Kablo bağlantısı hk

Arkadaşlar bir kaç sorum olacak. Normalde Kablonet ve Fiber kullanan birisi olarak VDSL konusunda çok tecrübem yok bazı tek tük bildiklerimi etrafta yazmama rağmen. Bu konuda bilgili olan size birkaç sorum olacak.

Öncelikle, müstakil evimde telefon direğinden eve gelen kabloda iki ek var. İlk ekten şikayetim yok onu düzgün yaptığıma inanıyorum, değişik bir bant ile çevre koşullarından korumaya almıştık. Santrale tam hatırlamıyorum ama 400-700 metre gibi bir kablo uzaklığımızın olması lazım (TT ekibi öyle demişti) o yüzden hat zayıflamasına gözle görülen hariç çok kafa yormuyorum. Ek yeri zaten 2 yıldır falan problem çıkartmadı.

Benim derdim ikinci ek yeri olan aşağıdaki kablonun gri kablo ile dönüşüme uğradığı kısım. Burası taş çatlasın 4-6 ay dayanıyor.

Eskiden dışarıdan içeriye TT ekibinin elektrik kablosu ile özenle dışarıda bağladığı gri bir kablo ile ek vardı onu iptal edip kendi imkanlarımız ile bulduğumuz fazladan çıkan bu siyah kablo (direkten gelen kabloya aynı işte) ile düzgün bağlayıp içeriye kadar çektim, içeride bağlantıyı yaptım. İlk yapılan ve ek yeri dışarıda kalan gri kablo 1-2 haftada bir bozuluyordu lanet ek nasıl yaptılarsa nem falan giriyordu herhalde deniz var yakında. Hat zayıflaması falan artsa kullansak tamam ama sürekli dsl kesiliyordu bıkmıştık yani. En azından tamiri kolay olur diye her hafta merdivenle geceleri çıkıp tekrar bağlantı yapmaktan yorulduğum için tesadüf eseri fazladan kablo bulup ekledim. 1 yıl tamir yapmadım problem kalkmış gibiydi. Sonra içerideki ikinci ek yerinin bozulduğunu gözlemlemeye başladım.

????
Şuan bu kablo en azından ev içinde modeme girmesi için gri kabloya ek yapılmış halde duruyor sonra modeme giriyor işte RJ11 miydi neydi unuttum adını. Şimdi her hafta yerine 4-6 ayda bir geldiğimde burası pas mı korozyon mu neyse işte ondan oluyor. Elektrik kablosuyla sarmak vs pek verim alamadım şimdiye kadar. Çözüm; problemli yeri kes, sıyır ve tekrar bağla. Bundan da yıldım artık. Yavaşça kablo bitiyor hocam komik bir durum.

Bağlantıyı düzeltme öncesi ve sonrasına gelirsek evet bu ekte problem var zaten kablonun rengi değişiyor genelde.

b4 ftr
İlk görüntü kendini anlatıyor zaten, tekrar bağladığımızda 2. görüntüye ulaşıyoruz. Bu rutinden kurtulmanın bir yolu var mı arkadaşlar?

Forumda YAK1 diye bir şeylerden bahsediyorlardı ben kendi durumuma uydurabilir miyim? Neye benzediğini bilmiyorum almadım hiç bu kablolara giriyor mu? Bakır siyah kabloyu gri dsl kablosuna uyduracağız işte. Bir aralar birine bahsetmiştim ama anlamamıştı bu civardaki elektrikçilerde olmayabilir veya başka bir adı var mı? En kötü İstanbul’dan alırım.

Şimdiden teşekkür ediyorum.

Sorununuzu anladım, eğer bu görselde ki kablo modeme gelen kablo ise sert olduğundan dolayı zamanla ek yerlerinde veya modeme giren rj 11 soket tarafında sorun çıkarabilir.

Yapmanız gereken öncelikle elektrikçiye bir bir ucu rj 11 soketli diğer ucu normal bir Cat3 Veya Cat5 kablo yaptırmanız. Bu kabloyu direkten gelen kabloya konuda anlattığınız şekilde güzel bir ek yapmanız yeterli olup uzun yıllar sizi idare edecektir. Bunun için 1 adet izole elektrik bant ve 1 adet eriyen bant almanız gerekiyor. Önce kabloların uçlarını yeteri kadar açın. Yeni aldığınız kabloda gerek yok ama diğer Telekom kablosunun ucunda açık kalan bakır kısmı maket bıçağı yardımı ile bakırın üzerini kazıyarak temizleyin. veya bunun için İnce bir zımpara kağıdı kullanabilirsiniz. Sonra iki kabloyu oynamayacak şekilde birbirine ekleyin. Ek çeşitleri için Google veya YouTube üzerinden destek alabilirsiniz. Önce bir damarını ekleyin bant ile güzelce izole edin. Daha sonra ikinci damarı ekleyin izole edin. Son aşamada ise izole bant ile sardığıniz ek kısmını eriyen bant ile güzelce gerdirme işlemini yaparak sarın. Bir süre sonra bu son sardığınız eriyen bant eriyip sıkışarak ek kısmına hava, nem ve su erişimini tamamen kesecek ve sağlam bir ek haline getirecektir.

Usta TV nin bu videosu size yardımcı olacaktır diye düşünüyorum Su geçirmez ek nasıl yapılır, kablo eki - YouTube

1 Beğeni

Cevabınız için teşekkürler videoyu açınca fark ettim o bantı (dışarıda) kullanmışım iyi oldu.

Evet o bant ile dışarıdaki siyah kabloları birbirine bağlamıştım şimdi hatırladım. Ne hikmetse içeride kullanmak aklıma gelmedi biraz kalın diye. Kablo alınca bir deneyeyim teşekkürler.

Bir sorum olacak elimde telefon kablosu dedikleri kablodan var iki damarlı kırmızı-beyaz diye. RJ11 çakacaksak zaten onun iki çıkışı olmuyor mu 4 çiftli cat5 gereksiz olmaz mı? Diğerleri boşta falan kalıyor galiba.

Şimdi sordum ki biliyorum ki bu elektrikçi bana saçma sapan şeyler soracak neden ne gerek var falan filan. CAT6 kablo kestireyim dediğimde benzeri olmuştu galiba sonunda gidip bi pense ile bi kutu konektör bende alacağım, tester falan derken değişik bi kuyuya gireceğiz.

Eğer bu kablonun da damarları tek tel bakır ise olur. Ama saç gibi çok telli ise bir süre sonra ek yerlerinde sorun çıkıyor. Bu yüzden Cat5 veya Cat 6 diye söyledim. Yak konnektör (boncuk klemens) de olsa o çok telli kabloları kopabiliyor. Ekstra olarak eğer dış hat ile modeme giren kablo arasında ki mesafe fazla ise Cat kabloya göre telefon kablosunun zayıflaması fazla olacaktır. Ama mesafe 5 metreden daha kısa ise bahsettiğim Cat3 kablo veya tek damarlı telefon kablosu işinizi görür. Cat3 kablolar saniyede 10mb veri transfer hızına sahiptir. Her türlü işinizi görür. Kolay gelsin :muscle::hugs:

1 Beğeni

Evet kopma riski var çok güzel anlattınız.

Kabloyu modemin dibine kadar çektim ne kadar yakın o kadar iyi hem kabloda yük kalmıyor. Ailem pek hoş karşılamasa da dolapların arkasına gizledim :smiley:

İnternet çalıştığı sürece görmüyorlar zaten kabloyu :ok_hand:

Not aldım kısa sürede halledeceğim olmadı yazın denerim tekrardan teşekkürler!

1 Beğeni