Mikrotik IPv6 Konfigürasyonu

Merhaba,

TurkNet’ten hattıma tanımlanan IPv6’i Mikrotik router’ıma konfigüre edebildim. (Bunun için biraz araştırma yapmam gerekti.) Benzer kullanım senaryosu olan arkadaşlar için de yol gösterici olması için konfigürasyon adımlarını paylaşmak istedim.

İntermet kurulumum şu şekilde, VDSL modem olarak “Zyxel VMG3625-T50B” kullanıyorum. Router olarak da “Mikrotik hAP AC2” kullanıyorum. Zyxel modemim “Köprü” modunda, PPoE ve NAT işlemleri Mikrotik tarafında hallediliyor.

Kurulum için

WinBox’ta IPv6 > DHCP Client penceresini açıyoruz, sol üstte yer alan + butonuna tıklayıp ,interface kısmında PPoE’nin olduğu arayüzü seçiyoruz. Request kısmında “Prefix” kutusunu işaretliyoruz. Pool Name kısmına istediğiniz bir isim verebilirsiniz. Benim incelediğim yönergeler ipv6-pool adresini kullanıyordu, ben öyle bıraktım.

Sonra, IPv6 > Addresses kısmına gelip + butonuna tıklıyoruz. Açılan pencerede Address kısmında otomatik olarak “::/64” adresi geliyor, aşağıdaki From Pool kısmında demin yarattığımız Pool Name’i bulup seçiyoruz. Interface olarak da bridge’i seçiyoruz (bridge arayüz isminiz farklıysa onu seçmelisiniz.) OK butonuna tıklıyoruz.

Son adım olarak, IP > DNS kısmına gelip seçtiğimiz bir IPv6 DNS Sunucusu adresini giriyoruz. (Bunu yapmadığımda çalışmadı. Belki sizde gerek kalmayabilir.) Ben, halihazırda DoH üzerinden Cloudflare’i kullandığım için Cloudflare’in IPv6 DNS sunucusu adreslerini girdim. ( 2606:4700:4700::1111 ve 2606:4700:4700::1001)

Tüm bu işlemlerden sonra ipv6test.google.com’dan aldığım sonuç böyleydi

Umarım işinize yarar bir kaynak olmuştur. :slight_smile:


Kaynak: IPv6 for home - MikroTik

Merhaba Linus

İSS dns adreslerini kullanmak istemiyorsanız “use peer dns” tikini kaldırın.
Aynı tiki pppoe client bölümünden de kaldırırsanız istemcilere ipv4 internet servis sağlayıcı dnsleri de yayın yapılmaz.

İpv6 dnsleri RA ya eklemek için ipv6/ND kısmında default aktif olan (sizde bridge olarak çıkacaktır) nd ye dnsleri girin ve advertise dns tikleyin.
Böylece internet servis sağlayıcı dnsleri istemcilere yayın yapılmayacaktır. Sadece sizin girdiğiniz dnsler yayın yapılacak.

1 Beğeni