NettSpeed’de korkulan oldu…

Kullananlara geçmiş olsun ellerinde ipv4 bloğu bittiğinden satın alma yolu ile CGNAT havuzuna Hindistan ip’leri eklendi. Bu bir çok konum bazlı uygulama kullanann üyeleri etkileyecek. Bugün arkadaşım Twitter’da Hindistan reklamları çıkınca fark etmiş.

Kısacası CGNAT havuz tükenince diğer ISS’ler de de olacak.

1 Beğeni

Çok beklerler, düzelmez satın alım yaptılar çoktan. Netflix, Twitter, Disney vs büyük sıkıntı olacak üyelere. Kaçışlar başlamış.

2 Beğeni

Evet bu netspeed mevzusuna bende 2 kişide rastladım bugün. Disney+ a falan erişemiyorlardı. Sıkıntılı durum.

1 Beğeni

Yok. Çünkü firmalara verilen ip havuzlarına satın alıp ekliyorlar. Türkiye’de bittiği için modem 100’lü ip alıyor ama karışıklığında TE’ye ait boş ip yok. Çok sıkıntı olacak bu iş. NetSpeed başlangıç daha.

4 Beğeni

Burada en büyük sıkıntı Turk Telekom elindeki ipv4 stoğunu vermiyor bayadır. Boşta baya blok var ama elinde tutuyor. ISS’ler de bittikçe çözümü böyle arıyor. Bakalım neler olacak.

bir ara geçmeyi düşünmüştüm iyiki geçmemişim

1 Beğeni

Bu 1 2 haftadır vardı düzeltmişlerdi yine düzeltirler herhalde.

1 Beğeni

Tamamda neden Hindistan. :smiley: Başka ülke mi kalmadı.

1 Beğeni

Cogent tarafından en kısa sürede kayıtlar güncellenir, ip2geolocation Türkiye’ye döner. Bildiğim kadarı ile ARIN kayıtları aylık güncelleniyor, en kötü 10 gün sonra sorun kalmayacaktır.

NetSpeed GeoFeed’ini güncellemiş;

Screenshot_2

1 Beğeni

İP geo lokasyon bilgisi değiştirilir mesele değil.
Asıl sıkıntı bu resimlerde.
Eğer bu adresi gerçekten Cogent yönetse idi (aşağıda olmadığını teyit ettim) bu gerçek anlamda müşterilerin Delhiye gitmesi demekti.
Hoş her ne kadar Cogent büyük bir firma olsa da İnternet raconunda ISP ISP’yi anons etmez. Bir an gerçekten şartları zorlayıp yaptılar mı diye düşünerek baktım.
Görüldüğü gibi ilk mesajda görünen adres TT üzerinden dünyanın büyük kısmına anons ediliyor. Adres originator Netspeed. Bu mesajı yazarken aynı dakikalarda aşağıdaki ekran görüntüsü alınmıştır. Cogent ile olayı yok kimsenin.
Geo lokasyon bilgisi en kısa sürede RIPE’dan güncellenir.
Söz konusu adres CGN adresi olduğundan traceler yarım kalıyor. Statik İP kullanan herhangi birisi Netspeed kullanan birisinden kendisine trace atmasını isteyerek, kendisi de bumu teyit edebilir.

Ekleme 206375 Netspeed 9121 TT kimliğidir.
trace atılmasa dahi bu bilginin internette anonsu zorunludur. Bu şekilde BGP kullanan tüm firmalar tüm firmalar hakkında kanaat sahibi olur. Amaç da bu oluşan kanaatler ile sorun tespitinde gözlemi yapmak veya poliçe oluşturmaktır.

1 Beğeni
NetRange:       206.0.144.0 - 206.0.159.255
CIDR:           206.0.144.0/20
NetName:        NETSPEED-CGNT-NET-1
NetHandle:      NET-206-0-144-0-1
Parent:         COGENT-206-0-1-2-16 (NET-206-0-0-0-1)
NetType:        Reassigned
OriginAS:       AS206375
Customer:       NETSPEED INTERNET A.S. (C08866436)
RegDate:        2022-09-06
Updated:        2022-09-06

NetType: Reassigned diyor burada. Yani NetSpeed doğrudan ARIN’den atama almak yerine Cogent’ten 3rd party olarak küçük bir blok kiralamış olabilir mi? Sanırsın ISP değil hosting firması.

1 Beğeni

Ben de şimdi kontrol ettim.
https://whois.arin.net/rest/net/NET-206-0-144-0-1/pft?s=206.0.157.0

ISP ISP’ye prefix tahsisi edebilir. Terminolojik olarak bu ikinci düzey atamaya subnet dememizin önündeki engel ise Netspeed’in bu adresi özgürce anons etmesidir. Kurum dahilinde küçültülen networke subnet, global ölçekte bu gibi amaçlarla küçültülen adreslere prefix denmesi bu yüzden.
Dediğiniz gibi ikinci düzey bir atama mevcut ama Cogent has ISP’dir.
Tabi Cogent bu işi kafasına göre yapmıyor. Arkada büyük bir ticaret ve burokrasi var.

2 Beğeni

Türk Telekom 88 235 ile başlayan ip bloklarını ne kadarını bilemiyorum Digiturk İnternet e veriyor Nereden biliyorsun derseniz şahsen kullanıyorum.

1 Beğeni

Dikiş tutmaz böyle git gel :joy: Allah kolaylık versin kullananlara

Riskli bir hareket yapmışlar. Resmiyette sıkıntı olmamasına rağmen üçüncü taraf sistemler kendilerini güncellemediği sürece böyle devam.

ip bilgisi veritabanlarında güncellendikten sonra düzelir,

buradan kontrol etsin netspeed kullanıcıları

Sorun kontrol etmek değil. Farkında olmadan Netflix vs izleyenler ciddi sıkıntı yaşıyor farkına bile varmıyor sorun aroyorlar

Evet hala aynı durumdaymış arkadaşda ayrılacak.

1 Beğeni

Ben verdim :rofl::rofl::rofl: