IPV6 artık evinizde mevzusu


Arkadaşlar 30 eylül perşembe saat 19:33 civarı gmailden bu mesajı aldım, ve sevindim teyit etme amaçlı TurkNet destek ekibine bu mesajı attım ve bana böyle dediler;

Hattıma IPV6 tanımlanmış, modem ayarlarını falan araştırdım TurkNet forumdan baktım yaptım fakat ipv6 aktif olmuyor;
image
ne yapmam gerekiyor?


konuyu güncelliyorum birşeyler yaparak ipv6 aktif ettim ve şu anda ipv6 aktif ipv6 test yaptığımda ana bilgsayar adı (hostaname) hiçbiri (noname) olarak çıkıyor bunu nasıl düzeltirim

ve 1 sorum daha olucak
image
ters dns kayıdını nasıl yapıcam

1 sene VDSL 4 aydırda fiber aboneliğim var bir bana şu şekilde mail gelmedi be

Üzücü banada gelmedi. Neredeyse 3-4 yıldır aboneliğim var.

OİM > Teknik & Destek > Modem Şifre Bilgisi > “Modem Marka / Modelinizi Seçiniz” kısmına modeminizi girin IPv6 sistemsel, karma şekilde verildiğinden dolayı belki sistem de destekli bir modeminizin bulunması faydalı olabilir, IPv6 dağıtılmasında.

Merak etmeyin. Onu gireli 4 ay oldu :slight_smile: yani İlk çıktığında ben girdim.
Modem: Keenetic Extra DSL

Deniyeceğim modemim destekliyor zaten iPv6 ve Wifi 6’yı

Keenetic Extra DSL kullanıp IPV6 alan var mı ?
TurkNet neden kendi modemine öncelikli olarak IPV6 veriyor. Halbuki Zyxel modemde yazılımsal IPV6 problem varken.

Ben asus kullanıyorum 1,5 senedir

Muhakkak vardır. Her Zyxel kullanıcısı IPv6 ya sahip değildir, burada ayrımcılık söz konusu değildir.

1 Beğeni

Sağolasın üstad oldu sanırım

1 Beğeni

Bana niye gelmedi ? :slight_smile: @alihann_gundogu
@TworA

OİM > Teknik & Destek > Modem Şifre Bilgisi > “ASUS DİĞER / RT-AX82U” yaptım geldi hocam.

1 Beğeni

IPv6 bu kadar önemli mi ? Tam olarak avantaj - dezavantajı nedir ?

“IP adresi, aslında bir kimlik numarası yani seri numaradır. İnternet ağını kullanmak isteyen her cihazın bir IP adresi bulunur. İnternet protokol adresleri ya da kısaca IP adresleri “TCP-IP” (İletişim Kontrol Protokolü – İnternet Protokolü) kullanan, herhangi bir ağ üzerindeki cihazların birbirlerini tanımak ve veri alışverişinde bulunmak için kullandıkları benzersiz seri numaralardır. Kısacası bu adresler sayesinde cihazlar internet ağında birbirlerini tanıyıp, iletişim kurabiliyor.

IP adreslerini, kurumsal telefon numaralarına benzetebiliriz. Telefon numarasını tuşladıktan sonra eğer dahili numarayı biliyorsanız direkt olarak istediğiniz birime bağlanabilirsiniz. Ancak bilmiyorsanız araya bir sekreter girer ve sizi yönlendirir. Böylece bir zaman kaybı ve doğal olarak hız kaybı yaşamış olursunuz.

IP adresler veya numaralar iletilecek olan bilgilerin doğru yerlere gönderilebilmesini veya doğru yerden bilgi alınmasını sağlar. Günümüzde aktif olan iki çeşit internet protokolü var. Bunlar IPv4 ve IPv6’dır. Çoğu cihaz IPv4’ü kullansa da artan ihtiyaçlar doğrultusunda IPv6 geliştirildi.

IPv6 Bize Neler Getirecek?

