İkinci modemi Router olarak kullanmak

Arkadaşlar selam, şu an elimde 2 tane Modem/Router var. Birini hali hazırda kullanıyorum diğerini iste başka bir evdeki sözleşmesi biten operatörden aldım. Şu an kullanmakta olduğum modem Asus DSL AC-750. İkinci modem ise TT’nin verdiği TP-Link AC1200 modemi. Bizim evimiz dublex bu sebeple modemi aşağıya takınca yukarıda, yukarıya takınca aşağıda internet çekmiyor. Bir süredir prize takılan sinyal arttırıcılardan almayı düşünüyordum ama şu an elime doğrudan bir Modem/Router geçti. Bunları birbirine Ethernet ile bağlayıp mesh sistemi kurabiliyorum sanırım. Ancak nasıl yaparım bilmiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

1 Beğeni

Kablo ile birbirine bağlayıp ikinci cihazın DHCP dağıtımını kapatacaksınız. Hepsi bu kadar. Bu konuda size @CKLasT veya @KASPAROV arkadaşım müsait olduğu zaman yanıt verebilir diye umuyorum.

1 Beğeni

Mesh sistemi yapmak için cihazların mesh özellini olduğuna bakmanız ve cihazların aynı marka olması gerekiyor. İki modemin kablolu ve wifi mesh sistemi var diye ikisi bir birine mesh yaparım diye düşünmeyin o hatayı ben yaptım öyle olmuyormuş, :slight_smile:
AĞ genişleticiler : RE özellikli Router ve modemler, Prize takılan ağ genişleticiler ve deco lar mevcut wifi üzerinden bağlantı sağlanıyor.

Modem ve Routerların hem RE( Range Extenders ) Menzil Genişletici özelliği hem mesh sistemi olması gerekiyor ki dediğiniz mesh sistemde çalışsınlar. Cihazlarına baktığımda TP link ac1200 mesh sistemi yoktur. Asus modemin ( AiMesh) özelliği var ama bu modelinde yoktur, sanırım sadece routerlarında ve ağ genişleticilerde var.

Aslında deco modellerine baksan daha iyi olur, tek seferde işi halletmiş olursun.

2 Beğeni

Eğer katlar arasında hazır ethernet kablosu var ise;

Tp-linki ana router olarak kullanıp, diğer kata Asus’u access point olarak kurabilirsiniz evet. Diğer yandan asus üzerinde wifi extender (menzil genişletici, kablosuz tekrarlayıcı, universal repeater) seçeneği var ise, kablosuz genişletici olarak ta kullanmanız mümkün. Eğer yok ise;

Ana routerda (TP-Link’te) standart kurulumu gerçekleştirdikten sonra, TP-Link’in bir ethernet portunu Asus’un herhangi bir ethernet portuna bağlayın. Tp-Link 192.168.1.x üzerinden ip dağıtıyorsa, Asus modeminizde yerel ağ ayarlarında 192.168.1.2 statik ip seçtikten sonra, dhcp server/sunucu kısmını kapatın. Eğer varsa dhcp relay seçip bunu da 192.168.1.1 olarak belirleyin.

Bu şekilde Asus cihazınıza bağlanan istemcilere Tp-link tarafından 192.168.1.x ip ataması gerçekleşecek ve internete çıkacaklardır.

Meşh sistemi olmayacaktır, sadece wifiler arası kendi geçiş yapması gerekiyor. Seçim ona kalmıştır.

Cihazlar otomatik bağlanıyor zaten. Benim evimde 5 tane wi-fi ağı oldu :joy:

Anladığım kadarıyla Mesh yapamıyorum. Çünkü iki modeminde aynı marka ve model olması lazım ve ikisinde mesh desteklemesi lazım. Maalesef benimkiler desteklemiyor ama ikisi de Router özelliğine sahip. Şimdi TP-Link e ayarlamaları yapacağım ve deneyeceğim. İstediğim şey 2. modemin ethernet ve wifi özelliklerinin çalışması. Aynı ağ olmasa da olur üst katta internet sorunu çekmeyeyim yeterli.

Modemin arayüzü şu şekilde:


Buradan DSL İnternetin yanındaki Düzenleye basınca şu sayfa açılıyor:

Maalesef TP-Link 2. modem olacak. Şimdi ben 2. modemin arayüzüne girdim kullanım modunu dsl den ethernet Lan 4/wan moduna aldım. Daha sonra DHCP yi kapattım. ardından ağ ayarlarında bağlantı seçeneğini pppoe den köprü moduna aldım. Daha sonra 1. modemimden gelen etherneti 2. modemimin Lan 4/Wan portuna taktım. Daha önce yanmayan internet ışığı yandı ama kırmızı yanıyordu. İnternet yok aynı zamanda o modemden başka bir ethernet portu ile 2. modemi bilgisayarıma bağladım ki interneti 2. modemden alayım. O da olmadı. 2. modemin arayüzüne gireyim dedim girilmiyor. 192.168.1.1 i denedim açılmadı. Telefon ile 1. modemin arayüzüne girip bağlı olan cihazların ip lerine baktım. Ethernet için olan da (yani 2. modem) 192.168.1.4 yazıyordu. url o şekilde yazdım ama yine açılmadı. Nerede hata yaptım?

Discord kullanıyorsanız profilimde ID tanımlı, ekleyin dilerseniz birlikte bakalım?

Şu an başardım. DHCP yi kapatıp ip yi 192.168.1.2 yaptım. Ethernet ile pc yi bağladım ve çalıştı. Ancak kablosuz olarak bağlanıyorum telefon ile ama internete erişemiyorum kablosuz olarak.

Aynı ağ üzerinde oldukları için ikinci modeme erişemezsiniz. Eğer ikinci modemin kablosuz ayarlarını yapmak isterseniz onun kablosuz ağına bağlanıp ethernet bağlantısını sökerek telefon üzerinden veya PC üzerinden kablosuz ayarlarını yapabilirsiniz. Bundan sonraki süreçte aşağıda ki cihaz yani birinci modem iç ip leri cihazlara dağıtacak. İyi günlerde kullanın :muscle:

Merhabalar, @KafaKonforu ile yaptığımız uzuun çalışma sonrası başarabildik. DHCP’yi bu modemde açık tutup 2. modem e 1. modemden farklı bir ip verdik (örnek: 1. modem ip 192.168.1.1 - 2. modem ip 192.168.2.1). Daha sonra modemin çalışma şeklini DSL den ethernete aldık ve 1. modemden gelen ethernet kablosunu Lan 4/Wan portuna taktık. Ardından IPTV hizmetinin bağlantısını kapattık ve EWAN ayarlarından NAT’ı kapattık. Ardından 1. modem wifi isimleri ve şifrelerinin aynısını 2. modem içinde yaptık. Ve oldu. Şu an hem alt katta hem de üst katta internet çekiyor. Çok teşekkürler yardımlarınız için.

3 Beğeni

WiFi isimlerinin aynı olması sorun çıkarabilir ama :flushed: