Statik IP'de Port Yönlendirme Sorunu

Merhabalar, günlerdir çözemediğim bir durum söz konusu. Öncelikle not etmem gerekirse aktif bir destek kaydım mevcut ancak kaybettiğim zaman düşünülünce bir konu olarak da sorunu belirtmek istedim. Aynı sorunu Netspeed’de yaşadığım için TurkNet’e geçtim, meğer burada da durum aynıymış. Keenetic Carrier modem kullanmaktayım. Statik IP sahibiyim. Her kullanıcının doğal olarak yapmak isteyeceği gibi port yönlendirmeye çalışıyorum ancak DMZ yapıldığında bile spesifik portlar haricindeki diğer tüm portlar kapalı kalmaya devam ediyor.

Örnek olarak bahsettiğim normal açılan spesifik portlar: 23 TELNET ve 80 HTTP gibi.
Örnek olarak açmaya çalıştığım portlar: TCP 27015, UCP 3074, UDP 3097… gibisinden. Hiçbiri açılmıyor zaten yaygın kullanılan klasik portlar haricinde.

Modem üzerinde portları engelleyen bir güvenlik duvarı bulunmuyor. Zaten DMZ’yi kapattığım zaman bahsettiğim normal açılan portlar da kapalı görünüyor. Modemden kaynaklı bir sorunmuş gibi gelmiyor. Pek de normal bir kullanıcının çözemeyeceği bir durum gibi durduğunun farkındayım, bu sebepten fikirlerinizi bekliyorum.

Destek kaydından cevap geldi. TurkNet sadece 2 adet portu engelliyormuş güvenlik sebebiyle, onun dışında bir engel söz konusu değilmiş. IP adresini değiştirmeyi denediler, sorun çözülmedi. Modem firmasıyla da görüştüm, başka modemle de denedim. Çözebilmiş değilim.

@tnetwork

Merhaba,
Bir portun aktif olabilmesi için, cihazın o portu kullanan bir uygulama tarafından dinleniyor olması gerekir.

Örnek olarak, 80 numaralı portu yönlendirdiyseniz (HTTP trafiği için kullanılır), o portu kullanacak bir uygulama (örneğin bir web sunucusu olan Apache veya Nginx) cihazınızda çalışıyor olmalıdır. Yani sadece yönlendiriciniz üzerinden portu açmak yeterli değildir, bir web sunucusu servisi çalıştırmanız gerekir. Sunucu çalışmaya başladığında, port aktif olur ve dışarıdan gelen istekleri kabul etmeye başlar.

Örneğin, TCP 27015 portu bir oyun sunucusu tarafından kullanılıyorsa, bu portun aktif olabilmesi için oyun sunucusunun çalışıyor olması gerekir. Eğer bir port tetiklenmişse, bu, o portu kullanacak bir uygulamanın aktif olduğu anlamına gelir.

Port yönlendirme işlemi, sadece yönlendiricinin dışarıdan gelen bağlantıları doğru cihaza yönlendirmesini sağlar. Ancak, bu işlemin portu “açması” için cihazda o portu dinleyecek bir servis bulunmalıdır. Örneğin, Apache’yi kurup çalıştırdığınızda, 80 numaralı port aktif olur ve web trafiğine açılır. Umarım yardımcı olmuştur.

Yanıtınız için teşekkür ederim ancak port yönlendirmenin nasıl çalıştığını zaten biliyorum. Spesifik bilgi istiyorsanız Destiny 2 için 3074 ve 3097 UDP portlarını yönlendiriyorum. Yaklaşık iki yıl önce bunu yaptığımda oyun içi NAT Type “Open” oluyordu. Şu an port yönlendirmeyi yapsam bile “Moderate” olarak kalıyor. Ek olarak çok eskiden, yıllar önce, Simple Port Tester adında bir uygulama kullanıyordum. Port yönlendirme yaptığımda herhangi bir yerden sunucu açmasam dahi o portun “açık” olduğu geri bildirimini alabiliyordum. Destiny 2’de Moderate kaldığı gibi o program üzerinde de Closed olarak görüntüleniyor.

Kısacası, sorunum portların dinlenmiyor oluşu değil.