Son Zamanlarda Yaşadığım Kopma ve Hız Sorunu

Öncelıkle merhabalar. 2019 Temmuz ayından beri TurkNet VDSL hizmeti almaktayım. TurkNet’e ilk geçtiğimde 35Mbps’lik bir paket tanımlandı. 1 ay geçtıkten sonra YAPA’dasınız dediler ve fiyat değişimi olmadan 100Mbps’lik paket tanımladılar. Hızım gayet güzeldi. 40Mbps Download- 10 Upload alıyordum ki 2019 ekim ayında yapmış olduğum hız testini buraya ekliyorum.

Sorun şu ki son bir kaç aydır yaşadığım kopma sorunları ve hız problemleri illlallah ettirdi. Gün içinde rutin olarak yaşansa da genellikle akşamları yaşadığım git-gel problemleri. Bazen gelmedığınde modemı kapatıp açıyorum en kötü reset atıp tekrar kurulum yapınca düzeliyordu. (TP-Lınk Archer VR300)

Ama son 2 haftadır dns hataları, siteye ulaşılamıyor hatalarının yanı sıra internet gelmemeye başladı ve modemımın ışığı yanmamaya başladı. Hız düşüklüğü yaşamaya başladım en son 12mbp/3.50mbps alır hale geldım.
Hat değerlerimi kontrol ettiğimde düştüğünü gördüm. Bu neden olur ? Ankastreden modeme gelen kablom 5 sene önce çektirdiğim Cat5e kablo. Pazartesi günü bunu Cat6 yaptıracağım bina dışından çektirerek.

Bunun dışında geçen cumartesi TurkNet saha ekibi geldi ve ankastremın baya eski ve karışık oldugunu söyledı bu yuzden ttye bir servis kaydı açtı. Sanırım boş bi porta taşınması için. Fakat bir arkadaşım VAE’ye geçmemi önerdi. Ne olduda sorunsuz çalışan internetimin hızı düştü ve kopma sorunları yaşamaya başladım? Santrale olan uzaklıgım 980metre olarak gözuktugu için konuştugum arkadaş VAE geçmemi önerdi Açıkçası VAE geçtikten sonra 35 lik paket tanımlanıp, uzaklıktan ve kayıplardan dolayı 15-20 almaktan, uploadımın dusmesınden korkuyorum. Bu gibi sorunlar yaşar mıyım? Ya da VAE geçip paketim 100Mbps tanımlı kalsa ne gibi sonuç alırım?
Son olarak modem değiştirmem benim yararıma olur mu ?

NOT: Esenlerde yaşıyorum ve gelen TurkNet saha ekibi bölgeye fiber altyapının geldiğini fakat tt’nin bunu aktif etmediğini, binalardaki ankastrelere bağlamadığı tarzında bir şey söyledi. Bu fiber çalışmaları YAPA’da oldugum ıcın hızımı etkılıyor olabılır mı ?

Son durumdakı hat değerlerim :
1111

24 Nisan 2021 sabah 07.10 itibarı ile hat değerimin bir kez daha düştüğünü görüyorum. Bknz: B1

980 metre ise vae ye geçmeniz pek bir etki yaratmayabilir ama deneyebilirsiniz hat zayıflamanız yükselmiş fiziksel bir sıkıntı oluşmuş olabilir hattınızda altyapı çalışması olurken yada ev içinde bir sıkıntı olmuş olabilir fiber kutuların evlere kurulumu biraz uzun sürebiliyor talep olursa hızlanır yapayı etkilemiş olabilir kapınıza kadar gelirken

Yerinizde olsam vae yi denerdim daha iyi sonuç elde edebilirsiniz

Bir arkadaşım TurkNet forumda moderatör ve VAE geçmek onun önerısıydı. VAE geçersen sabit 35 alırsın dedı. Açıkcası yukarda da yazdıgım gibi bu paketler tanıtılırken 35 mbp’e kadar diye tanıtıldıgı ıcın VAE gecıp de 15-20 almak ıstemıyorum. Uploadım özellıkle 7 olması cok ıyı benım ıcın ama gelın görun kı kopma yasıyorum. VAE de 100 luk pakette olma sansım var mı?

