Modeme gelen "Downstream" değerinde düşüş

Merhabalar öncelikle foruma destek veren herkese teşekkürler.

4 yılı aşkın TurkNet kullanıcısıyım. En son uygulanan 10ay sabit fiyat kampayasına katılırken 35mbps olan paketi 75mbps’ye çıkarttım ve hız testlerimde 75 hatta 77’yi zorlayan sonuçlar rahat görüyordum. Modeme gelen değerlerde ise “downstream” 83 civarıydı ki bu 35mbps kullanırken de yıllardır öyleydi. En son meraktan bir hız testi yapınca değerleri 57-60 arası sabitlendiğini gördüm, belki dedim anlık yada o gün için sıkıntılıdır fakat 2-3 gündür deniyorum hat 57-58 den yukarı görmüyor testlerde, modeme gelen “downstream” değeri se 62 civarına düşmüş oda değişmiyor.

Bu değerlerin oynayabildiğini biliyorum fakat ben şuanda 16mbps civarı bir kayıp yaşıyorum ve doğal olarak bunu istemiyorum. TurkNet online işlemlerdeki destek kaydına “Çıkan hız testleri kabul edilebilir aralıktadır” gibi bir mesajla döndü. Çok şaşırdım, kabul edilebilir derken ben etmiyorum. 10mb/sn civarı dosya çekim hızım vardı, hız testlerinde 75mbps değerini rahatlıkla gören bir hat değerim vardı ve ben bu hizmeti sürekli böyle alıyordum şimdi neyi neden kabul edeyim.

Sizlerden ricam şu sevgili forum sakinleri ve yöneticileri bu yaşadığım hız düşüşü nedendir? Türk Telekom ekiplerince bu düzeltilebilecek bir sorun mudur? Sonuç olarak olarak ben son 1 aya kadar gördüğüm 75mbps hızımı tekrar görmek istiyorum bu benim en doğal hakkım.

Akşam diğer İSS’lerin alt yapı sorgulamalarında hat değerlerimin 75mps ve 100mbps arası hız alabileceğim sonuçları çıktı, isterseniz onlarında SS’lerini buraya koyabilirim ve konunun TurkNet tarafından bu şekilde rafa kaldırılmasını açıkcası istemiyorum. Görüşleriniz benim için değerli, ilgi gösteren herkese şimdiden teşekkür ederim, modemin xdsl görüntüsünü buraya bırakıyorum.

turknet_02_01_2023_xdsl

Merhaba, Modemin aldığı değerlere göre hattınız otomatik 62 mb hız olarak ayarlanmıştır. Snr değeri sınırda olduğu için bundan daha yüksek hız alamazsınız. DSL hattınızda sorun doluğunu düşünüyorsanız destek kayında DSL hattımın kontrol edilmesini talep edebilirsiniz.
Hat zayıflaması düşürmeden hızınız artmaya bilir.
DSL sinyalı sorun olmuş olabilir.
Portunuzda sorun olabilir.
Benim tahminim saha dolabının kullanıcı sayısı artması sonucu hızınızda düşme meydana gelmişte olabilir.

Dönüşünüz için teşekkürler.

Bundan daha yüksek hız alamazsınız derken bu şimdiki durumu açıklıyor, fakat dediğim gibi ben 75mbps hızı çok rahat görüyordum. Hak arayışında bulunurken inanın insan ne yapacağını kime ne danışacağını, nasıl çözüm bulacağını bilemiyor. Çünkü hep teknik konular.

Konuyla ilgili destek kaydı açmıştım zaten numarası şu 59713344 Konuyu kendi adıma biraz daha netleştirmek için bir kaç soru sormak istiyorum.

