Keenetic Modem IPv6 aktif olduğundan bazı siteleri açamıyorum

merhaba, modemimde ipv6 aktif, açıkçası kapatmadım da lakin Macbook’um üzerinden üniversitemin sitesine girmeye çalıştığımda siteye erişemiyordum. Cihazımın WiFi ayarlarından ipv6’yı kapatınca sorun çözüldü. Daha önce Asus modemimde ipv4 ü önceliklendirme seçeneği vardı Keeneticde de buna benzer bir uygulama var mı sorunu nasıl düzeltebilirim?

2 Beğeni

Normal koşulda ipv6 düzgün çalıştığı taktirde bu sorunu yaşamamanız gerekiyor. ilk önce ipv6 nın düzgün çalıştığından emin olun

1 Beğeni

Safari için var mı bilmiyorum ama; Chrome ve Firefox için IPvFoo adında bir eklenti var, girdiğiniz sitelere kurulan bağlantının hangi IP versiyonu üzerinden kurulduğunu gösteriyor URL barında.

resim

resim

Bu tarz bir eklentiyle kurulan bağlantının hangi IP versiyonunu kullandığına bakarak nerede sorun yaşandığını daha iyi anlayabilirsiniz. Bazı tarayıcılarda IPv6’dan IPv4’e fallback süresi çok uzun oluyor, bazı sitelerde de IPv6 adresi bulunmasına rağmen yanlış/eksik konfigürasyondan dolayı erişim sorunları yaşanabiliyor IPv6 üzerinden kurulan bağlantılarda. Üniversitenizin sitesinde bu iki sorundan birisi yaşanıyor muhtemelen.

Yerel ağınızla alakalı bir sorun olma olasılığı da var. Normalde, BlackOwL’ın da dediği gibi, IPv6’nın açık olup olmaması fark etmeksizin sorunsuz çıkmanız gerekiyor internete.

Bu da ipv6 kapalıyken site açılınca eklentinin gösterdiği sonuç.

Google’dan ipv6test yaptığımda ipv6 başarılı olarak görünüyor.

@sanalika ipv6 yı otomatik moda aldım ve Google’dan test ettim ipv6 erişimi var görünüyorken dediğiniz eklentiyi Mac’imdeki Chrome uygulamasına kurdum ve sonuç şöyle :

İlgili domainin AAAA kaydı var, yani sunucu IPv6 adresine sahip gözüküyor.
nslookup

Fakat Firefox’ta kaç kere denediysem de IPv6 üzerinden bağlantı kuramadım, hep IPv4 üzerinden bağlandı.
resim

Bir de Edge üzerinden denedim. Edge, bilgisayara atanmış bir IPv6 adresi varsa her zaman IPv6 üzerinden bağlanıyor benim kurulumumda, ekstra herhangi bir ayar yapmadım. Sonuç sizinki gibi oldu.

Görünüşe göre bu sitenin IPv6 konfigürasyonu yanlış yapılmış. Normalde tarayıcıların bu gibi durumlarda IPv4’e fallback yapması gerekiyor, Firefox bunu sorunsuz yapıyor. Tarayıcı konfigürasyonunda hızlı fallback için ayrıca ayar da var;

Edge ve Chrome fallback yapamıyor gibi gözüküyor ve ikisi de Chromium tabanlı tarayıcılar. Belki bunun gibi bir ayarları vardır ama kullanmadığım için bilmiyorum.

Mesela 2014 yılından bu linkte sizinle aynı sorunu yaşayan birisi “chrome://flags/#enable-tcp-fast-open” adresinden iligili ayarı devre dışı bırakarak sorunu çözdüğünü yazmış, fakat konu çok eski bir konu. Yine ilgili linkte ipv6 test sitesinin fallback testinden hata aldıklarından bahsetmişler, teyit etmek için siz de https://ipv6-test.com/ sitesinden test yapıp tarayıcınızın fallback yapıp yapmadığını test edebilirsiniz.
ipv6 test - ipv4 fallback

Tarayıcım Fallback yapmıyor. Sorun büyük ihtimal bundan kaynaklı teşekkür ederim :slight_smile:

1 Beğeni