Keenetic Extra DSL (KN-2111 / KN-2112) Deneyimi

Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 5 yıldır Keenetic Extra DSL (KN-2111 / KN-2112) modelini aktif olarak kullanıyorum. Bu süreçte hem yazılım hem donanım tarafında belli bir deneyimim oldu. Özellikle KeeneticOS, gelişmiş ağ ayarları ve entware gibi özellikleriyle dikkat çeken bu modem, yazılım anlamında gerçekten başarılı.

Ancak her cihaz gibi bunun da bazı güçlü ve zayıf yönleri var. VDSL hat kullanıcısıyım. Özellikle Broadcom DSLAM altyapısındaki deneyimlerimi paylaşmak istedim çünkü oyun odaklı kullanımlarda önemli farklar yaratabiliyor. Almayı düşünenlere fikir olur düşüncesiyle artı ve eksileri şöyle sıralayabilirim:

Artılar.

• Yazılım desteği çok iyi. Arayüz sade, güncellemeler düzenli ve genel olarak stabil çalışıyor.
• Wireguard ve OpenVPN desteğiyle VPN tarafı başarılı.
• Entware desteği ile gelişmiş yapılandırmalar ve DPI bypass gibi özellikler sorunsuz çalışıyor.
• QoS düzgün çalışıyor, bufferbloat testlerinde iyi sonuçlar veriyor.
• SNR değerinde dalgalanma ya da ani düşüşler yaşamadım.
Hız testi sonuçları 100 Mbps pakette 94 Mbps, 75 Mbps pakette 72 Mbps civarında. Bence yeterli.

Eksiler.

• DSL tarafı Broadcom DSLAM altyapısıyla uyumlu değil. Bağlantı kopmuyor ama rekabetçi oyunlarda hit registration gibi sorunlar yaşatabiliyor.
• ASUS DSL-N16 (MediaTek), Keenetic Extra DSL (MediaTek) gibi modemlerde bu sorunlar görülüyor. Broadcom çipsetli ZyXEL DX3200 ile aynı hatta bu problemler tamamen ortadan kalktı.
• DSL gelişmiş ayarları (sra, bitswap, g. Inp, g. Vector, upbo) açık ya da kapalı fark etmiyor. Hiçbiri sorunu düzeltmiyor. G. Vector alternatif aktif edilince bağlantı hiç sağlanamıyor.
• Broadcom DSLAM altyapısında bu cihazı modem olarak kullanmak verimli değil.
• Keenetic DSL modelini modem olarak değil, sadece router olarak kullanmak daha mantıklı. DSL olmayan router modelleri tercih edilip yanına uyumlu bir modem bağlamak daha doğru bir çözüm olabilir.

MTU/MSS değeri olarak 1492 yerine 1456 kullanınca rekabetçi oyunlardaki bazı sorunların azaldığını gözlemledim. Bu durum Keenetic ile ilgili olabilir. Çünkü aynı hattı Broadcom çipsetli bir modemle kullandığımda 1492 değeriyle benzer sorunlar yaşamadım.

Keenetic DSL modelleri router olarak oldukça verimli. Eğer DSL modülünden yeterli performans alınamıyorsa, DSL olmayan bir Keenetic router modeli tercih edilip yanına Broadcom çipsetli uyumlu bir modem bağlamak çözüm olabilir.

Genel olarak yazılım, VPN, gelişmiş ayarlar ve QoS gibi konularda Keenetic gerçekten iyi bir cihaz. Ancak DSL tarafında, özellikle Broadcom DSLAM altyapısı kullanıyorsanız ve çevrimiçi oyun performansı sizin için önemliyse, bu cihazı modem olarak kesinlikle önermem.

Deneyimlerimi paylaştım, umarım almayı düşünenler için faydalı olur. Sorularınız olursa yanıtlamaya çalışırım.