Ipv6 Delegasyon Sorunu /64 prefix vs /56 prefix

Dün çözdüm ama buraya yazma sınırı koymuşlar :rage: 24 saat yazdırmadı.

Sorun gsm şebekesinde ipv6 desteği yok. O nedenle yurt dışından oluyor buradan olmuyormuş. CloudFlare dns ile gsm üzerinden kusursuz bağlantı :+1:

Modemimin kusursuzluğuna ayrıca şapka çıkarttım. Stateless şartı bile yok, hem içeride dağıtıyor ip hemde dağıttığını turk.net’e yolluyor.

Ancak /64 prefix sorununu çözmeleri şart. Çünkü benim ev ağım, misafir ağım ve iş için kullandığım bazı cihazların subnet’ler farklı. /56 yapsınlar ki bu sorunda bitsin. Yazdım özellikle detaylı bekliyorum.

Yurt dışında yaptığım testlerde ipv6 ping ve hız daha iyi.

Ancak bu kadar reklam vs yapan Turkcell’i ayıpladım çünkü ipv6-ipv4 nat bile yok.

1 Beğeni

@btekcan Hocam zaten dediğiniz olay var. Ama siz muhtemelen modemden firewall açmadığınız için İss kaynaklı olduğunu düşünüyorsunuz.
Fritzbox larda aşağıdaki şekilde ayar yapmanız gerekiyor.

Edit: bu ayarı her cihaz için ayrı ayrı yapmalısınız (qnap, nas, server vs). Default olarak kapalı gelir
(RTFM please :slight_smile: )

Benim bağlantı veya network ile ilgili sorunum yokki :blush: /64 prefix ile birden fazla subnet ALINAMAZ. Benim evimde 3 ağ var subnet’ler farklı. Modemin olduğu ağda 3 subnet kurun bakalım 2’si çıkacakmı ipv6 ile. Konu başka yani

1 Beğeni

Yok o zaten öyle. Ben fritz subnetindeki cihazları kastettiğinizi düşündüm kusura bakmayın dikkatimden kaçmış

@EFG bunu el atsan abim

Yok rica ederim. Keşke ipv6 prefixi biz veriyor olsak ama maalesef WAN tarafında verilen prefix mecbur dışarı giderkende kullanıldığından mesela misafir ağına subnet almıyor ipv6 dan. Halbuki basit bir şey. Siz Almanya’dasınız sanırım? Size prefix kaç vermişler orada acaba ?

Yok hocam Türkiyedeyim. Ama sürekli Avrupa ülkeleri ile iş yapıyorum. Arkadaşa sorayım dönerim size

1 Beğeni

/64 prefix ile bir subnet üzerinden internete çıkılabiliyor.

tenda v300 modemi ile denedim ipv6 çalıştı.

vmg3625t50b de de c0 yazılımı kurunca çalıştı.

3 Beğeni

Arkadaşa sordum. Şu an ıpv6 için eğer geniş prefix isterseniz ek ücret ödemeniz gerekiyormuş.
Bu dediğim Hollanda için geçerli. Diğer Avrupa ülkelerinde nasıl bilemiyorum

1 Beğeni

Gideceğim Hollanda’ya :joy::joy:

3 Beğeni

nat6 kullanarak birden fazla subnete ipv6 dağıtabilirsiniz. birden fazla subnet kullanmadığım için kendi ağımda /64 kullanıyorum fakat daha büyük prefixler ile birden fazla ağ oluşturulabilir.
tabi ki modemin nat6 desteklemesi gerekmektedir.

ama ipv6 çıkış amaçlarından biri olan nattan kurtulma olduğu için lokal de kullanıma tanımlı ip lerin internete direkt çıkışına izin verilmiyor. daha doğusu nat olayı bana göre üstün körü kalmış. neyse lokal kullanıma tanımlı FD ile başlayan ip ler sıkıntılı onun yerine mesela DD ile başlayan rezerve bir ip verirseniz. hiçbir sorun kalmıyor. farklı ip blokları da iş görür fakat denemedim.

ama birçok modemde nat yok yada bence bu kadar özelleştirmeye izin verilmiyordur.en azından ben root erişimi olmadan yapamadım. :slight_smile:

2 Beğeni

Bu sorun modem ile ilgili değil turk.net ile ilgili. Yukarılarda açıkladım.