1-Saha dolaplarından internet bağlantı hızına müdahale edilir mi, mesela Türk Telekom kendi müşterilerine vadettiği hızları vermek için benim hızımı düşürür mü? (gibi bir teori ortaya atılabilir mi)
2-DSL sinyalini zayıflatan ne olabilir, bunun kontrolü saha ekiplerine mi aittir? (Apartmanda 5 daire var bunun ikisi aktif, iç tesisatı kurcalayarak bozabilecek bir aksiyon yaşanmadı.)
3-Port arızası olduğunu saha ekiplerinin haricinde uzaktan tespit etmek mümkünmüdür?
4-SNR değerlerini düzeltmek veya iyileştirmek için neler yapılabilir?
5-Başka İSS’lerin sorgulamalarında neden halen 75 ve üstü hızlara kadar alabileceğim gözüküyor?

Gibi sorular aklıma geliyor.

Destek kaydını takip ediyorum, TurkNet’in çözüm odaklı olduğunu düşünüyorum tabi ki sizlerin de fikirleri önemli bu konuda. Umarım sorun TurkNet kaynaklıdır ve hemen müdahale etme şansları olur. Apartman tam merkezde buradaki dolapların yeterince kullanıcıya sahip olduğunu varsayıyorum ve merkezde olduğum halde bu zamana kadar hiç sorun yaşamadan internetimi kullanıyordum.

Sosyal medya fazlaca kullanıyorum, hem yüksek çözünürlük video yükleme ve fazlaca yüksek boyutlu dosya çekimi yapıyorum. İnsan kullandığı hızlara alışınca tabi ki o kayıp olan 16-17mbps interneti araması çok doğal bir durum haline geliyor. İlginiz için teşekkür ederim.

İyi çalışmalar herkese.

Hayır

Bir çok sebebi olabilir. Sizin kontrol etmeniz gerek noktalar; modem DSL girişinde ki soketin tam oturup oturmadığı, soketin kablosunun gevşeyip gevşemediği, DSL kablosu eğer kapı kenarından veya eşik altından geçiyorsa ezilmesi veya bükülüp kırılması, DSL iç tesisatında bir ayrıcı varsa (spliter) onun sağlam olup olmadığı, eğer data prizi üzerinden bir modem bağlantısı varsa orada ki soket veya bağlantının sağlamlığı olarak sıralanabilir.

Hız düşümü dışında olağan dışı bir sorun olursa bu tahmin edilebilir. Ama kesin cevap yine saha ekiplerinden gelecek.

İç tesisat kontrolleri yapılmalı. Apartmanda genel bir hız düşümü var mı kontrol edin. 75 mbps alırken aldığınız hat zayıflaması şu an ki hat zayıflaması ile aynı mı?

Eğer bölgenizde kapasite kaynaklı bir düşüş varsa sorgu sonucu zamanla güncellenecektir.

Şu aşamada yukarıda bahsettiğim gibi 75 mbps zayıflama değeri ile şimdi ki 11.2db lik zayıflama aynı mı elinizde eski hat değerleriniz varsa kontrol edin. Eğer zayıflama aynı ise kapasite düşmüş olabilir. Zayıflama arttı ise önce iç tesisat kontrollerini yapın veya yaptırın.

Detaylı dönüşleriniz için çok teşekkür ederim. Forumu inceledim müşterilerin sorularına çok güzel geri dönüşler ve detaylar var. Bunun için sayın moderatörlere teşekkür ederim. İlgili konuların hepsini okumaya malesef çok zaman bulamıyorum. Fakat elimden geldiğince okumaya çalışıyorum.

DSL sinyalimin bir bariyere takıldığın rahatlıkla hissediyorum, sürekli tekrar etmiş gibi oluyorum fakat modemim daha önceleri 83mbps ye oturan bir DSL sinyali ve hız testinde çok rahat 75mbps gören bir kullanım sunuyordu, yani akıyordu hiç bir sıkıntı yoktu. Forumdaki konulara bakınca aklıma bir kaç soru daha geldi…

