İyi forumlar arkadaşlar. Azıcık kafanızı yoracağım beni mazur görün, ben çıkış bulamadım.
Köyde müstakil evde internetim var, interneti bilindik ahşap direklerken gelen siyah bir kablo ile alıyoruz ve santral yakınımda. Zaten altyapı sorguladığımda 74-77 Mbps gibi bir değer çıkıyordu. İkinci sefer bağlattığımda da zaten TurkNet kurulum ekibi aynı bilgiyi vermişti ve VDSL e geçirmişti bizi (2 yıl oldu). Ne hikmetse bu sene kafasına göre modem verileri değişiyor…
Örneğin geçen seneden bir ay ara ile birkaç veri atayım:
SNR değerlerini ben 7ye çektim ve zaten bu hattın 3 yıllık ortalama uptime süresi 21 gündür. Hatalar herhangi bir problem yaratmıyor. Sağdaki bu şekilde 45 gün çalıştı. Sonra hattı dondurdum zaten

Mayıs’ta geldiğimde internet kötüydü arıza kaydı açtım ve ekipler gelmeden problem çözüldü (arıza kaydı saat 20 küsürde açıldı, hat 00:10 civarı düzeldi, gelen olmadı.)
Güncele dönersem, internet kurban bayramında geldiğimde 16mbit bandındaydı, ek yerlerini söktüm ve yak1 ile bağladım, değerlerin değişmesi 2 saat sürdü, hat gitti geldi vs ve 12-14 saatliğine şu şekilde çalıştı.
Sonra ne hikmetse gene bozulmuş…
Şuan reset attığımda zar atar gibi rastgele geliyor rakamlar. Bazen 221 kbps upload geliyor sök tak yapıyorum düzeliyor?
Zyxel modem taktım gene aynı. Tek fark ettiğim hat zayıflamasının yüksek olduğu. Hadi bayram var ekipleri rahatsız etmeyeyim belki yoğunluktandır diye bekledim. Artık bugün sinirlenip kablo tek damar belki yak1 temas etmiyor olabilir diye kabloları kestim ve eskiden yaptığım gibi düz bağladım. Verilerde biraz iyileşme oldu, upload yükseldi. Demek ki ikinci teli iyi sıkmamış. SNR elle 10 olarak ayarlı buna rağmen inadına 9 a kadar düşüyor.
Gözümden kaçan birşey olmuştur belki diye konu açtım, ne olduğunu çözemedim. Yıllarca problemsiz kullandığım hat kafasına göre hızı değişiyor, kopuyor vs. Evde öğrt. var ve yoğun video seminerleri var. Videolar donuyor, o sinirleniyor bende sinirleniyorum. The Simpsons’taki buluta bağıran yaşlı adam gibiyiz evde. Ne yaptıklarını bilmiyorum ama TT ekiplerinin her 2-3 günde bir akbaba gibi gezdiğini görüyorum ben sorduğumda hız profilini düşürelim demişlerdi de affedersiniz ama nereye düşürmeyi planladıklarını anlamadım, evet desem herhalde dial-up a dönecek internet.
Arkadaşlar affedersiniz ama ben mi salağım anlamadım. Yak1 bağladık veriler değişmedi ve ben bunu görüp çaresizliğe kapıldım dedim hadi bayramdan sonra çağıralım şimdi onlarda insan. 2 saat sonra internet hızı yükseldi, hat zayıflaması falan düştü bende vazgeçtim gittim uyudum. Sonraki gün öğleden sonra cinlendi bu internet gene bozuldu. Eee? peki kimse dokunmadı buna ve eminim ki modeme ters bakan falanda olmamıştır yani.
Hat üzerinde iptal etmemizin imkansız olduğu ama çok iyi bir şekilde izole edilmiş ek yeri var. Oradan olsa ben iyileşmeyi hiç görmezdim çünkü eskiden öyleydi. 12 saat çalışmazdı, önce hiç çalışmıyordu yani. 12 saat sonra nasıl hat zayıflaması 12 den 25 e çıkabilir?
Bunca yıldır belki gözle görülen tek değişken komşuya internet bağlanması olabilir yani. Komşunun interneti bağlandı diye ben neden hızımın %90 kaybediyorum onu çözemedim? Tamam abone sayısı artınca aynı ankastre/direkte abonelerin hızı düşüyor ama TT kullanıyor galiba komşu sadece yazın açılıyor interneti 16 mbit falan.
Arıza kaydı açmadan önce danışayım dedim malum hız profili düşürmeyi düşünüyorlar, 4-5 yıldır çevredeki en iyi ve stabil hat bendedir iddia ederim ve kanıtlarım. Şimdiden teşekkürler, arıza kaydını her türlü açacağım gibi duruyor bende bir fikir edineyim dedim.