Kablosuz hızında ciddi yavaşlama!

Merhabalar. 16 Temmuz cuma günü elime ulaşan Zyxel VMG3625-T50B ile TurkNet deneyimim başladı. Hız değerleri gayet iyiydi:
Kablolu: 80 Mbps (sabit diyebilirim)
5Ghz: 50-70 Mbps
2.4Ghz: 35-50 Mbps
Fakat şöyle bir sıkıntı olmaya başlamıstı. Gün içinde internet kesiliyordu ve 1.5-2 saat gelmiyordu. Bunla alakalı bir konu açmıştım hatta. Arıza kayıtları sonucunda dün TT geldi. Port arızalıymış, o yüzden uzun süreli kesinti oluyormuş dedi. Port degişti. Bu olay olalı 27 saat oldu yaklaşık. Internet hiç kesilmedi fakat şöyle bir sıkıntbaş gösterdi. Wifi hızları ciddi düştü. Port değişiminden önce yukarıda belirttiğim gibi olan hızlar aşağidaki gibi oldu:
Kablolu: 75 Mbps (sabit)
5Ghz: 30-45 Mbps
2.4Ghz: 1-25 Mbps
Hatta 2.4ghz bazen olmasa daha iyi. O kadar değisken ki. Laptopum eski olduğu içon 5 ghz yok sadece 2.4 var ve sabah bir video bile izletmedi. Ek olarak ara sıra internet sayfaları açılmamaya başladı. Internet yok / ağ hatası gibi sorunlar oluyor ara ara.
Gerçekten işin içinden çıkamadım. Modemde arıza mı var diye düşünüyorum ama neden port değişince arızalansın? Bu arada modemin yazılımı güncel.


Hız testlerini aynı şartlar altında ve 5ghz ile yaptım. Beyaz çizginin altı port değişimi öncesi, beyaz çizgi üstü port değişimi sonrasıdır.

2.4 ve 5 Ghz kablosuz hızlarında modem arayüzünden kablosuz kısmına gelerek
kablosuz ayarların adları

Bu ayarların kabul ettiği en yüksek değerleri girin. 2 Bantta da en yüksek değerleri girin.
2.4 ghz de kanal genişliğini 20 Mhz kanal sayısını 13 yapın
5 Ghz de kanal genişliğini otomatik kanal aralığını 36 yapın.
MTU Değerini genelde 1492 dir ama sizin modem belki 1500 kabul eder kabul ettiği en yüksek sayıyı girin.

İyi de önceden sıkıntı yoktu. Ne modemin yerini değiştirdim, ne ayarıyla oynadım. Her şey aynı. Port değişimi sonrası bu oldu.



Default ayarlar bu şekilde. MTU’yu bulamadım.

Bu da ayarladığım şekil:


Edit: Bu ayarlar sonrası wifi öldü. Modeme reset attım.

Resetten sonraki durum nedir düzelme var mı?

Wifi öldü derken ? O zaman sizin modeminizde sorun var. Daha doğrusu eğer bu ayarları zyxel kaldıramıyorsa seride sorun var demektir. Birde şöyle bir durum var belki modemde değil bağlı olan cihazda sorun olma ihtimali olmasın ?
Ben aynı ayarları evde kendi modemimde kullanıyorum yani ne bir yavaşlama ne bağlantı kopması hatta ve hatta tek çizgi çekse bile wifi son hızı alıyorum.
Yazılımı güncellemenizi öneririm. Ben oimden TurkNet 'e öneride bulundum zyxel modemlerin bu serileri yetersiz kalitede bunun yerine kullanıcı dostu keenetic hero dsl veya peak dsl satışa sunun herkes alsın dedim ama yapacaklarını sanmıyorum.

Mesela benim modemin yeni firmware güncellemesi var fakat hatalı bir update o yüzden önce denedim sonra fabrikasyon yazılımını kullanıyorum sizdede tam tersi olabilir.
Benim modemim salonda konumlu. 2.ci katta oturuyorum 4.cü katta çekiyor arada 2 kat olmasına rağmen + kapımın önünde neredeyse 1 bina ötesine kadar çekiyor.