1-Hattımı başka bir porta taşımış olabilirler mi? Modemin oturduğu DSL sinyalinde 20mbps hız kaybı bundan dolayı olabilir mi? Eğer böyle bir şey yapılabiliyorsa bunun bilgisinin TurkNet’e verilmesi gerekir mi? Yoksa TT saha ekibinin inisiyatifinde olan bir konumudur.
2-Ben 2022 7. ayında 75mbps hıza geçtim TurkNet’in elinde daha önceki aylarda modemimin hangi hızlarda hat değerleriyle buluştuğunun LOG kayıtlarının olduğunu ve buradan yaşadığım hız kaybının tespit edilebileceğini düşünüyorum yanlış mı düşünüyorum?
3- TT tarafından hattın stabil çalışması için hızın düşürülüp sabitlenmesi konusu başıma gelmiş olabilir mi?
(Hattım zaten stabil çalışıyordu, kopmalar veya farklı sorunlar yaşasaydım bunu zaten kendim talep ederdim.)

SNR değeri için bir yorum yapamayacağım eski xdsl istatistikleri elimde yok belki sağa sola arşivlemiş olabilirim bakacağım. Açıkçası paketimi yükselttikten sonra xdsl bilgilerini takip etmedim, yani ihtiyaç duymadım her şey yerli yerindeydi . Son bir kaç akşam film izlerken oluşan takılma ve indirmelerdeki yavaşlık dikkatimi çekince yaptığım incelemeler de fark ettim. Destek kaydını ve buraya konuyu o yüzden açtım.

Sizi tenzih ederek söylüyorum lütfen yanlış anlamayın, yük binmesi durumunda kapasite düşmesi konusunda bu gelinen yılda herkes alt yapıya yatırım yaparken bir İSS firmasının müşterisinin 20mbps hız kaybı yaşamasını kapasite yoğunluğuna bağlayarak çözümsüz bırakacağını düşünmüyorum (Umarım)

Bu arada TurkNet Online İşlem Merkezi’den bana yapılan geri dönüş şu şekilde.

Konuyu sürekli takip edeceğim ve gelişmeleri sizinle paylaşacağım ve sizlerden gelen her yoruma da açığım.

Tekrardan ilginize teşekkür ederim. Herkese iyi çalışmalar dilerim.

Selamlar, benzer bir durumu bende yaşamıştım. Şu şekilde beni hattıma 156mbps hız geliyordu ve ben 75mbps kullanıyordum ama bu şekil kullanırken (2 ay) internet gitti geldi bi baktım bana gelen hız 90mbps ye düşmüş. Düştüğü için benim internetim de kopmalar oldu bu yüzden hızım 70 e geriledi. Şimdilerde ise bana 85-91mbps ulaşıyor aldığım hız 67mbps. Bölgenizdeki kişiler internet hızlarını yükseltmiş olabilirler ya da yeni aboneler gelmiş olabilir. Bunun gibi durumlarda saha dolabı herkese hizmet verebilmek için hızı düşürüyor. Eğer size o hızı verirse başkasına atıyorum 50 veremeyebilir. Ya da ona 50yi vermeyi başarırsa başkasına 35 bile mümkün olmayabilir. Hat kaynaklı sorun olduğunu sanmıyorum. Bulunduğunuz bölgedeki internet kullanım oranı artmış olabilir.

Başkaları hızlarını yükseltsin bu çok normal, zaten farklı satış paketleri bu işler için var. Bende 75mbps pakete hızımı yükseltmek için geçtim ve hiç kopma veya başka sorun yaşamıyordum. Dosya indirmelerimde 9,5-10mb sabit görüyordum. Zaten bu hız sorununu bu tip şeyleri takip ederken fark ettim, dosya çekim hızı 5-6mb civarına geriledi.

Şahsım adına düşündüğümde başkaları paketlerini ve hızlarını yükseltince benim bir hak gaspı yaşama zorunluluğum mu var? Bunu normalleştirmek, bence asıl sorun burada. TurkNet kendi hizmet verdiği alt yapılarda çözüm üretebilir fakat TT ait alt yapılardan hizmet verirken çözüm odaklı olduğunu düşünmüyorum maalesef. Ha hattınız da sorun yok o zaman zaten sorun yok, ama bir sorunla karşılaştınız mı maalesef söylenenler doğru çıkıyor. Üzücü olan bunu 5 yıl sonunda deneyimlemiş olmam.

