90 mbps olan vdsl altyapımda kablolu olarak 75-80 kablosuz olarak maksimum 50 mbps hız aldım. Bu sorunun modemimdin kaynaklandığı kanısına vardık diğer bir konuda. Modemim TTNet Airties air 5650 V3.
Bir forum moderatörümüz şu önerilerde bulunmuştu:
"Yazılımla uğraşmak istiyorsan
Zyxel t50
Asus n16
Keentic
Alabilirsin.
Hiç uğraşmıyım tek seferde kurayım bitsin dersen.
Vr2100"
Söylediği modemi alacaktım ama wifi 6 desteklemediğini gördüm wifi 6 veya wifi 6e destekleyen bir cihaz almak istiyorum.
Yazılımla uğraşmaktan kasıt ne tam olarak? Vr 2100 dışında sorunsuz çalışıp wifi 6 ve wifi 6e destekleyen cihaz var mı?
Bulunduğum mahalleye gigafiber gelmesi zor görünüyor. Wifi 6 desteği haricinde fiber özelliği aramalı mıyım modemde? Bütçe olarak 2000-4000 arası ayırabilirim.
Bazı modemlere sqm / aqm torrent programı dlna için multimedia sunucusu daha ileri seviyelerde basit nas sistemleri kurulabiliyor. Tüm modemler işlemcilerine bakılıp alınabilir. Iyı yada kötü donanım ve yazılım modem performansını düşürebilir.
Örneğin oyunlarda bufferbloattan şikayet eden interneti yoğun kullanan bir evde sqm mantıklı olabilir böylece paketler sıraya koyulurken sıraya önem verir. Örneğin tarayıcı ile gezilen yada video verilerini arkaya iletir ve oyuna 1. öncelik verdiğinden paket kaybı daha az olur. Normal bir kullanıcı için gerek yoktur keza öncelik verilen paket dışında tüm paketler biraz laglı olarak iletilir tepki süresi azalır.
Bu nedenle ihtiyaca uygun bir modem alınması çok daha iyidir. Eğer fazla cihaz bağlanacaksa işlemci ve ram miktarına bakılmalı. Eğer bu özeliklerden bir veya bir kaçı isteniyorsa bunun yanında custom firmware yani yazılımlar yada olan yazılımın bunu destekleyip desteklemediğine bakılmalı.
Wifi6 şu an için yeterli 6e eğer iç hatta 8k film izlenmeyecek dosya transferi yapılmayacaksa internet ile doldurabileceğiniz bir bant genişliği değil. Fiyat yakınsa tabi ki tercih edilebilir.
Diğer yandan kaliteli bir markanın wifi6 desteklediği ihtiyacınıza uygun her hangi bir modem kullanılabilir wifi6 bir çok modem router moduna alındığında fiber sonlandırıcı olarak kullanılabilir bu nedenle daha sonrasında fiber içinde kullanabilirsiniz aynı cihazı.
Bu sqm,qos falan modemlerde çalışmıyor ki hatta daha da kötü oluyor.Zaten sende wifiden kullanacaksan biri de video falan izlerse paket önceliği yapsan da yine gecikme oluyor.Bu özellikler routerda verimli oluyor ona da fiber altyapı lazım.Yoksa 600 liralık modemde de qos var 3000 liralık modemde de.İkisini de kullanmış biri olarak işe yaramıyor.Zaten ayarlarken bazı firmalar bile ekrana yazmış bu servisin garanti şekilde çalışmayabileceğini.
vdsl için o kadar cafcaflı modeme gerek yok. tplink broadcom çipsetli vr600 gibi veya huawei hg658c v2 düzgün vdsl2 bağlantısı kurabilen ikinci el herhangi bir modem işini fazlasıyla görür.