İç tesisatı yenilemem gerekli mi?

Merhabalar,
Normalde 35mbps kullanıyordum, Temmuz itibarı ile turk.net’in tek fiyat ile hız yükseltmesi ile hızım 50’ye çıkarıldı ve beraberinde CRC değerlerinde inanılmaz artış ve kopmalar meydana gelmeye başladı. Geçen hafta sorunun araştırılması için ticket açtım, telekom ekipleri ankastreden ölçüm yapıp gitmişler ve hızım tekrar 35’e düşürülerek sorun giderilmeye çalışılmış. Fakat halen DSL bağlantımda ara ara kopmalar oluyor.
Bugün direk ankastreden 1mt cat6 ile RJ11 bağlantısını yapıp modeme bağladım ve ufak bir değişim gördüm. Bu değerler ışığında iç tesisatımı cat6 ile değiştirmeye gerek var mıdır? Ben büyük bir fark göremedim.
Müşteri No:1345039

Ankastreden:

Evimdeki telefon hattından:

Teknik bilgiler:

Sanırım kullandığınız modem asus marka anladığım kadarıyla.
Modülasyon türünü auto dan VDSL2 seçin Ve Annex türünü B seçin.
Cat6 kabloyu iç hattınıza çekerseniz bağlantı stabilleşir. Zaten snr değerinden de anlaşılıyor.
Ben Cat6 çektim ama zor olanı başarıp rj11 den 2+2 kablo geçirmeyi başardım.
Yani, normalde 2 kablo geçer ama ben 4 kablo geçirdim. Fark oluyormu evet tabiki oluyor.
Yerinizde olsam dış hattan gelen kabloyu ankastreden bağını koparır yada belirli bir mesafeden keserdim ankastredeki ucları kalırdı.
Sonra dışarıdan gelen kablo uçlarına direkt olarak bağlardım cat6 yı. Böylece ara bağlantıdan kaynaklı kopma da olmazdı.

1 Beğeni

Bu değerler de kopma olmaması gerekiyor ve 50mb değerler de sınıra yakın kullanım, CRC sıklığı, SNR zayıflamalarından dolayı kopmalar olması normal. Hattınızın bağlantılarını varsa ek, splitter ve dsl prizlerini kontrol edin. Peki, Yönetim> DSL Ayarı> PVC Paylaş “Etkin” yapın, işe yaramaz ise “VDSL Settings” kısmında ki değerleri “Stable” yapın.
Modeminiz de her hangi bir ayar yaptınız mı?

Kopmanın nedeni belkide bağlantı hızından yada iç tesisattan kaynaklı olmayabilir. Modemi mümkünse elektromanyetik yayılım yapan cihazlardan biraz uzak konuma yerleştirin. Örneyin mikrodalga fırın, Buzdolabı, Tv, gibi cihazlardan uzak tutun. Uzaktan kastım aralarında en azından 1 mt mesafe olsun.

1 Beğeni

Fizik kuralları bu konuda bize ışık tutuyor.
Şöyle bir örnek vereyim daha doğrusu zor olacak ama kısa şekilde anlaşılabilecek şekilde anlatmaya çalışayım.
Şimdi bir elektriği bir cihaza aktaracağını düşün. Şimdi normalde VDSL altyapıda kullanılan kablolar Cat5 in en düşük kalitesidir normal telefon kablosunun kalitesinin bir üst kademesi.
Mantık olarak belirli bir mesafede belirli bir voltaj taşıyabilir.
Kısa olsun diyorum da uzuyor neyse şöyle çok daha kısaltayım =)
Kablonun veri akışının yada başka bir deyişle voltaj akımının son bulduğu noktayı kalınlaştırırsan direnç değeri artar. Bu da ankastrene kadar olan kablonun sınırının zorlanması demektir bu da bozulmaların önüne geçer. Çünkü sen bir nevi altyapına doping yapmış oluyorsun.
Ben ne yapada ne vaede hiç kopma yaşamadım tamam mesela vae kullanıyorum şuan ve paket hataları çok ama çok yükseldi ama bu altyapı değil dağıtımı yapan cihaz ile ilgili.
Cihaz sinyali sana aktarırken son noktada ısınma olduğundan hız düşümü yaşanıyor.
Ben 1200 metrede yapa da hizmet alırken sistem üzerinden benim snr değerimi 3,7 ye düşürmüşlerdi denemek amaçlı. Şimdi biri hemen laf söylemesin diye ekleme yapayım 3,7 ye kendiliğinden düşmedi 8 gün boyunca hiç bağlantım kopmadı hızımda oynama olmadı snr değerimde hiç değişiklik olmadı modemi kapayıp açtığım halde o yüzden kimse demesin ki ondan bundan kaynaklı.
Ben bu olayı 15 sene önce farkettim daha doğrusu bir devrede bir elemanı lehimleme yapıyordum.
Havyanın kablosu koptu bende aksilik çıkmasın diye söktüm yerine çok daha kalın kablo kullandım ve ne oldu dersin ?
Kullandığım kablonun kalınlığı yüzünden yüksek akım çekti havya ve rezistansı yandı çöpe attım.
Doğada herşey fizik kuralları ile işliyor. Bazen açıklanamaz şeyler olduğunda aslında fizik kuralları dışında yaşanmamıştır ama daha önce hesaplanabilir bir kavram olmadığı için doğaüstü olay diye tavir ediyoruz.
Oh ne konuştum be =)
Kusura bakmayın uzun lafın kısası 2+2 yapabildiğinde bunun faydası olucak.

