Modemime gelen hız sabit değil, sürekli değişiyor


Altyapımın Desteklediği Hız

Merhaba, TurkNet adsl kullanıcısıyım ve başlıkta da belirttiğim gibi modemime gelen hız sabit değil, maalesef sürekli değişiyor. Müşteri temsilcilerine durumu açıklamama rağmen maalesef sorunum çözülmüyor.

4 yıl önce TurkNet müşterisiydim ve aynı binada, aynı dairede yaşıyordum. TurkNet bağlanır bağlanmaz hız testinde 13.5 Mbps görmeye başlamıştım ve 16 Mbps gönderiliyordu modemime. Hatta modem de aynı modem, ADSL hızı kısmında 16000 civarı bir rakam yazdığını net hatırlıyorum. Fakat, modemde SNR değeri yazan kısımda 16 mbps gönderildiğinde 5-6, 12 mbps gönderildiğinde 8-9 civarı SNR yazıyordu yani 16 mbps gönderildiğinde iç tesisat kaynaklı internet bağlantım kopuyordu. 4 yıl sonra şimdi yeniden TurkNet müşterisiyim ve müşteri temsilcilerinin modemime sinyal olarak bir kere bile 16 mbps hız gönderdiğini görmedim, gönderseler kopma yaşanmayacağından eminim. zaten SNR sınırına göre hesaplanan ulaşılabilir hız kısmında bile 21 Mbps gönderilse dahi (ki adsl’de böyle bir hız yok) kopma yaşanmayacağı da açıkça gözüküyor.

Üstüne üstlük altyapınız 13mbps destekliyor diyorlar ki doğru da olabilir veya onların sisteminde öyle gözüküyor da olabilir, ama 16 Mbps gönderilmesi için açtığım talepten sonra 13.2 mbps olan hızım birkaç gün sonra 11.6 - 11.9 gibi hızlara düşüyor yani modemime gelen hız sabit de değil.

Benim modemime 16 Mbps (16000 Kbps) sinyal göndermeleri için tam olarak ne yapmam gerekiyor? 12mbps olarak 2 yıl kullandıgım superonline taahhütüm bittiği için ve iç tesisatımı yeniledikten sonra en yüksek hız olan 16 mbps’i kullanmak için TurkNet’e geçtim fakat beklediğimi bulamadım. Konuyla ilgili bilgilendirilmek istiyorum.

DİPNOT: superonline’da iken 12 mbps paket kullanıyordum ve modemime gelen hız 11999 kbpstan 1 kbps bile aşağı veya yukarı gitmedi, tamamen kilitlendi. Turknette iken garip bir şekilde sürekli değişiyor.

1 Beğeni

Profil bilgilerinizde ki TNMusteriId kısmını boş bırakmışsınız. Müşteri numarasını özel mesaj ile yazabilir misiniz.? Hızınız dalgalanıyor ise modeme gelen kabloda ek varsa onu kontrol edin spliter varsa onu söküp modemi direkt bağlayın. 23.5 zayıflama var, 16 mbps buluşma olması durumunda sık sık kopma olabilir de olmayabilir de.

1 Beğeni

Merhaba, hat değerlerinizi incelediğim zaman Hat zayıflamanızın fazla olduğunu farkettim yani iç tesisatta sorun olma olasılığı var.

Kablolarınızda ek veya kesik varsa bu sorunlara neden olabilir. Modeminize gelen kabloları kontrol etmenizde fayda var yani @ModeratriX 'in de dediği gibi “Kabloyu direkt modeme bağlayın”.

1 Beğeni

@ModeratriX Hızım dalgalanıyor fakat bunun kabloyla vb. olduğunu sanmıyorum. Doğrudan ankastreden 2. kattaki odama hiçbir ek vb. olmadan 5-6 metre uzunluğunda bir kablo geliyor ve bu kablo doğrudan modeme bağlanıyor, hiçbir ek vb. yok. Hat zayıflamasının santrale (ya da kutuya her neyse) olan uzaklığımın fazla olması sebebiye çok göründüğü söylenmişti bana, kim tarafından hatırlamıyorum. İstediğiniz bilgileri özelden ilettim.

@Darkcrak Yukarıda da dediğim gibi, Cat6 yapmadan dandik bir kabloyla ve Cat6’dan sonrasını hatırlıyorum, hat zayıflamam hiç değişmemişti belki 1-2 dB anca. SNR değerimde inanılmaz bir iyileşme söz konusu olmuştu, modemim 21 mbps hızı bile kaldırabileceğini gösteriyordu ve zaten ankastreden ölçüm yapan Türk Telekom çalışanının cihazında, modemde aldığım değerlerin birebir aynısı yazıyordu. Onun cihazda da max ulaşılabilir hız 21 Mbps yazıyordu net hatırlıyorum. Yani iç tesisatım oldukça iyi (bence).

Merhaba

  1. Ankastrede reglet girişi arızası varsa ordaki takılan kablo giriş yerini değişmek gereke bilir.
  2. Port sorunuda olabilir.

Bu modemler iyi olmuyor. Başka bir modemle deneme şansınız var mı ?

Alt yapı sorgulamasında kaç metre mesafe olduğu yazıyor.

uzaksa yapacak birşey olamaya bilir.

@CKLasT bunlara karşılık benim yapabileceğim bir şey yok, benim merak ettiğim, TurkNet’in benim hattıma tam olarak 16.000 kbps yazıp enterlayıp, sinyal olarak kopuyor olacağını düşünmelerine rağmen 16mbps gönderme seçenekleri var mı yok mu bunu merak ediyorum.

TurkNet’e geçmeden önce bana bu forumda şöyle söylenmişti:
“Size durumu şu şekilde anlatim: Ortak altyapı üzerinden hizmet veren İnternet Servis Sağlayıcılar Türk Telekom paneli üzerinden hız ataması yapmaktadır. Panel üzerinde servis verilebilir hız sizin altyapı sorgulama ekranında karşınıza çıkan sonuç ama diğer bir seçenek olarak daha yüksek hız ataması yapılmaktadır. Kullanmış olduğunuz ISS müşteri temsilcisinin atamayı 16 olarak belirlemesi yeterlidir.”

TurkNet’in benim altyapım ne gösteriyorsa göstersin hız atamasını 16 olarak yapmasını istiyorum mümkünse. Hayır hiç değilse 16 yaptık diyorlardı 13.2 geliyordu ve internet kopmuyordu da, aradan 1-2 gün geçiyor tekrar 11.6 ya 11.9 a düşüyor her modem resetlediğimde değişiyor çok garip.

verdiğiniz linkten çıkan sonuç: (5 mbps kesinlikle yanlış 12 mbps’ten düşük hız kullanmadım hiçbir şekilde)
Screenshot_2

Aynen öyle. Verilebilirlik hızı verilir ki sorun yaşayamayın diye. Ben özelden size dönüş yaparım konu ile ilgili yapılabilecek bir şey var mı yok mu diye.

1 Beğeni

Bunu bağlı olduğunuz santral cihazı da otomatik olarak yapıyor olabilir.

1 Beğeni