PS5 PPPoE uzman sorusu

Selamlar ben playstation 5 üzerinden PPPOE ile yani kullanıcı adı ve şifremi girerek direkt internete bağlanmasını istiyorum. Modemi köprü moduna aldığımda kullanabiliyorum fakat bu sefer modem deaktif hale geldiğinden interneti ps5 dışında hiç bir cihaz kullanamıyor konuyla ilgili desteğinizi rica ediyorum arkadaşlar.

Merhaba, PPPOE’yu hangi modeme veya cihaza kaydederseniz o internete çıkış alacaktır.

PS5 modem görevi görüyor ama ps 5 modem gibi değil ki , ps5 wifi aktarma ve ekstra rj 45 girişi olsaydı eğer olabilirdi. Modeme bağlanmak yerine ps5 bağlanmak gerekiyor.

Ps5 wifisine telefon bağlarsan olabilirdi. Yeni şeyler denemek güzeldir. :grin:

Modeme pppoe olarak kaydetmen gerekiyor.
Ps 5 dinamik ip veya oto ip olarak ayarlamalısın.

Eğer modemler arası olsaydı o dediğin olurdu.

Merhabalar, PPPoE bağlantısı kurma görevini ağınızdaki modeme/routera bırakıp PS5 cihazınızı ilgili modeminizin arayüzünden DMZ olarak belirlerseniz, hem efektif olarak aynı kullanımı sağlamış olursunuz hem de diğer cihazlarınızda interneti kullanmaya devam edebilirsiniz.

Hocam dmz yi de denedim oyunlar online da aşırı yavaş statik ip de kullanıyorum. Bufferbloat A+ ama gel gör ki donmalar kasmalar yakamızı bırakmıyor :slight_smile:

Teşekkür ederim bilgi için normalde yurt dışında aynı hesap ile 8 cihaza kadar çıkış yapabilme izni veriliyor burada böyle bir kısıtlama olması anlamsız olmuş:) ps5 te açık nat elde edebilmek için mecburen böyle bir şey yaptım. Bakıcez artık :handshake:

Merhabalar, normalde DMZ ile herhangi bir sorun yaşamamanız gerekiyor. PS5 üzerinden internete direkt çıktığınızda ağ performansınız normalken, modeminiz üzerinden çıktığınızda ağ performansınız kötüyse sorununuz modem kaynaklı olabilir gibi geldi. Kullandığınız modemin modeli nedir? Modem üzerinden internete çıktığınızda oyunlarda nasıl bir sorun yaşıyorsunuz?

Burada bir noktayı anlayamadım. Aynı statik IP adresini (veya dinamik IP adresini, sonuçta servis sağlayıcılar genelde sadece 1 tane IP veriyorlar abonelik başına) 8 tane cihazda kullanmaya çalışmak port çakışması sorununa neden olup NAT gerektirmez mi? Demek istediğim şu; aynı statik IP arkasına 80 portunu dinleyen iki sunucu koyduğumuzda, gelen paketler hangisine route edilecek? Veya iki ayrı cihaz aynı protokolden ve aynı porttan bir istek gönderdiğinde, stateful firewall ve/veya CGNAT olmaksızın hedef sunuculardan gelen paketlerin hangisine route edileceğine nasıl karar vereceğiz? Bana çok mantıklı gelmedi, belki bilmediğim bir nokta vardır. @tnetwork üyeleri daha önce hiç bu tarz bir uygulama görmüşler mi merak ettim. Görmüşlerse, çalışma mantığını öğrenmek isterim.

:thinking:

Konu sahibi muhtemelen port açmakla uğraşmak istemediği için (ben böyle tahmin ettim) direkt PS5 üzerinden internete çıkıyor. Fakat DMZ ile de port açmasına gerek kalmıyor, ayrıca ağındaki diğer cihazların internete çıkışı etkilenmiyor. İstediği kullanım da bu aslında. Fakat DMZ ile sorun yaşıyormuş. Normalde sorun olmaması gerekiyor. Burada sorunun kaynağı muhtemelen modemin kendisi.

Ps5, upnp ile lazım olduğunda port yönlendirmesi yapabiliyor, güzel bir wifi router alıp konsolu kablolu bağlarsan düzgün çalışması lazım.
Nat type moderate ile open arasında fark yok upnp çalıştığı sürece.

Hocam aslında kullandığım modem tplink ex20v aklınıza gelecek tüm port yönlendirme upnp DMZ vs işlemlerini yapsamda bir türlü olumlu bir sonuç alamadım. Oyunu bazı yayıncılarda izliyorum Tr de bulunan muazzam bir akıcılık var netgear asus keenetic huawei modemler aldım hepsini denedim. Sadece nat olayı biraz iyileştirdi. Aslında mevcut modemimde bir problem yok.

