İpv6 nasıl yaparım

TurkNet e yeni geçiş sağladım başka operatörden.
Fiber kullanıyorum ttnetin verdiği tp link archer c5v modem var.
İpv6 nasıl geçiş sağlarım?

2 Beğeni

C5v ve zte modemlerde ipv6 özellikleri açılmıyor. Rootsuz

2 Beğeni

Öncelikle şu videoyu ( TP-Link Root Erişimi - Archer C5v C5 AC1200 VR1200 - YouTube ) izleyerek root hesabını aktifleştirin. Sonrasında bana pm atarsanız yardımcı olmaya çalışırım

Tmm hocam ipv6 ya geçince cgnat havuzundan çıkıyoruz değil mi?
Benim merak ettiğim uzaktan evdeki cihazda FTP sunucusuna bağlanabilirim değil mi?

IPv6’yı etkinleştirince IPv4 etkilenmiyor, devam cgnat üzerinden alıyorsunuz. Yurtdışında Türkiye’deki VPN sunucuma bağlanmak için mecburen statik IP aldım. IPv6 ile sunucuma bağlanamadım ama yapabilirseniz belki IPv6 ile olur.

Benim merak ettiğim birşey var @Baran @EFG Şu an Almanya’dayım ve burada kimseye IP adresi CGNAT üzerinden verilmiyor. Herkesin dışarıdan erişilebilir unique IPv4 adresi var. Bu IPv4 adresi tek bize mi yetmiyor da biz cgnat havuzundan alıyoruz? Merakımdan soruyorum bir bilginiz var mı acaba?

1 Beğeni

Almanya’daki ISS eski ise zamanında ciddi miktarda IPv4 satın almış olabilir. CGNAT problemi zaten yeni ISS’ler ve şirketlerde oluyor. Problem, bazı ISS veya şirketlerin kullanmadığı halde zamanında alıp fazla IP bloğuna sahip olması. Yani 80’lerde IP bloğu alan şirketler zaten talep çok değil diye yüksek mikatda IP bloğu rezerve etti. (Basitçe özetledim, eksik kısmı olabilir ama kafadan bu şekilde)

15 yıldır başka adreste Türksat internet var ve sabit ip adresine para ödemedim. 1 sefer problem oldu diye değişim talep ettim yoksa halen aynı, telefon numaram gibi ezbere bilirim :smiley:

1 Beğeni

Düşündüğüm gibi değilmiş :smiley: Burada kimseye IPv4 adresi verilmiyor. Herkese ATFR adresi olarak adlandırılan IPv6 adresi atanıyor ve gerektiğinde arabağlantılarla IPv4 sunucularına tünelleme yapılıyor.

Yani yine CGNAT benzeri bir sistem. Son kullanıcıya ortak bir IPv4 adresi atamaktansa herkese IPv6 adresi atayıp tünellerken ortak IPv4 adresinden yapıyorlar. Bu yüzden de yine dışarıdan erişim mümkün olmuyor.

2 Beğeni