Hat Sağlığının Kontrolü İle İlgili Yapılacak Bazı Testler

Herkese merhaba arkadaşlar Ve sayın modlarım. Bazı konularda sizlere yardımcı olmak isterim bu şekilde bir konu açtım ama doğru şekilde mi açtım takdir sizlere kalmış. Bazı değerler okudum bazı hatalar gördüm ve bunların çözümü ve yapılacak şeyler ile alakalı yazı paylaşıyorum:

Bağlantım kopuyor sürekli, Hızım bazen diplere iniyor, Ankastreden ölçüm yapıldı hızım 30 çıkıyor ama ben 27 alıyorum hız ölçümünde gibi hataları söyleyeyim öncelikle. Benimde karşılaştığım sorunlar ve deneme yanılma ile cevabını buldum çoğunun.

Bağlantı kopmasının birçok sebebi vardır. Belki herkeste yoktur ama aslında her evde bulunması gereken bir cihaz var belki bilenleriniz görenleriniz var. Çok pahalısını almanıza gerek yok. Dijital multimetre. Şimdi öncelikle bağlantı kopmasının iç tesisat kaynaklı olup olmadığını çözmek için şunları yapabilirsiniz; Modeminize giden kabloyu hem modemden hem ankastreden çıkartın ve ankastrede olan modeme giden kablonun iki ucunu birleştirin ve modeme doğru gidin. Multimetreyi arıza ölçer kısmına alın bu kısmın simgesi genelde ok işaretine benzer. Şimdi modeme giden jack kısmında ölçüm yapacaksınız eğer ankasteden sonra başka ek yok ise. jack kısmının uçlarına probları temas ettirdiğinizde 0 yada 1 değerinden başka bir değer görürseniz ya o jack ucunu tekrar çaktırın yada yeni kablo çekin. Çünkü 0-1 değeri multimetrenin verdiği akımın sorunsuz şekilde iletildiğini gösterir kopukluk veya temas sorunu yoktur.
Diğer seçenek ise adsl bağlantıda çok fark olmaz ama vdsl bağlantıda ankastreden modeme giden kablonun kalınlığı ve kalitesi fark eder bu 1 olur 2 olur duruma göre daha fazla da değişkenlik gösterir.
Ben örnek vereyim cat6 çektim kendim çok farkettiğini söyleyebilirim. Tabi dileyen cat7 çeker o size bağlı ama bence gerek yok çünkü ileride fiber gelirse gereksiz olacak.
Bağlantıda sorun var ise diğer ölçüm yeri ankastredir. Ama burada sakın arıza modunda ölçüm yapmayın cihazı yakarsınız.
Burada doğru akım ölçüm kısmında 200 volt ayarına getireceksiniz. Gördüğünüz değer örnek veriyorum 20 v - 21 v arası gidiyor ise çok sorun yoktur. Ama 15-25 arası gidiyor ise işte bu sorun demektir çünkü gelen bağlantı stabil değildir.
Bağlantı kopması virüs kaynaklı da olabiliyor. Mutlaka haftada 1 defa derinlemesine tarama yapın uzun sürecektir o yüzden bunu yatarken yapın.
Eğer ki bu adımları uyguladınız hiçbir sorun yok ise sonraki adıma geçelim. Modem ayarları söz konusu.
Düşük bağlantılarda mesela 16 mbps lik hız tanımlı ise mtu değeri 576 fayda gösterir. Ama mesela Adsl değilde vdsl geçiş yaptınız ise modeme göre değişir modemde mtu değeri yazan yeri bulun ve değerini mesela sınır 1480 yazar bunun yerine 1492 yazın kaydedin.

Kablosuz bağlantılar içinde iyileştirme söyliyim. 2,4 ghz için kanal ayarını 13 yapın bant genişliğini 40 mhz yapın. 5Ghz için kanal 32 yapın bant genişliğini 80 yapın. Böylece az çeken neredeyse evin hiç çekmeyen kısımlarında bağlantınız kopmaz.
Eğer bunların hat ölçümü ile alakalı kısmını yapamıyorsanız en azından virüs taramasını ve ankastredeki bağlantıyı kontrol edin yeter.
Şimdi en önemli ince ayarlardan birine geldik ip kısmı yani lan ayarları. Şirket çalışanı değil iseniz ve en fazla 15 kişi bağlanıyor ise ağınıza herkesin yaptığı hatayı yapmayın.
100 kişiden 99 una sorun modem için 192.168.1.1 veya 2.1 şeklinde giriş yapar ve bağlanan cihazlarda 192.168.1.100 den başlar ip kısımları. Şimdi Bunu bile yaparken modem düşünüyor artık öyle bir aralık verdiniz ki 100-200 farklı ip atayabilir modem bu bir yüktür.


Bakın 14 adet ip dağıtıyor. Ayrıca en hızlı dns adresini manuel olarak oradan girdim.
Eğer 14 kişiden fazla kişi var ise 240 olan kısmı 224 yapın ve sınır 30 olsun.

Buda örnek 2.4 Ghz ayarım. ip konusunda modeminizi rahatlatmak istiyorsanız bağladığınız cihazlara elle ip verin ki her wifi yada modem kapanıp açıldığında vs. yeniden ip vermeye uğraşmasın cihaz.
Yazılacak çok ama çok şey var ama yazmaya kalkarsam yetişmez =)

Bu kısmı Auto ya alan arkadaşlar var bu şekilde ayarlayın kaydedin.

Herkese iyi geceler olsun
Sağlıklı günler

2 Beğeni

Süper bilgiler elinize aklınıza saglık.emek vermişsiniz yazarken emek teşekkür ederim.:blush:

Kaplosuz ayarlarınızı ve test edecekseniz mobil cihazdan Android iki program öneriyim en çok begendigim uygulama

IMG_20210429_063129

Kesinlikle faydası olur güzel uygulamalar.basit arayüzü var.

1 Beğeni

Ek olarak WeeNet uygulaması kullanılabilir. Ben çok sevdim :hugs:

2 Beğeni