Hız testindeki sonuçlara hiçbir indirme esnasında yaklaşamıyorum (Gigafiber)

Merhaba,

Binamda Gigafiber yeni aktif oldu. Hız testlerinde 900 mbit download, 680 mbit upload alıyorum. Buraya kadar her şey güzel.

Steam, EA, Uplay, Chrome, nerede denersem deneyeyim indirme esnasında aldığım hız 100 mbit civarında sadece.

Üst komşum da Gigafiber bağlattı ve kendisi 800-900 mbit hızını sorunsuz Steam’da kullanabiliyor.

Gigafiber müşteri hizmetleri ile konuştuğumda sorunun sunucularla alakalı olduğunu söylüyorlar ama üst komşum da, aynı semtte oturan başka bir arkadaşım da Gigafiberle tam hız indirme yapabiliyor.

Not: İndirmeleri SSD ve M2’lere yapıyorum.
Dipnot: Gigafiber öncesi kullandığım 200 mbit’lik bir diğer sağlayıcıya ait pakette saniyede 25 MB’lik full hız indirme yapabiliyordum.

Yardımcı olursanız sevinirim.

Selamlar @firathanbakir, kablo tipi nedir acaba? Ek olarak ethernet driver’ının güncel olup olmadığını kontrol etmenizi rica ediyorum.

100 Mbps almanızın birçok nedeni olabilir…

Bunlar;

  1. TurkNet’in vermiş olduğu router cihazını kullanmak yerine, ethernet portu 100 Mbps ile sınırlı olan bir router cihazını kullanmak

  2. Kullandığınız kablonun sadece 2 telli olması ve CAT5 olmasından kaynaklı olması

  3. Ethernet sürücüsünün güncel olmaması (Düşük ihtimal çünkü genelde ethernet sürücülerinin bu tarz hız sorunları yarattığı durumlar nadirdir)

Şu sıralar Steam’de bendede problem var, indirme sunucusunu Bulgaristan yaptığımda düzeldi.

Merhaba,

TurkNet’in verdiği cihazlar dışında bir cihaz kullanmıyorum.

Kullandığım kabloların ikisi de Cat7.

Ethernet sürücüsü güncel.

Merhaba,

Bulgaristan, İstanbul, İzmir, Ankara olarak Steam üzerinden denedim. Ayrıca EA Desktop, Uplay ve Chrome üzerinden de denedim aldığım hız 100 mbit civarında hala.

Merhaba, modem ile ONT arasındaki kablo da, kasa ile modem arasındaki kablo da özel olarak alınmış Cat7 kablolar. Kuruluma gelen TurkNet ekibinin onayıyla onları kullanmaya devam ettim çünkü onların getirdiği Cat5’miş.

Kablodan veya ethernetten olsa hız testinde 950 megabit download alamaz arkadaşın hız testi sonuçları normal ama herhangi bir indirme yapınca 100 megabiti geçemiyor tahminime göre TurkNet tarafında tanımlama hatası veya cgnat kaynaklı port sıkıntısı var sizin çözmeniz lazım.

Edit : Konu sahibi arkadaşla yaptığımız denemelerde torrent protokolü üzerinden de tam hız aldığını gördük kendi yarattığım bir torrent dosyasını arkadaşa seed’ledim arkadaşın bilgisayarında 60 mb/sn’ye kadar indirme hızları gördük, ama steam uplay origin psn gibi uygulamalarda arkadaşın aldığı hız çok düşük bu da TurkNet tarafında port tanımlamalarında sorun olduğunu doğruluyor.

1 Beğeni

Not: Şu ana kadar ulaştığım en yüksek hız 300 mbit oldu TurkNet müşteri hizmetleri ile görüşme esnasında reset atılmıştı sanırım. O hız da sadece 5-10 dk sürdü ve tekrar düştü bu hızlara. (Bu olay altta anlatacağımdan önce oldu)

Dipnot: Üst komşuya Gigafiber bağlandığı an benim modemde dünya işareti ve ONT cihazında LOS ışığı kırmızıya dönmüştü, internete erişimim kesildi ve TurkNet ekipleri iki gün sonra gelip düzeltti. Gerçi öncesinde de aldığım hız düşüktü.

