Kademeli olarak düşürülen hız

2023 Mart ayında İstanbul’dan Edirneye taşınmak zorunda kaldım. Haliyle Gigafiberi’mi bırakıp VDSL’e geçmem kaçınılmaz oldu. İlk bağlantının yapıldığı tarihten 2 ay kadar bir süre 50mbit üzeri bir download ve 8.10 - 8.16 mbps değerleri bulan Upload alıyordum…

Yaz sezonunun gelmesiyle bölgeye tatilcilerin geldiğini varsayarak ufak bir düşüşün olacağını biliyordum fakat yarı yarıya bir düşüş beklemiyordum. Bu durum ile ilgili arıza kaydı oluşturdum fakat göndermiş olmama rağmen benden hız testleri isteniyor. Modem arayüzünü bir kaç kez incelediğimde kademeli olarak Download hızımın düşürüldüğünü farkettim. Müşteri hizmetlerini her arayışım da 46 mbit alıyorsunuz sorun yok denildi. Ancak benim aldığım değer şanslıysam 30 35 kötü bir günde isek 23 24 mbit civarı oluyor.

Modem değerlerini aşağıya bırakıyorum. (Gerekirse yine hız testlerini paylaşırım) Aile üyeleri ile Wifi üzerinden telefonlar bağlanıldığında TV’de ne dizi izleniyor ne youtube’da video. Bir yayıncı ve parasını internetten kazanan biri olarak tek isteğim ilk abonelik yapılan zamandaki gibi stabil bir hız alabilmektir. İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim…


Çoğu konuda Attenuation (hat zayıflaması) düşürmeleri gerekiyor yoksa aynı sorunlar devam eder. Kabloda sorun olabilir, Eklerde, ara aparat, anaksteye bağlantıları filan.
Kabloyu kontröl edin bir kaç deneme yapın attenuation düşürmeye çalışın.

Ülkenin en ücra köşesinde olduğumdan kablo vs gibi şeyleri anca internetten ve dandik malzemelerden bulabiliyorum. Elimde modem ile verilen ve eski modemlerden kalan tüm sıfır kabloları denedim son çare ankastreden gelen bakır kabloyu yenileteceğim sanırım. Hattınız 80 mbit destekliyor denilerek yaptığım başvuru 25 mbit’e kadar düşünce ister istemez moral bozukluğu hayal kırıklığıyla dolup taşıyoruz.

Attığım modem değerlerimin iyi olup olmadığını nasıl anlarım. Değerlerimin kaç olması gerekiyor ? Hangi değer tam olarak neyi işaret ediyor nasıl anlayabilirim ? Rehber niteliğinde bir içerik mevcutsa okumak isterim. Teşekkürler

Altını çizdiğim değerler çok yüksek olduğundan
Dsl kablosunda iç ve dış hatlarda sıkıntılı var demek veya santrale baya uzaksınız.

Kendiniz 70 mb olduğuna inanmadıysamız isterseniz ankastre bölgesinde ankastreye kısa kabloyla modeme bağlayıp kendiniz 70 mb gelip gelemediğini görebilirisiniz ama modemi bağlamak için elektirikte lazım olacaktır.

Ankasteden bağladığınızda altını cizdiğim değer düşüyorsa ve noise margin yükseldiyse iç hattınız sorunlu eğer değerler yine aynıysa dış hat sorunludur. o şekilde resim çekip atabilirsiniz.
İyi bir değer alıyorsanız kablo öneriririm.

1 Beğeni

Müstakil bir evde yaşıyor iseniz direkt bina girişinden ölçüm yapabilir iseniz problemin çözümüne daha hızlı ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum. Apartman dairesinde yaşıyor iseniz yine bina girişinde bulunan ankastreden ölçüm yaparak veya yaptırarak net sonuca ulaşmanız mümkün yaşadığınız hız kaybı iç tesisat kaynaklı gibi görünüyor.

1 Beğeni

Ankastremi uzun bir süre aradım :slight_smile: ve sonunda gömme bir dolabın arkasında bulunduğunu öğrendim, en kısa sürede ulaşıp deneyeceğim.

Santrale olan uzaklığımı pek bilmiyorum merkezde bir santral var ise aşağı yukarı 1.5 km civarı bir uzaklığı vardır ve evet müstakil 2 katlı bir evdeyim. Yazlık diye tabir ettimiz altyapısı zayıf bir mahal. Ancak dediğim gibi ilk bağlattığımız da aldığım değerler ile şu anda aldıklarım arasında 15-17 mbit gibi yüksek bir fark var. Günün belirli saatlerinde 12 mbit değerlerine kadar düştüğünü gördüm ancak bayram sebebiyle tatilciler geldiği için yoğun kullanım söz konusu olabileceğinden bunu da göz önüne alarak üstüne düşmedim.

Dediğiniz gibi yoğun kullanım olduğunda bir miktar hız düşümü mutlaka olacaktır. Ama 39.4db lik bir hat zayıflaması ya modeme gelen kablonun kopmak üzere olduğunu yada bağlantı noktalarında bir korozyon veya gevşeme olduğunu gösterir.

Verdiğiniz fikirlerden yola çıkarak ankastreden hat ölçümü yaptım. Sonuç aşağıda…

Ankastre içindeki regletten şüphelendim ve klemens ile kabloları bir birine bağladım. Ankastreden aldığım değerlerin aynısını odamdan alabiliyorum. Hız sorunum çözüldü, hat değerlerimin durumu ise sizlerin yorumunu bekliyorum bilgilendirirseniz sevinirim… Ayrıca da sorunu çözmemde yardımlarınız için çok çok teşekkür ederim.

1 Beğeni

Sorunun çözümüne sevindim :hugs:, değerler normal görünüyor. Herhangi bir problem olacağını sanmıyorum. İyi günlerde kullanın hizmetinizi :pray: