İnternet hızındaki düşüş ve çözüm bulunamaması

Merhaba,

Yaklaşık olarak 10 gündür internet hızımda düşüş var. Normalde 100mbit alırken şu anda 80 lere düştü. TurkNet müsteri hizmetleri modem güncellemesi vs yaptı ama sonuç değişmedi. En sonunda da “yapabileceğimiz başka birşey yok” denilerek geçiştirildim. Konu hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Keenetic Hero DSL kullanmaktayım.

  1. ekran görüntüsündeki Bağlantı hızı yazan kısım eskiden 102000 küsürlerdeydi. Şu an max 96000 leri görebiliyorum.
  2. ekran görüntüsünde ise İndirme hızım 99 mbit olarak geçiyordu. Şimdi ise 93 mbit i geçemiyorum.

2024-03-25 01_52_10-Keenetic Hero DSL – Tanılama — Mozilla Firefox

kapasite arttıysa alabileceğin hız düşmüş olabilir.

Selamlar @HasanTahsin, güncel değerlerinizi aşağıda iletiyorum;

Hızınızda bir problem görünmüyor.

Dediğiniz de olabilir ama atanabilir hız eskiden de 120mbit lerdeydi. Santral mesafem de kısa. Hat kalitesi de çok iyi. Yani kapasiteden olabileceğini pek sanmıyorum

Merhaba Alperen bey,

Konuda belirtmiştim. Eskiden 100 mbit görüyordum. Şu anda 80 mbit lerde kalıyorum ve download yaparken internet erişimim gidiyor. Verdiğiniz ekran görüntüsüne bakarsanız atanabilir hız 120 mbitlerde ama bana verilen 96 mbit ve ben bu hızı göremiyorum. (TurkNet hız testi + speed test + cloudflare)

Hasan Bey 120 mbps alamazsınız çünkü biz yerel sağlayıcı altyapısıyla 100 mbps’e kadar hız sunuyoruz. O yüzden bu bir problem değil. 100 mbps sınırı üzerinden de 97 mbps’e kadar alıyorsunuz. Bakır altyapılarda %30 kayıp olağan kabul edilir. Bu kayıp prime time zamanlarında daha da artabilir. Sizin kaybınız olağan seviyelerde görünüyor.

1 Beğeni

Alperen bey demek istediğimi tam olarak anlatamadım sanırım. Hattımın kaldırabileceği hız 120 mbit. Ben 120 mbit internet istemiyorum. 10 gün öncesine kadar aldığım tam 100 mbit internetti. O zaman da %30 kayıp + prime time ihtimalleri vardı! Şimdi ise 96 mbit gösteriyor ama 80 mbit lerde indirebiliyorum. Umarım durumu anlatabilmişimdir.

Ayrıca anlatmayı unutmuşum. Her sene Şubat-Mart aylarında internetimde arıza kaynaklanıyordu. Türktelekom dan ekip gelip farklı bir kabloya bağlıyordu ve sonra düzeliyordu. (Müstakil evde ikamet ediyorum. Hizmetin verildiği kabloda çok hat mevcut. Oradan değiştirip duruyorlardı yani)

Bu modeme ulaşan hız. Test yaptığınız sitelerdeki sunucu kaynaklı, test yapılan cihaz kaynaklı düşüşler olabilir. Ağda hiçbir cihaz bulunmuyorken, prime time’ın olmadığı saatlerde kablolu olarak İnternet Hız testi: Geniş bant bağlantınızı test edin (speed test) - nPerf.com adresinden hız testi gerçekleştirmenizi rica ediyorum.

Alperen bey, yeni bir kullanıcı değilim. Yaklaşık 3 yıldır abonenizim. Bu zamana kadar böyle düşüşler olmamışken durduk yere neden şimdi böyle bir düşüş olsun? Bu zamana kadar prime time vs yoktu da şimdi çıktı acaba?
Bakın bu ekran görüntüleri Ocak ayından


Bu da sizi istediğiniz test sonucu

2024-03-25 12_01_40-İnternet Hız testi_ Geniş bant bağlantınızı test edin (speed test) - nPerf.com —

İlettiğiniz ilk testte 93 mbps aldığınız görünüyor. Bölgedeki yoğunluğun artması ve buna bağlı olarak hızın düşmesi normal. 6 mbpslik kayıpta bu ve benzeri birçok etken olabilir. Anormal bir kayıp yok. Belirttiğim gibi bakır altyapıda %30 kayıp ve günlük 3 kopma olağan kabul ediliyor. Bu da hızınızın 70 mbps kadar düşebileceği anlamına geliyor. Fakat sizdeki kayıp yalnızca 6 mbps. Aradaki 6 mbpslik kayıp için destek kaydı oluşturabilirsiniz.

1 Beğeni

Alperen bey, ilk test sonucu Ocak ayında, hattımda sorun yokken yaptığım testti. Şu an test sonu 85, kaybım is 15 mbit.

Destek kaydında bir çözüm sağlayamadılar. Hatta hattımı 75 mbit e çekmek istediler…

Kaybınız 15 değil 5.84 Mbps (93.23 - 87.39) o da yaklaşık 712.90 Kilobayt fark yapar yani öyle kayda değer bir hız değil kaldı ki sadece download yaparken hissedersin. Sitelere girerken ve video izlerken bu hızları hissetmezsin. Hızın düşüşü operatör kaynaklı değil yoğunluk vs. alakalı. Belki daha önce internet kullanmayan bir kaç kişi mahallede internet bağlattı ve kullanım arttı.

1 Beğeni

VDSL de hat kapasitesi sabit bir değer değildir ancak durduk yere de değişmez. Çevresel faktörler fiziksel müdahale ile değiştirilemeyecek şekilde hız kapasitesini azaltır veya zaman zaman arttırır bu yüzden yaşadığınız durum normal bir durum. Operatörlere Fiber altyapı talebinde bulunun.

Furkan bey, eski bağlantım ile hızlı bir sunucudan indirme yaparken 98 mbit ten indiriyodum. Şu an 85…