1 Beğeni

Ben yak1 kullanmadım. yani faydası olacağına inanmıyorum yak1 in.
Eğer hayatında hiç bir şekilde 2 telin birbirine bağlanış şeklini görmeyen biri varsa dünyada ancak o zaman o kişi kullanır yak1i. Yak1 sadece uğraşmamak için yapılmış bir aparat. Yani bağlantının kalitesini arttıracak bir özelliği yok. Sıkı sıkıya birbirine sar sonra elektrik bandı ile sarmala bitsin.
Ek ucları mesela dış ortamda ise yani su ve yağmur gelecek bir yerde ise bantla sararken önce kablonun açıkta olan yani birbirine sardığın uçları bantlayarak kablonun soyulmamış kısmına da çekersin bant böylece içine sur girmez.
rj11 e ben belkide hayatında göremeyeceğin şekilde yerleştirdim.
Şimdi rj11 in kablonun ucunun denk geldiği yerde 2 adet çukur vardır içinde. Önce ince bir kablo ile tam bu noktayı gör ve anlatacağım şekilde yap.
Bunun için 1 Adet çuvaldız yani büyük iğne genelde yorgan iğnesi olarakda geçer yoksa eğer çengelli iğnede olur. 1 Adet pense yada kargaburun iğneyi tutmak için ve 1 adet çakmak.
Birbiri ile alakası şeyler gibi duruyor değil mi =)
pense ile çuvaldızı tut sabitle çakmak ile ısıt rj11 in aralarında boşluk olacak şekilde 2 adet delik aç.
Ama bu delikler çok ayrı olmasın çünkü 2 adet metal olur rj11 de onu pense ile sıktığında içine gömülür. Bu metallerin altına gelecek şekilde ayarla.
Anlatımı karışık ama yapması basit. kabloların birbine değmemesi için sana tavsiyem kürdan parçası sıkıştır ortasına ve 404 ile yapıştır ne kablolar oynasın ne parça.
Bunu yapan ressam kör oldu hesabı =) Efsane bir tasarım oldu =)

1 Beğeni

Cevap veren tüm tekonoloji dostlarına selam, belirtmeyi unutmuşum modemim DSL-AC68U. Bugün olmadı ama kopma yaşadığım zaman SNR değerinin 10.1 olduğunu gördüm, DSL bağlantısı kendiliğinden geri bağlanınca 12.4 gibi değerlere geri dönüyor. Bu SNR değerinin anlık düşmesi telekom cihazından kaynaklanıyor olabilir mi?

@BLackOwL
Netspeed üzerinden test sonucu:


Netspeed üzerinden hat sorgulama sonucum. google maps ile ölçünce 320metre gibi görünüyor.

@STORM
Dediğiniz gibi değerleri otomatikten çıkartıp VDSL2 ve ANNEX B seçtim. Pek fark yarattığını söyleyemeyeceğim. 2+2 anlatımınızı gayet iyi anladım ama RJ11’e iki kabloyu nasıl soktuğunuzu tam anlamadım. 2 pin girişi var ortada, her 2 pini de ayrıca iki kablo sığsın diye Y ekseninde genişletmeliymişim gibi anladım. Bunu yapmak çok kolay olmayacak ama deneme amaçlı ankastreden bağlamaya çalışacağım. Şu anda ilk elden iç tesisatı değiştirmeyi planlamıyorum, zorlayıcı olacak Buattan falan geçirmek.

@TworA
Ayarlarım aşağıdaki gibi, sanırım tavsiyelerinize uygun.


Herkese yorumlarından dolayı çok teşekkür ederim.
Mevcut hat değerim;

“Common Settings” kısmına bir bakın “PVC Paylaş” kısmı var orada orayıda “Etkin” yapın. Sonra modemi kapatıp açın ve “DSL Önyükleme Zamanı” 1 gün olduğu zaman hat değerlerinize tekrar bakalım…
Sanırım siz de “PVC Paylaş” özeçlliği yok.

Merhabalar,
Konuyu açmamın üzerinden uzun zaman geçti. 2 hafta önce iç tesisatımdaki kabloyu Nexans 23avg cat6 kablo ile değiştirdim ve hızımı 50mbit’e yükselttim. Sonrasında hiç kopma yaşamadım. CRC’ler oluşuyor ama kullanım anında etkilenmiyorum.
Bu konu benim gibi değerleri iyi görünüp de kopma yaşayanlara yardımcı olabilir.
Şu anda değerlerim aşağıdaki şekilde. Yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkürler.

1 Beğeni

Recber kablo kullanıyorum. Onuda öneriyorum hiç bi kopma oluşturmuyor. :hugs:

İyi kullanımlar dilerim :pray:

İç tesisatinizda sorun var evet değişmesi gerekiyor ben reçber Cat 6 23 awg kablo kullanmanı tavsiye ederim

1 Beğeni

18 saat sonunda konu otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.