1 Beğeni

Tüm sürecinizin tamamlanmasını bekleyelim. Gelişme olduğunda size bu konu hakkında bilgi vereceğiz. Biraz daha beklemenizi rica edeceğim.

1 Beğeni

Valla artık yazmıyorum, çünkü içimde düzgün bir yanıt geleceğine dair umut pek kalmadı. Sırf siz aradasınız diye öyle bekliyorum.

3 Beğeni

If they are assigning a /64 to your WAN you cannot use it on LAN.

If they are assigning an IPv6 address on WAN and ROUTING a /64 to that you can use that /64 on LAN.

This is not a pfSense problem. It is an ISP problem

The WAN IP is a /128 assigned to the external interface on the router. ONLY the router uses this address; in fact, it doesn’t even have to be allocated for IPv6 to work on the LAN. I don’t have a WAN /128 on my router (Linux box) as I didn’t configure it to ask for one. (using DHCPv6)

The LAN address is a /64 assigned to your internal network subnet. Your router has an IP on this subnet, as does everything on your network, usually allocated with SLAAC. This is what’s important to have, so that all your devices have IPv6 addresses.

If you want to have multiple subnets, you can get something bigger than a /64, but most people don’t need this.

IPv6 uses link local addresses for routing, so your router DOES NOT need a WAN /128 address. This sort of address is only typically used when you connect a computer directly to your cable modem and get a routable IPv4 address and a WAN /128 for that single computer to use. It’s not a typical configuration.

@alperenatici elle tutulur 1 gelişme var mı acaba? IPv6yı geliştiren ekip ve yönetimdekiler eminim ki sesimizi duymuştur diye düşünüyorum… Ağızlarını yoklayabilir misin?

niye bu kadar mesele ettiniz ki?
ana router slaac ile ipv6 dağıtıyor cihazlara zaten, evdeki pc/konsol vs direkt ipv6 adresi alıp nat’sız internete bağlanabilir.
ek router/vlan/subnetleri de nat6/dhcpv6 ile internete çıkartın. misafir ağındaki önemsiz cihazlara benzersiz ipv6 adresi vermenin mantığı nedir ki?
çok lazımsa nat6’da port yönlendirmesi ile kendi cihazlarınızı internete açabilirsiniz. cgnat’te bu imkan da yok.

“ana router slaac ile ipv6 dağıtıyor cihazlara zaten, evdeki pc/konsol vs direkt ipv6 adresi alıp nat’sız internete bağlanabilir” Tek 1 cihaz o kadar.

“önemsiz cihazlara benzersiz ipv6 adresi vermenin mantığı nedir ki” Düşünme yapımız burada farklı asıl önemli olan bu kısmı sen önemsiz diyerek gözden düşüyorsun.

“çok lazımsa nat6’da port yönlendirmesi ile kendi cihazlarınızı internete açabilirsiniz. cgnat’te bu imkan da yok.” Sanki öyle 1 şey yapmak isterizde bu arada yapılmıyordur belkide…

“niye bu kadar mesele ettiniz ki?”
Niye etmeyelim sürekli ezilmek zorunda mıyız?

Acı çekmek istiyorsan kendi başına acı çek. Bizi kendi düşüncelerine karıştırma :confused:
Basitçe prefixi anlatayım şu ağ bağlantıları ayarlarında 192.168.1.1-255e kadar olan ipv4 adreslerinin prefix olarak 56 prefix ediyor ipv4 bu ipv6 değil. IPv6da ise bizim istediğimiz yine aynı şekilde 56 prefix. Bize verilen ise 1 tane ipv6 adresi :confused:

@emre19tr

3 Beğeni

Ben şahsen yanıt vermeye gerek duymadım…:+1:

1 Beğeni

adamlar sana kullanabileceğin (routing’i becerebilirsen) zibilyon tane ipv6 adresi veriyor, daha da istiyorsun. sanırsın /128 verdiler de tek ip ile nat6’ya muhtaç bıraktı.

1 Beğeni