Hat değerlerinin detaylı yorumlanması

Keenetic Extra DSL modemini yeni aldım ve SNR değerini değiştirerek hattımı kontrol edebildiğim için bu konuda uzun bir araştırmaya girdim. Eski modemim Huawei HG630A ile SNR değeri yapamadığım için hep 8db SNR değeri ile kullanıyordum ve Keenetic Extra DSL’in 8db SNR ayarı ile aynı değerleri görüyordum.

0dB:
Bazı kullanıcıların bu ayar ile kopma olmadan kullanabiliyor olduğunu gördüğüm için denedim ama bağlantı sağlanmıyor.

1dB:
Arayüzü açık bırakıp takip ettim ve FEC hatası arayüzün güncellendiği her 3-4 saniyede bir sürekli artıyor. İnterneti sürekli kullanmaya çalıştığım 30 dakika boyunca kopma yaşamadım.


2dB:
Arayüzü açık bırakıp takip ettim 1db ayarında olduğu gibi sürekli hata meydana gelmedi. Zaten ekran görüntüsünde göründüğü üzere hata sayıları arasında çok fark var. Buna rağmen çok sayıda hata meydana geldi. İnterneti sürekli kullanmaya çalıştığım 30 dakika boyunca kopma yaşamadım.


3dB:
Gece saatlerinde neredeyse 0 hata ile kullandığım bu ayarda 17 saatlik kullanımda yaklaşık 20000 FEC ve 12000 CRC hatası meydana geldi. Bağlantı kopma sorunuyla hiç karşılaşmadım. Uzun süreli kullanım için ekran görüntüsü almayı unuttum sadece hız değerleri için yeniden ekran görüntüsü aldım.


Bundan sonraki denemeler için bu saatlerde çok hata meydana gelmediğinden sadece hız değerlerini göstermek için ekran görüntüsü aldım. Gündüz saatlerinde daha yoğun kullanım olduğu zamanlar için hangi SNR değerinin daha az hata meydana getireceğini ilerleyen günlerde test edeceğim.

4dB:


6dB:

6db hat değerleri

8dB:

8db hat değerleri

Öncelikle altyapım ile ilgili sorgulama yaptığımda 100mbps’e kadar hız alabileceğimi ve saha dolabı ile aramdaki mesafenin 3 metre olduğunu gördüğümü belirtmek istedim. 3 metre ne kadar doğru bilmiyorum ama sanırım sitenin içinde bir saha dolabı varmış yarın kontrol edeceğim.

Merak ettiklerim :

1- Bu denemelere göre sizce hangi SNR ayarında kullanmaya devam etmeliyim?

2- FEC ve CRC hataları ne anlama gelir? Kullanım süresine göre ne kadar hata meydana gelmelidir?

3- FEC ve CRC hataları meydana gelmesine rağmen hattın kopmaması nasıl yorumlanmalı?

4- SNR değerini düşürdükçe atanabilir hızın artması normal midir?

5- Arayüzdeki bağlantı hızı artmasına rağmen hız testinde neden hep birbirine yakın değerler görüyorum?

6- Saha dolabı bu kadar yakın olmasına rağmen stabil denilen SNR değerlerinde (6-8) düşük hız almam ankastreden eve gelen iç tesisat ile mi alakalıdır?

1 Beğeni

Merhaba, forum profilinizi güncelledim yeniden resim paylaşmayı dener misiniz?

1 Beğeni

SNR 1.0 dB’de gene az hata vermiş :smiley:
SNR 4den aşağısı için normal bir durum.

Ankastreden ölçüm yaptırın ve fotoğrafını çekin. Hemen ardından evden ölçüm yaptırın ve fotoğrafını çekin. Eğer standard 8 dbde aynı sonuçları elde ediyorsanız port veya ankastreye gelen kabloda arıza vardır ve bundan TT sorumludur ve artık kanıtınız vardır. Eğer Ankastre ve ev arasında standard 8 dbde hız farkı varsa bu sizin iç tesisatınızdaki bir problemdir.
Bu işlemleri yaptıktan sonra buraya fotoğrafları atabilirseniz diğer kullanıcılar içinde faydalı olur. Eğer hızlar eşitse evdeki ve ankastreki hala TT yapmamak için diretiyorsa TT’yi btk şikayetten bu çektiğiniz fotoğrafları detaylandırarak şikayet edebilirsiniz. Hattın 3 metre olduğunu belirten fotoğrafda koyunuz lütfen.