1 Beğeni

Şunu IDM ile indirmeyi dener misin. Bu sunucuda hız kısıtlaması yok. Ortalama 100 mb/s civarı görmen gerekiyor.

https://lg.comnet.com.tr/5GB.test

image

Dediğinizi denediğimde hıza düzgünce ulaşabildim. Gördüğünüz gibi Chrome’da 250 mbit kullanırken IDM’de tüm hızı kullanıyor. Steam’da ise bugün alabildiğim en yüksek hıza ulaştım. 450 mbit kullanabildim ancak bu hıza ulaşması 10 dakika kadar sürdü. Port ile alakalı bir sorun varsa acaba sabit IP bunu çözebilir mi? Yardımcı olabilir misiniz?

Selamün Aleyküm
Görseldeki ifadeyi yanlış görmüyorsam 80MB/s yazıyor.
Bu da ortalama 800Mb/s hız aldığınız anlamına gelir.
Yani hız denemelerindeki hıza çok yakın.
Bahsettiğiniz 100Mb/sn hızı nerede alıyorsunuz?

1 Beğeni

Merhaba, konu hakkında herhangi bir gelişme var mı? Ben de aynı sorunu yaşıyorum. Arkadaşın gönderdiği linki IDM üzerinden denedim fakat orada da maksimum 82mb/sn gördüm o da çok dalgalıydı. Genellikle 50mb/sn civarıydı. Steam Epic Chrome hepsinde denedim sizden farklı bir durum yok. Speed test yaptığım hızla aynı civarda bir indirme hızı göremiyorum bir türlü. Çözüm mevcutsa destek olabilirseniz sevinirim.

Sorunum çözülmedi hala 130 mbit kullanıyorum. Yardımcı olunmuyor maalesef. Sabit ip alıp iptal ettim. Çok kısa süreliğine düzeldi, yine bozuldu.

o ekran görüntüsü üst komşuya ait

Merhaba alttaki görselde görülen hız kapasitenin tamamına yakınını kullanabildiğinizi gösteriyor. 1000mbps yüksek bir hız ve daha pekçok servis bu hızları desteklemekte yetersiz kalabiliyor. Düşüncem 1000 mbps alamadığınız servisler bu hızları desteklemiyor olabilir. En azından o an size ayrılan port bu hıza çıkamıyor. İdm çoklu bağlantı ile indirme yaptığı için kapasitenin tamamını kullanır fakat tarayıcı indirmelerinde sadece tek bir bağlantı ile indirme gerçekleşir ve kullanılan servisin bağlantı başına koyduğu sınırda kalır.

800 mbps demek 800 megabit per seconds anlamına gelir yani byte olduğu gibi yaklaşık 8 mbps 1 megabyte eder 800 mbps de 100megabayt/ saniye eder hemen hemen

Merhaba bir sorum olacak kullandığınız ont markası nedir?

ZTE ZXHN F601’miş ONT’nin markası.

Sorun aynı şekilde devam ediyor bu arada. Yardımcı olunmuyor ama maalesef. Sunucularla alakalı denilip geçiliyor ancak aynı sunuculardan, aynı semtteki, hatta aynı dairedeki TurkNet Gigafiber kullanan arkadaşlarım tam hız alıyor.

Staemda alınan hızları komşunuza bilgisayarınızı götürüp aynı bilgisayarı kullanarak test esin, çünki steam indirme yaparken aynı anda kurulum yaptığı için bilgisayarın performansı indirme hızınızı doğrudan etkiler.

Ayrıca bu indirme ekranında tam hız aldığınız görünüyor.