Vae de dolaba uzaklık 980 metre ise 100 lük pakette olsanız bile hattınız neyi destekliyor ise o kadar hız alırsınız upload 7 seviyelerinde olur zaten şansınızı deneyin belki 35 in üstüne bile çıkabilir denemekten zarar gelmez

Bu arada google sunucularından kaynaklı problem oldugunu söylemıslerdı. 2. fotoğraf ise az önce attıkları cevap.
Bir şey sormak istiyorum. Hat değerlerimin daha iyi olması için yapmam gereken nedir ? Ben 7. katta (en üst kat) yaşıyorum. Bina dışından cat6 dış ortam kablosu çektirsem bina girişinden modeme sizce yararı olur mu ? Sonuçta paketim 100 lük ve ben 40 alabiliyorum. Bi nebze düzelme olur mu şuan ki kablom cat5e

image

image

Ankastreden ölçüm yaptırın modem ile arasında fark varsa çektirin fark yoksa boşa masraf yapmayın

Öncelikle TurkNet altyapı sorgulama sayfasından adresinize ne kadar internet çekilebileceğini görüntüleyin. Duruma göre sonrasında kablonuzu yenileyin. Eğer size ulaşan hızdan memnun kalmayıp VAE deki hız beni tatmin eder diyorsanız deneyebilirsiniz.

Çözüm merkezi uzmanı @HKN ilgilenirmisin.

Merhaba hocam yorum için teşekkürler. Türknetin sitesinden sorgulama yaptım ( ama tabiki daire no yu bi alt kat seçtım) ve çıkan sonucu fotograf ile bırakıyorum.

Şuan ki yaşanan kopukluk ve hız probleminin google sunucuları kaynaklı bir arızadan kaynaklandıgını soyledıler. Ustte mesajlar var. Fakat hat değerlerımın düşmesi ile ne alakası var çözemedım?

Kablo kaynaklı sorun olmadığına eminseniz destek ekibinin çalışmalarını bekleyin. Hattınızın en az 35 mbps kaldırdığı görünüyor ancak size ulaşan 18 mbps civarı

Belki olurda birisi ilgilenir diye son durum güncellemesini atmak istedim. Problem Türk Telekom ekibine aktarılmıştı ankastre arızası olarak. Fakat tt kaynaklı bir problem yok dendi ve geçildi. Binaya gelip kontrol ettiler mi bilmiyorum. Ettiyseler de bize haber vermediler.

Ekipler gelince haber vermiyor gelip kontrol edip gidiyorlar Türknetten yerinde destek talebinde bulun ankastreden ölçüm felan yaptır o zaman kesinleşir sürekli bizden kaynaklı sorun yok diyip duruyorlar tt ekipleri

İşin saçmalığı da tt ekıbı de tekrar TurkNet ekıbıne aktarıyor. 1 hafta önce TurkNet ekıbınden bır kısı geldı ankastreme baktı ama ölcum yapmadı dıye hatırlıyorum. Bakır kablo oldugu ıcın oksıtlenme yapmıstır dıyıp ucunu kestı tekrar bagladı. Dun o çalışanı aradım telefonumu açmadı. Açsaydı ölçup yapıp yapmadıgını soracaktım. Lakin tekrardan TurkNet ekıbı göndermelerını ıstemekten baska care kalmıyor. Ustelık her ıhtımale karşı yarın bınamın dısından cat6 kablo cektırecegım yeni. Eğer o da olmazsa son çarem modem yeniliyicem.

Yazıklar olsun. Sırf benlik bir problem olmasın diye bugün gittim ve ankastremden modeme yeni CAT6 kablo çektırdım. Kopma sorunlarımın düzeldiğini fakat hızımın hala düşük kaldığını dile getirdim Bana verilen cevap ise alt yapınız VDSL karşılamıyor oldu. Şimdi soruyorum ben bunca zaman nasıl 35-40Mbps download hız alabildim? Verdikleri cevabı fotoğraf olarak bırakıyorum. Kendi sitelerinde dahi sorgulamamda 35 mbps alabileceğimi fakat YAPA’da oldugum için 100 Mbps paket tanımlanacağı yazıyor. Madem VDSL karşılamıyor bana neden pazarlarken böyle dendi? Bu resmen yalancılık, dolandırıcılıga girer.

Şuan VAE’de olduğumu nasıl anladınız acaba? YAPA alt yapısındasınız dedıler bana ? 100Mbps paket tanımaladılar hatta ?