SAYE yani sanal ayrıştırılmış yerel erişim

Siz sanıyorsunuz ki benim altyapı en fazla 800 Kbps Upload destekliyor ve teknik olarak 800 Kbps’ten daha yüksek Upload alamayacağımı düşünüyorsunuz ama yanılıyorsunuz. Neden mi? Çünkü 2018 yılında bana yanlışlıkla 1024 Kbps Upload hızı tanımlandı ve hiçbir kopma sorunu olmadan hız testinde 0.90 Mbps Upload gördüm. Ancak, 1024 Kbps’inde üzerine çıkabilir çünkü teknik olarak ulaşılabilir maksimum Upload hızım 1085 Kbps civarında. Upload hız kilidi olmasa, o gün santralin durumuna göre değişken bir Upload hızım olurdu. Değişkenden kastım şöyle; 1085 Kbps Upload, bazen 1060 Kbps Upload arası değişkenlikler…

Siz sadece Türk Telekom’un yalanlarına inanmışsınız. Aslında ülke genelinde ADSL kullanıcılarına Upload hız kilidi konmasa, Ookla SpeedTest’te ortalama 0.95 Mbps ila 1.10 Mbps Upload hızı görülebilecekti. Ama Türk Telekom’un canı 800 Kbps’e sabitlemek istediğinden hız testinde en fazla 0.66 Mbps Upload görüyoruz.

Sizi anlıyorum. Ancak ben teknik konuları hobi edinmiş biriyim ve bu konuları baya derinlemesine araştırıyorum. Hatta internetten biraz araştırma yaparak, Türk Telekom’un ADSL hatlarda Upload’ı kendi paketlerinde 800 Kbps’e kilitlediklerini görebilirsiniz. O kilit olmasa, aslında altyapı nereye kadar hız verebiliyorsa, o kadar Upload hızı alırdınız. Ama siz sanırım 800 Kbps’in, teknik olarak alabileceğiniz maksimum hız olduğunu, ADSL kullandığınız sürece 800 Kbps’ten daha yüksek Upload hızının alınamayacağını düşünüyorsunuz. Bazıları ise 1024 Kbps’ten daha yüksek Upload almanın teknik olarak mümkün olmadığını söyler ama ikiside yanlış. Zaten size videoyu attım. O adamda ADSL kullanıyor ve 2.5 Mbps Upload alıyor.

Özet: Türk Telekom, kendi kararları doğrultusunda ADSL için belirli port standartları belirlemiş. Türk Telekom’a göre ADSL’de en fazla izin verdikleri hız profili; 16 Mbps Download, 800 Kbps Upload şeklinde. Ama bu Türk Telekom’un belirlediği şeyler. Teknik olarak daha yükseğide mümkün.