İç tesisat yenileme hakkında


cat6-f-utp-pe-23awg-recber-506026-data-lan-kablolari-8560-56-O

Selam arkadaslar DSL internet kullanıyorum ankastreden modeme gelecek şekilde ama kablo normal ince bir Cat 6 ve outdoor için olmadığından yağmur soğuk kar kış derken 2.5 yıl sonra hat değerlerim kötüleşti baya.

Bina 6 yaşında ilk taşındığımızda bina içi tesisat vardı şu telefon girişinden kısa bi aparatı modeme bağlayarak internet alıyordum ama sanırım dandik cat5 falan kullanmışlar 1-2 yıl sonra o da sorun çıkarmıştı parazitten vs. herhalde, hızım kalıcı olarak 0.60 mbps’e falan düşmüştü, ankastreden modeme kadar yeni kablo çekince sorun düzelmişti ve hatta ankastrede ölçülen birebir aynı hızı, aynı maks. ulaşılabilir hızı ve SNR’ı alıyordum modemimde.

İki tane aklıma takılan konu var

1- Ankastreden gelen tek bir Cat 6 kablo duvarın içindeki kablo kanallarından geçerek nasıl dairedeki tüm telefon girişlerine güç verebiliyor, çünkü bizim dairede 3 tane bu telefon girişinden var ve nerede takarsam takayım modeme sinyal alabiliyordum.

2- Cat 6 kabloyu ankastreden modeme kadar çekmekle aynı kalitede olur mu çünkü şu an SNR değerim sorunlu ve yeni Cat 6 kabloyu çektirdiğimizde ek vb. yüzünden sorun olsun istemiyorum. Son kez yaptırıcam çünkü en iyi Cat 6 kabloyu gereksiz olsa bile kılıflı resimdeki gibi alüminyum folyoya sarılı (şu an kullandığım Cat 6 böyle değil mesela) vb. şekilde satın alarak.

Merhaba, Modeme gelen kablo sadece bir tanedir.
Her odada giriş olması demek, ankastreden gel bir kabloya ek bağlantı yapılarak diğer odalara dağıtılmıştır. Bu yöntem hat değerlerinizi etkileyebilir, birde dsl prizide etkileye bilir, ankastredeki reglette etkiyele bilir, TT’nin etiket bıraktığı kısa kabloda yapabilir. Bir çok etken var.

Ankastreden bir tane kablo çekip bir odaya yönlendirmek ve dsl prizi olmadan modeme direk bağlantı sağlarsan daha iyi olur.

Anladım peki fotoğrafını attığım prizden telefon kısmından veya onun hemen yanındakinden kablonun bütün olarak çıkması mümkün mü hem görüntü kirliliğini önlemek hem de yağmur soğuk vb. için daha iyi bir koruma için. Priz içi nasıl bilmedğim için soruyorum çünkü bi yerde prizden gelen bi fiber kablosu gördüğümü net hatırlıyorum

Merhaba

Elektrik sigorta kutusu yakınlarında veya içinde bütün bu kabloların geldiği bir düğüm daha olmalı. Eğer tüm tesisat cat 6 veya cat 5 ise modemi bu noktaya koyarak her uzantıyı bir ethernet çıkışına bönüştürebilirsiniz.

Eğer daire iç tesisatı cat 4 ise, cat6 gelen bağlantının cat4 lerle olan düğüm noktasını kontrol edin ve keystone jacklara da bakmanız gerekecek.

1 Beğeni

Doğrudan kablo çekmek mümkün, ek yerinde ek olmadan kablo odaya gitmeye devam eder sadece tek bir prizde çalışır. Paralel kablolar bir yerde toplanıp birleşiyor, bu ek yeri bütün düzenli tesisatı olan binalarda en büyük sorun çıkaran bölümdür.

İyi bir CAT kablo alarak eski kabloyu kılavuz gibi kullanıp yenisiyle değiştirebilirsiniz. En kolay yöntem eski kabloyu kılavuz gibi kullanmaktır ancak çok iyi şekilde bağlayıp değiştirmek gerekir, aksi halde yarı yolda kopar :slight_smile:

Bina tesisatınız ne şekilde onu bilmek gerekiyor. Merdivenlerin olduğu yerden mı odalara dağılıyor yoksa daire içerisinde buattan (genelde sigortaya yakın, kare şeklinde kapağı olur) mı dağılıyor bu önemli.

  1. Kaliteli CAT kablo (piyasada çok fazla sahte, bakır olmayan CAT kablo var)
  2. Ek yerlerinin asla hava/su almaması, kabloyu çekerken dış korumanın zarar görmemesi.

Bunları düzgün sağlarsanız biri özellikle zarar vermediği sürece bina yıkılana kadar kablonun kendisi asla arızalanmaz. Genellikle elektrikçiler kötü kablo çektikleri için ve çekerken kablonun dış korumasına zarar verdikleri için kablo kullanım sonrası oksitleniyor ve arızalanıyor.

2 Beğeni