Havadan Fiber Uygulaması

Cümleten selamlar herkese.

Bu aralar havadan fiber karmaşası yaşıyorum…

Müstakil bir evde oturuyorum ve mahallem-sokaklar komple müstakil dubleks dairelerden oluşuyor. Normalde bağlantım VDSL ve 100 MBPS bağlantıyı stabil şekilde alabiliyorum hatta daha fazlasını alıyorum modemdeki hat değerlerinde fakat saha dolabı 100 ile sınırlandırıyor bağlantımı.

Mahalledeki diğer kişiler benim kadar şanslı değil maalesef. Yer altından döşenmiş bakır kablonun çok ceremesini çekmişler. Ben fiber konusunda Telekom ile bir ön görüşme yaptım ve müstakil evlere fiber bağlantı ulaştıramıyoruz, projeler onaylanmıyor apartmanlara götürebiliyoruz sadece deyip başlarından savdılar. Daha sonra gösterilen bu tavıra tepem atınca bütün sokaklardan ve dairelerden tek tek imza toplayıp bu imzaları dilekçeye dökerek mahalle muhtarına imzalattım ve mühürlettirdim. Daha sonra bu dokümanı, İl Telekom Müdürlüğü binasına giderek fiber operasyonlar dairesindeki müdür görevinde olan arkadaşı makamında ziyaret ederek masasına bıraktım.

İki hafta sonra telefon geldi. Mahallenizde keşif yapacağız diye. Dedim buyurun gelin. Arkadaşlar geldi, mahalleyi beraber inceledik ve aralarındaki mühendis olan arkadaşımız önündeki kağıda projeyi çiziverdi. Basbayağı havadan döşenecek bir projeydi. Sokaklara gerekli direkler dikilecek ve bu direklerden müstakil dairelere tek tek kablo indireceğiz dediler. Ben hayatımda ilk kez böyle bir fiber proje gördüğümü ve normalde kabloların yerin altından alındığını söyledim. Hali hazırda eve telefon ve internet için gerekli bakır kabloların ve hatta elektriğin dahi yerin altından geldiğini söyledim ve yerlerini-kutularını gösterdim buraları kullanabilirsiniz fiber kablo için dedim ama arkadaşlar ısrarla bu projede direttiler… Anlayamadım bir türlü. Bir hafta içerisinde çizdikleri proje Türk Telekom tarafından onay aldı ilginç bir şekilde…

Daha sonra kapıma 1 KM uzunluğunda hiç açılmamış bir top fiber optik kablo bıraktılar evime döşetmem için. 15 Gün içerisinde mevcut işlerimizi tamamlayıp direkt sizin mahalleye geçeceğiz dediler ve geldiler. Şu anda direkleri dikip evlere kabloları çekiyorlar resimde göreceğiniz üzere.

Ben bu havadan fiber projesini yaşayacağımız ilk kışta göreceğim. Bulunduğum ilde kışlar -35 derecelerde falan geçiyor. İlkbaharda bu kabloları yerin altına aldırmak için bir imza daha toplayacağım gibi geliyor bana ya hayırlısı bakalım… Bir de bu işlem FTTH değil sanırım FTTB dedikleri uygulama mı? Sağlık durumu nedir bu uygulamanın? Çektikleri kabloyu resim olarak paylaşıyorum konuda.


1 Beğeni

Bu ftth uygulaması bence hazır çekilmişken boşuna yok alttan yok üstten uğraşma bırak bildikleri gibi yapsınlar

1 Beğeni

Üzümünü ye bağını sorma :face_with_hand_over_mouth:

1 Beğeni

Yeraltına alınması çok maliyetli, müstakil evlerde aralarda çok boşluk varsa mantıklı değil.

1 Beğeni

Yani direkten dairelere çektikleri bu kablolar bildiğimiz drop kablo oluyor? FTTH ise her dairede bunu nasıl sonlandıracaklar peki? Apartmana kutu koyuyorlar mesela tek daireli müstakil evde nasıl sonlanacak çok merak ediyorum. Her daireye bir drop indirmiş adamlar…

İşleniyor: BA827535-378E-428E-AE51-8010486AB976.jpeg…

1 Beğeni

Merhaba, direkten eve kablo çekilmesi, ev içi kablo döşenmesi, sonlandırma yapılması ortalama kaç gün sürdü, bizim evde şuan TurkTelekom drop cable çekti bina dışına kadar orada kaldık, 2-3 gün oldu çekeli. @MertJR

1 Beğeni

Merhabalar. Benim işlemlerim GPON sinyal verilmesi dahil 7 gün sürmüştü. Ev müstakil olduğu için en küçük boy OFDK’yı takıp kabloyu eve çekip sinyali direkt açıyorlar hızlı hızlı. Apartmanlarda bu süreç uzayacaktır.

Bu sorunun cevabını daha önce vermiştim aslında fakat bu konu altında değilmiş onu fark ettim. Yazdığım mesajı direkt kopyalayayım size;

"Hızlı çalıştı adamlar helal olsun. Toplamda 10 gün (haftasonları dahil) bile etmeyen bir süre zarfında direkleri dikip kabloları çekip OFDK’ları direklere takıp fiber bağlantıyı sinyali vererek aktif ettiler. Ama bu hızın sebebi dediğim gibi, 2022 iş yılı içerisinde onay alan projeyi yıl sonu raporuna yetiştirme çabasıydı. Kendileri de söyledi. İsteyince oluyormuş. :slight_smile: "

Mert Bey merhaba, bende müstakil bir evde oturuyorum ve sokağımıza yapılan yeni apartmanlara fiber çekiliyor hemen 15 metre önümde ki karşı komşumda fiber internet var, mahalleli ile imza topladıktan sonra herkese fiber kablo çekildi demişsiniz ya herkesin internet alması gerekiyor mu bunun için bende imza toplamayı düşünüyorum ancak türk telekomdan internet bağlatmaları zorunlu mu olacak. Teşekkürler.

Aslında zorunda değilsin. Alt yapının ücretini çıkarmak için yapıyor olabilir.

1 Beğeni

Tam olarak o yüzden yapacaklarını düşündüğüm için sormuştum. Ben zaten FFTH için başvuruda bulundum. Ancak altyapı ekibinden bir tanıdığım ile yaptığım görüşme sonucu projeyi onaylamazlar zaten vdsl internet olduğu için denildi. Ancak son zamanlarda çok sık kopma yaşıyorum. Evden çalışan birisiyim. Şirketime karşı mahçup oluyorum. Fiber internet şart oldu. Komşularımdan imza alsam, onlarında internet almalarını şart koşarlar mı diye merak ettim.

Merhabalar,

Hayır, öyle bir zorunluluk bulunmuyor hocam. İmzaları götürmeniz yeterli.

1 Beğeni

Anladım hocam size hayırlı olsun inşallah darısı başımıza cevabınız için teşekkürler.

Teşekkürler hocam, sistemin stabilitesi hakkında soru işaretlerim vardı fakat kar kış fırtına yağmur her şeyi görmesine rağmen bir defa bile sorun yaşamadan kullanmaya devam ediyorum. Siz de kavuşursunuz umarım…

1 Beğeni