2 Beğeni

:smiley: birşey olunca gelmiyorlar

Hat sorunu oluyor genelde zaten

En yakın zamanda yapmaya çalışacağım. Sorduğum sorulara da cevap verebilir misiniz? bilgi edinmek açısından.

1 Beğeni

SNR 4de kullanabilirsiniz. Ben hatta 3 Db’de kullanıyorum sorun yok.

İnternet üzerinden cevabını alabilirsiniz. Detaylı bilmiyorum.

Hat hemen kopacak bir şey değil. Bugün kopmaz. Belki 1 hafta sonra kopar. Kesin bir şey söylenemez.

Normaldir. Kapasite yoğunluğa bağlı olarak SNR değeri değişkenlik gösterir.

Yüzde 10luk kayıp ve yaptığınız lan bağlantısına servere göre değişkenlik gösterebilir.

Tek iç tesisat etkili değildir. Dışarıdan gelen kablo ankastre kutusu vb. her şey etki eder.

Merhaba, atagul98’e katılıyor ve eklemek istiyorum:

FEC ve CRC gibi hataların sıklaşması hattınızın performans sorunu yani hızınızda anlık düşmeler, ping artışı veyahut kopma gibi sebepleri meydana getirebilir. Yüksek FEC ve CRC hataları almanıza rağmen her hangi bir problem yoksa dikkate almayın ve modeminizi 1-2 gün de tekrar başlatın veya reboot
zamanlayıcısı kurun.


Modeminizi resetleyin, tekrar kurun veya SNR değerini oto ya alıp tekrar başlatın modeminizi, net değerlerinizi bir öğrenelim ve ne yapılması gerektiğine emin olalım. Saha dolabı mesafenizi sorgulamadan öğrenir misiniz, emin olalım?

1 Beğeni

Keenetic Extra DSL modemi alalı daha 1 hafta bile olmadı varsayılan SNR ayarında eski modemimle aynı değerleri alıyorum yani tahminimce modemde bir sıkıntı olmaması lazım. Ama isterseniz modemi tekrar kurup değerlerin değişip değişmeyeceğine bakabilirim.

Varsayılan SNR ayarındaki değerler şu şekilde

Screenshot_2

Ayrıca sitenin içerisinde aşağıdaki resimde bulunan kutulardan mevcut birisi tam benim binamın altında. Ama binanın içerisinde de 10’lu reglet var yani direkt bu kutulardan dairelere gitmiyor sanıyorum.

Altyapıyı sorguladığımda ise mesafe şu şekilde gözüküyor

Screenshot_1

Yoğunluğa bağlı bir SNR zayıflaması olabilir. Anladığım kadarıyla hattınız da 2 ankastre var varsa arada ki ankastreyi iptal ettirin, tek bir kablo halinde modeminize yani ek, dsl prizi ve splitter olmadan ulaşımını sağlayın, bağlantıları YAK1 ile yapın. Hattınız da SNR zayıflaması ve yüksek kullanımdan dolayı hata birikimi sıklaşabiliyor.

1 Beğeni

Modemeniz kararlı sürümde mi ? geliştirici mod da mı ? Bende keenetic kullanıyorum. Kararlı mod kullandığımda aynı snr oranı ile mevcut hızım ile, max hızım düşüyor. Geliştirici moda aldığım da aynı snr oranı ile hızım ve maks hızım artıyor…

Mevcut KeeneticOS sürümünü 3.7 Beta 3’e güncelleyerek denedim ama bende bir değişiklik olmadı. Zaten ben daha sağlıklı bir bağlantı için kesin bir çözüm arıyorum ama yine de sağolun.

1 Beğeni