Wifi çalışıyor. Fakat hız bahsettiğim gibi. 2.4ghz de 20-25, 5ghz’de 30-40 mbps

Ayarları yaptıktan sonra wifi bağlantısı yok oldu. Wifi listesinde göründü geri gitti. Bağlandığımda da hiçbir şey açılmıyordu. Modem arayüzüne giremiyordum bile. Reset attım mecburen.

Yazılımı güncel versiyon. Önceki sürüm yüzünden kesinti oluyor diye düşünmüştüm. Zyxel MH ile konuştum. Şu anki firmware’i gönderdiler.

Gerçekten şunu merak ediyorum:
Neden port değişimi sonrası hızda ciddi düşüş oldu?
İsterse hep böyle kalsın ama 1 hafta o hızlarda kullandım sonra port değişti hooop nerdeyse yarı yarıya düştü.

huawei tp lin asus usrobotics bu markaların modemlerini kullanırken tecrübe ettim hiçbirinde bu hata görülmedi.
Ya bu seride sorun var yada modeme bağlı olan cihazda sorun var.
İyiki almamışım o zaman :smiley:
Port arızalı ise yeni porta geçerken hız limitlenmiştir.

TT yetkilisi telefon ankastresinde 79 mbps alıyorum dedi. TurkNet de hızınız 82’ye sabitlendi diyor. Muhtemelen modem sorunlu. Tek akla yatar cevap bu. Modemi göndersem 2 hafta internetsiz ne yapacağım :frowning:

Mümkünse bilgisayarınıza / laptopunuza ethernet kablosu takarak hız testi gerçekleştirebilir misiniz? Eğer kablo takılı şekilde hız testi gerçekleştirmenize rağmen yine aynı değerleri alıyorsanız, sorun modem kaynaklı değil yine altyapınızda devam etmekte olan arızanızla ilgili olacaktır.

Ancak eğer kablo takılı şekilde yaptığınız hız testinde değerler yüksek çıkar ise, sorun tabii ki modemde olacaktır. Keşke Keenetic Extra DSL tercih etseymişsiniz.

Merhaba, deneyiniz:

  • Farklı cihaz ile test edin.
  • Bluetooth açmış olabilir misiniz veya çevreniz de açılmış olabilir mi?
  • Farklı bir modem ile hizmetinizin kablosuz performansını test edin.
  • Wifi Analyzer programından çevrenizde ki Wi-Fi trafiğine bakar mısınız?

Ethernet kablosu takılı iken sorun yok zaten. Sorun kablosuzda.
TurkNet bu modemi satıyordu. Ben de 3-5 video izledim aldım. Keşke Keenetic alsaydım gerçekten. Bu işin piri keenetic.

Google’da gezerken sürekli ağ bağlantısı kesildi / ağ değişikliği algılandı hatası alıyorum. Sadece 2.4ghz de oluyor. Çıldıracağım resmen.

Deneme yapmak için modem bulabilir miyim bilemiyorum. O işe bakacağım. Diyelim ki bir modem buldum. O modemi wan olarak kullanabilirim değil mi? (internet kullanıcı adı - şifre olaylarıyla uğraşmamak için) Benim modemimin wan kablosunu o modemin wan girişine takarsam o modem router olur sanırım.

Aynı zamanda bunu şeyden dolayı soruyorum. VDSL modem bulamayabilirim. ADSL modem bulursam bu şekilde olması gerekir zaten mecburen.

Bu arada modemi satın alalı daha 14 gün olmamış, sana tavsiyem yarın modemi bütün yanında gelen ek kablo, splitter vb. ekipmanlarıyla beraber güzelce balonlu naylon ile paketleyip TurkNet’ten bir kargo takip kodu alıp modemi iade etmen olacaktır. Modemi iade edip oınun yerine Extra DSL al derim zira hadi diyelim ki bu sorunu bugün veya yarın çözdün, ama inan ki ilerleyen zamanlarda yine bir problem çıkacak zira neticede ISS modemi ve bu modem ile alakalı çok konu okuyorum, özellikle şu son günlerde.

Şu an aklıma yattı gibi dediğiniz. Modem olarak peki Keenetic Extra DSL mi almalıyım? VDSL destekliyor herhalde o da. Başka öneriniz de varsa söyler misiniz? Daha uygun fiyatlı. Keenetic Extra DSL’i kenara yazdım zaten. HB üzerinde 4.6/5 ortalama ile 2307 yorum almış kendini kanıtlamış zaten.