Raspberryi Pi ve Gigabit İnternet

Selamlar herkese aranızda gigabit alt yapısı olup raspberry pi kullanan arkadaşlar var mı acaba?

@fatihemre22 (20 krkter)

Masaüstü olarak RPI4 kullanıyorum. İnternet bağlantım ethernet üzerinden, ancak malesef gigabit değil (bağlı olan router gigabit değil). Ama tabi RPI4 gigabit ethernet destekliyor.

Evet gigabit ethernet desteğinin olduğunu söylüyorlar fakat max 750mbit aldığı söyleniyor kullanan biri varsa açıklık getirirse çok sevinirim.

1gbit zaten “teorik” hızdır. Genellikle overhead vs. sebepler yüzünden o hızlar hiç bir zaman o rakamlara çıkmaz. İnternette biraz aratınca 850 - 870 mbit arasını görenlerin olduğunu görebilirsiniz RPI4’de. Bu arada soruyu sormanızın sebebi bir RPI alacak olmanız ise eğer, şu anda stok sıkıntısı yüzünden çok uçuk fiyatlara satıldığını belirteyim. Ben geçen sene 500 liraya iki tane almıştım 4gb modelinden (dolar 8 lirayken). Hatta adamın biri üşenmedi global stokları kontrol edebilmek için bir web sayfası yaptı:

Gördüğünüz üzere hiç bir yerde yok. Türkiye’de var mı bilmiyorum, belki tek tük bazı yerlerde kalmıştır. Ama çok uçuk rakamlar isteyeceklerdir. Hani donanımhaber’in meşur “laptop alınmaz bu zamanda” forum entrisi gibi ben de şöyle diyeyim: “bu zamanda rpi alınmaz” :slight_smile:

Pi ile mining yapanlardan, birde çip krizi yüzünden sanırım. Mayısta stoklara girecekmiş 1200 lira gibi bir fiyatı var beklersem dahada artacağı kanaatindeyim direk almayı düşünüyorum şu hız olayını kesinleştirebilirsem güzel olacak. Umarım aramızdan birisi çıkar

pi ile mining yapmak mı :smile: Hocam onlar sadece yutub videosu çekmek için yapılan atraksiyonlar. Pi ile mining yaparsanız bırakın para kazanmayı, zarar edersiniz. Çip krizi ise elbette bu kıtlığın sebeplerinden birisi. Çip krizinin sebebi de hammadde krizi. Bu krizler hiç düzelecekmiş gibi de gözükmüyor. Bi de başımıza savaş çıktı şimdi. Eğer 1200 gibi bi rakama bulduysanız hemen alın kaçırmayın. Tıpkı teneke sıvı yağ bulmuş gibi yapışın :smile: Şaka bi yana bu sene sonuna doğru iyice fakirleşeceğiz. Beterin beterini göreceğiz. Bu savaş yakın bi zamanda bitmez ise bu yaz turizm gelirine de elveda diyebiliriz sanırım. Bu arada:

FireShot Capture 019 - pi 4 - Using a Raspberry Pi 4 (or alternative) for Gigabit speed test_ - raspberrypi.stackexchange.com

hocam mining yapmak için almayacağım zaten yapanlar mevcut youtube video için vs değil ciddi olarak yapanlar var. Çektiği 15w kolay bir tokenı rahatça kazabilir araştıran biliyordur benim ilgimi çekmiyor. Ayrıca göndermiş olduğunuz ekran görüntüsü ağ için transferi baz alıyor bana dişarı cıkışı lazım. Dişarı cıkışta gigabit desteğinin sağlanamadığını belirtiyorlar. Oc yapınca düzeliyor vs yazmışlar.

hocam monerodan bahsedilmiş. monero kazımı için zaten güçlü bir işlemci kullanılması gerekiyor. pinin grafiği ile eth kazmaya çalışmak gibi bişey bu. benim bahsettiğim daha yeni çıkan kazımı kolay işlemci veya hdd artık he olursa miningine izin veren tokenlardı.

konu dışına çıkmayalım benim amacım mining falan değil, minmum pi4 4gb cihazın ne kadar bir hızla internete çıktığı. networkler arası hız değil. bunuda belirteyim.

Buyrun Raspberry Pi LAN Speed Testing Appliance - OpenSpeedTest - YouTube reddit üzerindede aynı şikayetler mevcut. şöyle böyle denmesinden ziyade kullanan olup olmadığını sordum arkadaşlar. yeterince araştırma yaptım zaten anlatmanıza gerek yok. Canlı olarak gigabit internet sahibi pi 4 kullanan birisini sordum hepsi bu.

Evet 750mbps aliniyor 850mbps olarak alınıyor hız

Pi4 4GB ile gigafiber kullanıyorum. Masaüstü sistem olarak değil de başka işler için sunucu tabanlı versiyonu kullanıyorum. 940/940 görmüşlüğüm var speedtest cli uygulamasında.

1 Beğeni

Teşekkürler hocam müsait olduğunuzda TurkNet sunucusundan konsol görüntüsü atarmısınız? Birde kullandığınız modem/router nedir?

ben anlamıyorum modemde 1000mbps full yazıyor ancak hız testinde speedteste 800mbps civarında çıkıyor dowland hızı sistemsel kısıtlamamı var hani eskiden akn zamanında modemde 16384 dowland hızı yazıyordu ancak hız testinde 3mbps çıkıyordu onun gibi birşey herhalde daha önce bundan 1ay önce 940mbps hız görüyordum dowland hızı şimdi 800mbps hız görüyorum

Tavır olan bir şey yok hocam yanlış anlaşıldıysa kusura bakma, sorduğum soruyu ben zaten çeşitli kaynaklara bakındıktan sonra sordum. Soru haricinde kaynak sunmadan kendi yorumunuzu yapmışsınız. Bende benim için kullanıcı yorumunun önemli olduğunu belirttim.

20:50’de test yaptım. Masaüstünde şu an 940/940 alıyorum. Pi4 düşük kalmış şimdi. İkisi de kabloyla bağlı. Modem TurkNet’in verdiği Zyxel VMG8623-T50B
Ekran Alıntısı

1 Beğeni

Teşekkürler pi4 tahmin ettiğim gibi

hocam merak ettim. ne amaçla kullanacaktınız pi’yi? ethernet hızı yüksek olsaydı NAS tarzı bir şey mi yapacaktınız?

1 Beğeni

nas, torrent sunucusu için falan kullanacağım hocam