İnternet hızı ile ne yapılır

Arkadaşlar 50 mbps hız yapacağım. (Türk telekom’da)

Sizce bu 50 mbps ile neler yapılır. 2 aile kullanıyoruz ortaklaşa.

10 adet telefon bağlanıyor bazı zamanlar.

Ara sıra TV den internet diyelim.

50 mbps ile 4k hd videolar flimler çok rahat izlenir mi özellikle Tv den

Türk Telekom en fazla 50 veriyor sorunsuz.

TurkNet ise 69 alırsın diyor 75 lik özgür iletişim öneriyor.

100 alsam kopmalar olurmuş.

Merhaba

İnternet kullanımına göre yetmeye bilir.

Ben 4k video denediğimde 70 Mbps yakın değerler ölçtüm ve zar zor dolmaya çalışıyordu, üstüne başkaları internet kullanmaya başlarsa video yüklenmesi azalacaktır ve hiç izlenemeyecektir.

Daha detaylı bir anlatım bu bağlantıda

Yapacağınız işleme göre değişse de normal kullanımda rahatlıkla yeter. Netflix te 4k ortalama 15mbit kullanıyor. Youtube da o cıvarda. Asıl sorun trafiği yönetmek. Bazı durumlarda 2-3 kişi aynı anda görüntülü görüşme yaparken internet yavaşlayan biliyor. 1 kişi 50gb oyun indirmeye başlarsa diğer kişiler internete erişemeyebilir.

Türknetin tarifesini denemekten çekinmeyin. 69 yazıyorsa sorunsuz 75 alabilirsiniz belki. Hat değerleriniz önemli. Belleği yüksek modem tercih etmeye çalışın. Gerekirse trafik limitlendirme yapın. 75mbit ile 10 kişide rahat fhd video izler. Herkeste aynı anda internet her zaman kullanmaz.

Video bitrate ve kalitesine göre randıman değişebilir.
Netflix’te belki 4K videoyu 25-30 Mbit bandında rahat oynatabilirken YouTube üzerinde problem yaşama ihtimaliniz var.

Netflix ve Amazon 4K videoları 25-30 Mbit ile önerirken Youtube 4K SDR için 24/25/30fps için 35-45 Mbit, 48/50/60fps için ise 50-70 Mbit öneriyor.

Netflix için video başına en az 25 Mbit internet ayırmanız gerekiyor, YouTube için video başına değişir tabi.

İki aile ortak demişsiniz, 1080p video başına 5-8 Mbit gibi bir tüketim demek. Servis sağlayıcınız size 50 Mbit demiş zaten ama illa akşam saatleri olsun, Wi-Fi menzili olsun bir kapasite düşüşü olur, optimistik olarak 4K için 30 Mbit desek, 5. telefon/cihaz ile YouTube den video izlemeye başlanması belki anlık bir donmaya veya kalite düşüşüne sebep verebilir ama çok hissedilmeyebilir. Asıl problem 2. bir Netlix/Amazon/Youtube üzerinden 4K video açılması olur.

Üç adet 4K videonun ağdaki yarattığı stres benim 100 Mbit hattımda bile hissedilebiliyor.

Üstat bende bu ay netflix aldım. Tvde bağlı. 4k videolarda ‘info’ bastığımda 12 mbit üstünü göstermiyor. 4k 60 fs de 24mbit max değil mi? Youtube önceden 8k video açınca VP9 formatında 70 mbit takılmadan izliyordum. AV1 geçtiği için artık hiç bir video 8k da test edemedim.
Bu arada netflix fena sömürüyor. Günlük 10gb ortalama kullanım 80gb çıktı.

HEVC/VP9 olabilir emin değilim 1 sene oldu kullanmayı bıraktım, bazı dizilerde benim kanımca Netflix kalite düşümüne gidiyor. 1080p lik dizlileri internetten inceliyorum da bazı dizilerde düşük bitrate var. Salgın ayağına tam fiyat çekip 480p video izlemeye zorladılar zamanında. 4K parası verip 480p yi geçemedik lol. Multimilyarder şirket sunucu açmakta zorlandı tebrik ederiz.

Yukarıdaki verileri ben destek sayfalarından aldım zaten. Adamlar 25 öneriyorsa 20-25 lazımdır.

8K bende açamıyorum işlemci son nesil değil ama Youtube 4K60fps videoyu 70 Mbit ile çekiyor benim internette. (Kablonet 100Mbit paketi ile, GigaFiber’de test edemedim daha)

Sonradan aklıma geldi, “12 Mbit üstünü göstermiyor” demişsiniz o ortalamadır büyük ihtimal. Ben kullanırken yazmıyordu sanki yeni gelmiş o özellik. Örneğin, 10 Mbit olsun ortalama. Durgun ve akan sahnelerdeki gerekli bitrate farklı olur. 60snlik bir aksiyonlu sahne geldi işte orada aynı kaliteyi korumak için daha fazla bitrate lazım çünkü sahnede fazla bir hareket vs var.

Örneğin 1920x800 için örnek veri:
image
(Netflix değildir, Netflix’ten böyle veri alınmıyor)