TurkNet’e başka arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine geçtim. 6 yıldır kullanan var 7 yıldır kullanan var, daha yeni sorduğumda hatlarında hiçbir hız düşüşü yaşamadıklarını söylediler bana. Onlar da titiz insanlar sürekli bu tip konuları takip ederler, benim apartmanımda 5 daire var ikisi aktif birinde ben oturuyorum. Apartman şehrin göbeğinde, tam meydan dediğimiz merkezde. Bağlı olduğum saha dolabı zaten bu zamana kadar yeterince dolmuştur diye düşünüyorum ve yeni saha dolapları çoktan açılmıştır. Sene 2023 oldu. Ayrıca TurkNet kullanan arkadaşlarımın da iş yeri ve evi de tam meydan dediğimiz merkez noktada ama hiçbir sıkıntıları yok.

Çok detaya girmiyorum müşteri hizmetleri ile yazışmalarım devam ediyor duruma göre buradan gelişmeleri sizinle paylaşacağım. İlginize tekrar teşekkür ederim. Kolay gelsin.

İyi çalışmalar.

Neredeee… Keşke açılsa. Şuanda karşımdaki binada ve yanımdaki binada Fiber internet var. Ben ise mahallenin başına daha 2 sene önce yeni gelen ve gelmeden önce 8mbps kullanan, kutu geldikten sonra 75mbps leri yeni görmüşüm ve hala telefon hattından internet alıyorum. Üzücü :frowning:

Hocam selam facebooktaki grupta sorununu paylaşmıştın Furkan ben.

Benzer sorun bende de vardı. Tekrardan nüshetmişti.
OİM’den destek kaydı oluşturmuştum ve telekom ekipleri bugün geldi. Görevli daha ankastreyi veya saha dolabını kontrol etmeden önyargılı olarak iç tesisatınızda sorun var yenilemeniz gerekiyor, bizlik bir şey yok diyip gidiyordu hop nereye bi kontrol edin dedikten sonra kontrol ettiler, hattın en fazla bu kadar destekliyor dediler şaka gibi :smiley:
Daha 2-3 gün öncesine kadar max rateim 80 mbps download, upload 15 mbps gözüküyordu ama şimdi 40’a 3 mbps gözüktüğü için haliyle kullanabildiğim hızım 35 mbps download 3 mbps upload oluyordu. Baştan görevli inanmadı ama max ratein 80 mbps olduğu xdsl istatistiklerinin görselini gösterince saha dolabında bir sorun olabilir mi diye inanmaya başladıydı yavaştan.

Ve bu sırada görevlinin bana dediği hattınız 75 mbps destekliyorsa bile siz 50 mbpsnin üstüne çıkamazsanız hattınız kaldırmaz kullanamazsınız dedi. Sizin dediğiniz gibiyse iç tesisat sorunluysa ankastreden kontrol edelim dedim. Sonrasında kontrol ettik ve görevli istemeye istemeye saha dolabını kontrol etti ve port değiştirdi an saniyesinde max rate eskiden olduğu gibi 80 mbps oldu. :slight_smile:

Şu an sorunsuz bir şekilde TurkNet’te internetimi kullanıyorum ve 71 mbps tanımlı ve kopma sorunu olmadan kullanıyorum. Telekom ekibinde çalışan görevli şok oldu nasıl olabiliyor diye :smiley: :smiley:

Diyeceğim eğer iç tesisatında gerçekten bir sorun yoksa, modemde splitter da falan sorun yoksa kesinlikle portunu kontrol ettirmeni ve test etmelerini rica etmelisin bence. Umarım en kısa sürede sorunun çözülmüş olur.