IPv6 geliştirilirken; IPv4’ün güçlü yönleri korundu. Ayrıca değişen ihtiyaçları karşılamak için de pek çok yenilik getirildi.

İnternet ağının her geçen gün daha çok kullanıcıyı kapsamasıyla, yönlendirici trafiği ve yönlendirilecek paket sayısı arttı. Paket sayılarının artmasıyla birlikte de aslında verilerin işlenme hızı önem kazandı. Çünkü ne kadar hızlı veri işleme yapılırsa o kadar yüksek performansa sahip internet kullanabiliriz.

Başka bir önemli nokta ise IPv4’te yaklaşık 4.2 milyar IP adresi tanımlanıyorken, IPv6 ile birlikte 18,446,744,073,709,551,616 adet IP adres tanımlanabiliyor. Bu da demek oluyor ki bol bol IP adresimiz var artık.

Peki bu kadar IP adresi ne işinize yarayacak?

2020 yılına geldiğimizde internete bağlı aktif cihaz sayısı 30 milyara yaklaştı. Hala IPv4 kullanıldığını düşünürsek eğer elimizdeki IP sayısı 4.2 milyar. Yani elimizde bulunan IP adres miktarının yedi katından fazla cihaz var. Bu nasıl sorunlar doğuruyor yazının devamında detaylıca açıklayacağız. Ancak kısaca bahsetmek gerekirse, ilk olarak IP adreslerinin yetersizliğinden bu adresleri uzun bir zaman önce paylaşmaya başladık. Bundan dolayı da hem performans kayıpları hem de güvenlik açıkları oluşmaya başladı. Bahsettiğimiz paylaşım aslında geliştirilmiş farklı çözümler. Mesela IPv4 dünyasında, her eve bir IP adres atanmaya başlandı ve tüm cihazlar aynı adresi kullanır oldu. Bu geçici çözüm de yetersiz gelince operatörler tek bir IP adresini daha fazla insana kullandırabilecekleri bir sistem geliştirdi. Hala da bu sistemler kullanılıyor. Ancak IPv6 ile artık bu sistemlere olan ihtiyacı ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.“

Kaynak : IPv6 Hayatımızı Nasıl Etkileyecek? - TurkNet Blog

1 Beğeni

Toparlamak gerekirse: Güvenli, daha stabil bir bağlantı erişimi (ms) ama IPv6 global çapta da yaygın değil daha doğrusu bazı sunucular, oyunlar haylen IPv4 kullanıyor…

2 Beğeni

Bana da bu e-posta gelse geçiş yapsam ve kullandığım hizmetler oyunlarda sıkıntı çıkarsa ne geri döndürmem mi gerekir ip4’e ?

IPv6 hizmetinden memnun kalmazsanız modem ayarlarından kapatmanız yeterli olucaktır.

Tp-link archer c5v modemde ipv6 ayarları hakkında bilginiz var mı acaba modem ip alıyor testi geçmiyor? İpv6 desteğe yazdım ilgilenmediler modem üreticisine söyleyin dediler, tp-link zaten ilgilenmiyor ttnet modemi olduğu için.

İstanbul da ikamet ediyorum 3 senelik TurkNet abonesiyim, en az 5 arkadaşımı TurkNet abonesi yaptım, en son geçen Ağustos ayında kardeşimi TurkNet li yaptım, Yalova/Çınarcık’ta 100Mbit IPv6 aldı. Ben hala 50Mbps de IPv4 de dolaşıyorum :))

TurkNet bulunduğum yerde ttnet altyapısı kullanıyor, umarım bir an önce kendi altyapısını oluştururlar zira iş yeri adresimde yine ttnet altyapısı var ama müşteri hizmetleri illallah dedirtiyor.

@Turknet in müşteri odaklı hizmet vermeye çalıştığını biliyorum ama hizmet kalitesini ve altyapısını biraz daha (hızlı) geliştirmesi gerekiyor.