Oyundaki Gecikme Hk

Merhaba,
Yakın zamanda şehir değişikliği yaptım ve mevcut FTTH bağlantımı yeni adresimde yine FTTH bağlantısına nakil ettirdim. Eski adresimde herhangi bir sorun yaşanmazken yeni adresimde COD Mobile oyununda takılmalar yaşıyorum. Mobil oyun olması sebebiyle de kablo bağlantısı ile test edemiyorum.
Hızım ya da ping’imle ilgili sorun görmüyorum ama yaşadığım problemin kaynağını çözemedim.
Yardımcı olabilir misiniz.
Hız testlerini ekliyorum.
QOS Kapalı:


QOS Group:

QOS Classification:

QOS Açık:

1 Beğeni

Ben de benzer bir sorun yaşıyordum. Hızımda pingimde hiçbir sorun yok. 80 mbps 5 ping. Oyuna 40 ms ile rahatlıkla bağlanıyordum. Ama beni çileden çıkarıp oyunu bırakmama sebep olan bir sorun vardı. Rakiple çatışırken bir anda ortadan yok oluyordu adam. Bildiğiniz görünmüyordu. Işınlanıyordu sanki. 2 3 saniye sonra tekrar görünür oluyordu. Dolayısıyla ölüyordum pek şansım kalmıyordu. 100 maç attım ve hepsinde bu sorunu yaşayınca illallah edip sildim. Oyundan kaynaklı bir sorun olduğunu düşünmüştüm. Çünkü ne wifi kullanırken ne de bilgisayarımla kablolu bağlantı ile warzone vanguard vs oynarken asla düşme veya anlık donma yaşamıyorum. Mobil veri ile denediniz mi? Tam hatırlamıyorum ama sanırım ben o şekilde oynamaya çalıştım. Yine benzer şeyleri daha yüksek pingle yaşamıştım.

Mobil veri ile devam ettiğimde herhangi bir sorun yaşamıyorum.

1 Beğeni

ONT cihazı sanırım Nokia değil ama en erken sabah kontrol edebileceğim. Eski adresimde ONT Nokia ve router ZTE marka idi. Yeni router ise TP-Link.

Akıllı ev sistemi kurmuşlar ama kablolamayı çözemedim. ONT elektrik panosunun içinde ve pano içinden sıva altı olarak salondaki duvara bir kablo çekmişler, router salonda duruyor.

Elimde bir adet E-WAN girişli Asus DSL-AC56U modem vardı. Onunla test ettiğimde de sonuç değişmedi.

İlk fırsatta router’ı direk ONT’ye bağlayıp tekrar deneyeceğim.

QoS’i modem üzerinden değilde OpenWrt kullanarak yapmanız etkili olacaktır çünkü cake algoritması kullanıyor

1 Beğeni

7.000 Kbps up - 100.000 Kbps down olarak denedim ama oyundaki sonuç değişmedi.

Yeni adresinizde wifi sinyal kirliliği yaşıyor olabilir misiniz? :thinking:

1 Beğeni

QoS’den çok şey beklemeyin çünkü QoS’nin amacı farklı. Çoğu QoS özelliği olan modem Bufferbloat’ı beceremez. O nedenle en mantıklı iş içeride düzgün bir QoS desteği olan switch veya router’dır. Amaç %100 Bufferbloat’ı önlemekse SQM destekli cihazlar. Bunlar maalesef Türkiye’de yok henüz.

Örnek olarak Bufferbloat test sonrası altta çıkan cihazlara bakın. Bu ülkemizde ancak üstte bir arkadaşın yazdığı şekilde OpenWRT destekli bir cihazla bu mümkün.

Tekrar yazayım QoS ile SQM tamamen farklı şeyler. Bununla ilgili bir konu açmıştım. Basit switch’lerle çözebilirsiniz.

DSL-AC56U chipset sebebiyle openwrt ile tam uyumlu değil.
Telekom tarafından verilen Archer C5v router’da openwrt kullanmak sorun olmaz mı?

Akşam iş çıkışı kanal yoğunluklarına bakayım.

Bu arada Superonline site içine kendi fiber altyapısını getirdi. Turk.net’den de aynısını bekliyoruz.

@BLackOwL ONT cihazı Nokia markaymış.

1 Beğeni

Eski adresimde Nokia ONT ve ZTE modem kullanıyordum yine ama sorun yaşamıyordum. Dediğiniz sınırlamalar ile tekrar deneyeyim.

Hızlıca yaptığım araştırmama göre OpenWRT MT7621 chipset üzerinde verimli çalışıyormuş sanırım. Bu konuda router önerisi var mıdır?

Ucuz olarak Xiaomi mı 4a var.

1 Beğeni

Bende Ubiquiti switch var bir ara yardımcı olmak adına konu açmıştım basit 4-5 portlu tplink veya ZyXel switch ile çözersiniz bu sorunu. Tavsiyem wifi ile boğuşmayın. Hangi PC’de bu sıkıntı varsa modemden gelen port ile arasına bir qos switch koyun olsun bitsin. Modemlerin çoğunda olmasına rağmen maalesef aynı anda trafiği kontrol edemiyorlar sadece MIŞ gibi yapıyorlar. Ayrıca bir ürünün çok pahalı olması veya çok ayarı olması onu iyi yapmaz. Aksine fazla ayar müdahale çoğu zaman sıkıntıdır. İade edebileceğiniz yerden alıp deneyin derim.

Buldum konuyu

https://forum.turk.net/t/bufferbloat-yuk-altinda-tikanma-ve-yuksek-ping-derdi-olanlar

Sorun şu, PC zaten tost makinesi ayarında :smile:
COD Mobile mobil bir oyun olduğu kablolu bir switch sorunumu çözemeyecek. Yardımınız için teşekkür ederim.

Sanırım en hızlı çözüm Mi 4A + OpenWRT olacak gibi.

Hangisi daha sağlıklı olur router mı switch mi?

1 Beğeni

Bunun sağlıkla bir ilgisi yok :slightly_smiling_face: ihtiyaç neyse o.

Evde 2 kişi wifi kullanıyor 2 kişi de pc switch almam yeterli olur mu yani?

Wifi ler de kritik bir oyun vs gibi dert yoksa tavsiyem switch olur tabi ki. ZyXEL GS-1200 olur 5 port en alınabilir, yönetilebilir ve güncellenebilen minik switch. PC’lere giden hatlar ayrı ise ayrıldığı noktaya koyun modemle arada bu olacak. Genelde ayara bile gerek kalmaz QOS açık geliyor zaten.