Normale Göre Yüksek Ping Sorunu

FTTH (Fiber-to-the-Home) altyapısı üzerinden 100/20 Mbps paket kullanmaktayım. Daha önce Türkiye içi sunuculara ping değerim sabit olarak 8-10 ms aralığında idi. Ancak son 2-3 aydır bu değer 17-22 ms civarına yükseldi ve bu durum kalıcı hale geldi.

Aşağıda ping ve tracert çıktılarımı paylaşıyorum. Görüldüğü üzere gecikme, TurkNet omurgasında 212.154.5.9 IP adresinde başlıyor.

Ping Çıktısı:

Ping statistics for 212.154.100.18:
** Packets: Sent = 30, Received = 30, Lost = 0 (0% loss),**
** Minimum = 13ms, Maximum = 18ms, Average = 13ms**

Tracert Çıktısı:

6     *       21 ms    17 ms  9.5.154.212.dsl.dynamic.turk.net [212.154.5.9]
  7    14 ms    14 ms    13 ms  37.122.223.31.srv.turk.net
  8    13 ms    14 ms    14 ms  dns2.turk.net [212.154.100.18]

Bufferbloat testim;

Hız Testim;

Rica ediyorum, bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?
Özellikle:

• Varsayılan çıkış rotam
  • CGNAT yönlendirmesi
  • TurkNet iç omurga gecikmeleri

konularında inceleme yapılmasını talep ediyorum.

FTTH bağlantıda 20 ms gecikme teknik olarak yüksek değil mi?

Yardımcı olabilecek moderatörlere ve topluluk üyelerine şimdiden teşekkür ederim.

Router olarak Kenetic kullanıyorum. Router üzerinde otomatik olarak yapılan bir Qos ayarı var sadece download ve upload değerlerini yazıyorsun router kendi otomatik yapıyor.(bu ayar öncedende vardı.)

Online İşlemlerden açtığım destek konuma ve onca teste rağmen pinginiz normal 60’a kadar normal kabul edilir deyip olayı çözmüş arkadaşlar. Aynen insanların 4-5 ping aldığı yerde 21 alıyoruz ama normal oluyor. İSS arayışına geçmek lazım artık vakti geldi.

Merhaba, maalesef Türk Telekom fiber alt yapısında bu tarz dalgalanmalar yoğunluktan dolayı yüksek çıkabiliyor. TR içi 60 ms ping oranları tabi ki kabul edilebilir bir değer değil bana göre de. Bu durumda alt yapı TT üzerinde olduğu için TurkNet bir şey yapamıyor. İlgili DNS adresine TurkNet fiber alt yapısı üzerinden (Bursa bölgesi - Sabit IP) üzerinden test yapılmıştır.
Bende ki değerler bu şekilde.

1 Beğeni

Mustafa hocam selamlar, Keenetic içinde ekstra bir ayar vs gerekiyor mu? Etki eder mi? Bir de benim pingim önceden bu kadar değildi 9-10’du çok iyiydi fakat 3-4 aydır böyle ve sorun yokmuş demeleri biraz garip oluyor. Sabit IP pingi düşürür mü sizce?