Ben çok ciddi bir fark gözlemledim hocam. Upnp çalışıyor tip 2 de fakat yine de rakiplerim benden önce davranıyor her hareketim geç algılanıyor gibi bir his var. Tip 1 de böyle bir sorunla karşılaşmadım.

Tplink ex20v kullanıyorum. Valla nasıl yapıyorlar sistemleri nedir bilemiyorum ama yurtdışı araştırmalarımda bu konuyla ilgili 8 cihaza kadar uç cihaz olarak hesap ile açabildiklerini söylüyorlardı. Mesela keenetic modemlerde PPPOE pass trough diye bir özellik var.

Statik IP ile yapılamaması lazım, sebebini üstteki mesajımda açıklamıştım. Dinamik IP ile yapılabilir -ki PPP’nin böyle bir desteği var, tek hesap üzerinden birden fazla session yaratılıp birden fazla cihaza/arayüze IP dağıtılabiliyor- çünkü atanan bütün private IP adresleri CGNAT arkasında oluyor. Fakat Türkiye’de bildiğim kadarıyla böyle bir kullanıma izin veren servis sağlayıcı yok.

Örnek vermem gerekirse, alttaki ekran görüntüsünde OpenWrt üzerinde çalışabilen Roaring Penguin PPPoE Server’ın konfigürasyon seçeneklerini görebilirsiniz. Maximum sessions per peer ayarı, bahsettiğim hesap/abone başına maksimum PPPoE oturumu/session sayısını limitlemek için kullanılıyor. Buraya 8 değerini de girebilirsiniz, 16 değerini de. Bu oturumların her birine public IP adresi de atayabilirsiniz elinizde varsa (IPv4 için çok mümkün değil), ya da private IP adresleri atayarak hepsini NAT arkasına da alabilirsiniz (örnekte de yapıldığı gibi).

Teknik olarak servis sağlayıcınızın da -ki burada işbu sağlayıcı TurkNet oluyor- her aboneye 1 tane bile public IP adresi veremediği düşünülünce, statik IP kullanan abonelere birden fazla session oluşturabilme izni verememeleri maalesef beklenen bir durum. Ama dinamik IP adresi kullanan kullanıcılara bu izni vermemeleri tamamen tercih, muhtemelen logging gereksiz karışık hale geliyordur. Bu yüzden de uğraşmak istemiyorlardır.

Bütün bu sorunların en rahat çözümü IPv6 aslında.

1 Beğeni

Teşekkür ederim oldukça anlaşılır bir açıklama oldu. İpv6 yı aktif hale getirdiğimde de bazı sıkıntılar yaşıyorum. Sizin gibi uzman birini bulmuşken sorayım ben sadece frankfurt google serverına bağlanıyorum. Tracert değerlerim 45 ms civarı bunu nasıl daha iyi bir hale getirebilirim ? Tüm vpn leri denedim. Ms arttırmaktan başka bir işe yaramadı açıkçası

Mail üzerinden yazdım mustafa hocam teşekkür ederim

Gecikme değerlerinizi üç şekilde düşürebilirsiniz. Birincisi VPN hizmeti kullanarak, ikincisi servis sağlayıcı değiştirerek, üçüncüsü de coğrafi olarak sunucuya yaklaşarak.

TurkNet tarafında Frankfurt sunucularına yapılan mevcut routing muhtemelen oldukça iyi durumdadır, o yüzden VPN ile ekstra bir avantaj sağlayamayabilirsiniz. VPN hizmetleri daha çok servis sağlayıcıların önemsemediği bölgelere yapılan routingi iyileştirecektir (atıyorum, TurkNet için İstanbul’dan Endonezya’ya gecikme değeri çok önemli olmayabilir. bu durumda size avantaj sağlayacak bir VPN bulma şansınız var.)

Servis sağlayıcılar da bazen seçili bölgelere ve sunuculara gecikmeyi düşürecek peering anlaşmaları yapabiliyor. Yanlış bilmiyorsam Türkiye’de özellikle bir tane servis sağlayıcının Counter-Strike sunucularına gecikmesi çok iyi mesela. Eğer turnuva oyuncusuysanız bu tarz bir durum servis sağlayıcı tercihinizi etkileyebilir.

Son olarak da hedef sunucuya fiziksel olarak yakınlaşma seçeneğiniz var. Sonuçta ping dediğimiz durumun sebebi client ile sunucu arası coğrafi uzaklık. Bir noktada daha iyisini elde edebilmek için fiziksel olarak yer değiştirmek dışında başka seçenek kalmıyor.

Aldığınız değerler kötü değil, ben de aşağı yukarı aynı değerleri alıyorum. Herhangi bir sorun yaşatmıyorsa kafaya takmaya çok gerek olmadığını düşünüyorum.