Neden ıpv6 istiyorsunuz? ne işe yaradığını biliyor musunuz?

kafama takılan bir konu, herkes ıpv6’nın aktif olmasını istiyor. ne işe yarıyor? aktif edildiğinde ne değişiyor? nerede kullanıyorsunuz? ne işe yaradığını biliyor musunuz? ipv6 kapalı olsa ne değişiyor? rica etsem bana en büyüğünden en küçüğüne faydalarını söyleyebilecek biri var mı?

1 Beğeni

Merhaba,
öncelikle herkesin bilmesine gerek olmadan bir gün birden Ipv6’ya geçeceğiz. Bunun için zorundayız. Çünkü Şu an aktif olarak kullanılan ipv4 dünyadaki cihazlar için yeterli değil. ipv4 ile üretilebilen ip sayısı 2 üzeri 32 yani 4.294.967.296. Bu ip sayısı dünyada kullanılan cihazların sayısına yetmiyor.

Ama şimdi diyebilirsiniz nasıl yetmiyor ben kullanıyorum?
Bu da şöyle oluyor internet servis sağlayıcıları (TurkNet, Turkcell, Turk Telekom, vb.) bir ip ile 40-50 (tam sayıyı bilmiyorum) müşteriye hizmet veriyor. Buna CGNAT diyorlar. Size verilen ip’yi aslında 40-50 kişi aynı anda kullanıyor. Ancak bu şekilde yettirebiliyorlar. Bu durum ipv6’ya gelince işler değişiyor. Çünkü bu protokol ile 2 üzeri 128 yani 340282366920938463463374607431768211456 tane ip üretilebiliyor. Bu da neredeyse sonsuza kadar yetebilecek bir ip havuzu yaratıyor. Bu sayede herkesin kendine ait bir ip’si olabilecek.

IPv4 adresi örnek:
192.0.2.146

IPv6 adresi örnek:
2001:db8:3333:4444:CCCC:DDDD:EEEE:FFFF

Avantajları/Dezavantajları

  • ipv6’nın en büyük avantajı güvenlik. ipv4’de güvenliği uygulamalar aracılığıyla yaparken ipv6 IPSec diye bir teknoloji ile güvenliğinizi sağlar.
  • Aralarında bir hız farklı yok.
  • Şu an çoğu site ipv6’yı desteklemediği için bazı internet sitelerine giriş yapamayabilirsiniz. Ama ipv6’ı destekleyen siteler ipv4’ü destekliyor.
  • ipv4’ün okuması ve akılda tutulması kolay ancak ipv6 öyle değil. Çok uzun ve karmaşık.
  • ipv4’ün QoS ile idare edebildiği ses ve görüntü gönderme işlemi ipv6 da çözülüyor.
  • ipv6’da Veri trafiği daha iyi tanımlanabilecek ve önceliklendirmeler daha doğru olacak.
  • ipv6, ipv4’ün adres çakışma sorunlarını çözer.
1 Beğeni

merak. şu an ipv6 bir işe yaramıyor.
bazı sitelerin yüklenmesi, çalışmasını bozuyor.

Bunun sebebi IPv6’nın siteleri bozması değil daha web sitelerinin çoğu IPv6’yı desteklemiyor o sebeple açılmıyor. Ama ileride hepsi destekleyecektir.

Bu kullandığınız cihazdan (router) kaynaklı, v6 düzgün cihazda düzgün şekilde çalışıyor.

Buna çözüm olarak IPv4 ile IPv6’yı combolayarak kullanmak mümkün değil mi peki? Her ikisi bi’ arada.

@mixerboy Bildiğim kadarıyla hayır. İnternet servis sağlayıcınızdan IP protokolünüzü değiştirmek istediğinizi söylediğinizde size verilen Ip ile internete çıkış yapıyorsunuz. Bu IP sizin internet kimliğiniz oluyor. Nasıl size verilen T.C. kimlik numarası dışında bir numaranız yoksa bununda yoktur (herhalde :slight_smile:).

1 Beğeni

Bende bir ara aniden gelir ve çalışır umudu ile o seçeneği açık tuttum. Maalesef bazı site ve uygulamaların açılmama sorunu ortaya çıktı . Sadece ipv4 seçeneğine geri dönüş yaptım. Sorun çözüldü.

1 Beğeni

Aynen, bazı modemlerde iki seçeneği birden seçebiliyorsunuz ama bunun anlamı gelebilecek iki protokole karşı modemi hazır tutmak. Dediğiniz olayla bende karşılaşmıştım.

hem ipv4 hem de ipv6 destekleyen sitelerde, ipv6 ile erişince sıkıntı olabiliyor.
açılmıyor değil yani. açılıyor, sorun yok gibi gözüküyor ama site üzerinde yapılan bir işlemde sıkıntı çıkarabiliyor.

neredeyse 1 senedir kullanıyorum, hiç ama hiç sıkıntı çıkmadı(bi kere google servisleri ile ilgili bi sıkıntı çıktı onu da hemen düzelttiler)…zaten desteklenmeyen sitelerde ipv4 ile giriyor…geri kalan tüm destekleyen siteler ipv6 üstünden giriş yapıyor