya başladı (bu kısma anlam veremedim ama bütün kabloyu etkiledi).

DSL AC88U nun DSL girişine RJ45 soketinin uygun olduğunu fark ettim ve CAT6 kabloyu normal şekilde RJ45 ile modeme bağladım, hiç bir sorun olmadan aynı şekilde kullanmaya devam ettim.

Daha sonra DSL AX82U ya geçtim ama onda RJ45 DSL tarafına uymadığı için tekrar küçük bir parça telefon kablosuyla RJ11 olarak bağladım. Fiber gelene kadar o şekilde uzun süre sorunsuz kullandım. Sadece büyük bir yıldırım düşünce CRC yaptı :slight_smile:

Bu arada en başta iki oda arasında CAT6 kablo yoktu, normal telefon kablosu vardı, sorun olmuyordu ama kablo koptu ben de hem elimde var diye hem sağlam olsun diye CAT6 kablo ile değiştirmiştim.

Yalnız sorun şu ki bu bahsettiğim 3 uçlu pinlere sahip konnektörler Türkiye’de bulunamıyor. Çok aradım bulamadım. Aliexpress tek çare gibi