Hangi sunucuların ne kadar Download ve Upload bant genişliğine izin verdiklerini öğrenmek

Merhaba. Hangi sunucuların ne kadar Download ve Upload bant genişliğine izin verdiklerini öğrenmemizi sağlayan bir site var mı? Örneğin sunucunun linkini veya herhangi bir websitenin linkini attığımız zaman, karşı sunucunun desteklediği maksimum bant genişliği ve son kullanıcıya verilen sınırlı bant genişliği (Download ve Upload) hakkında bilgi veren bir site var mı?

1 Beğeni

Sunucu sahibine mail atıp sormak daha hızlı sonuca ulaştırabilir

3 Beğeni

Hayır, öyle bir site yok. Olsa da gerçeği yansıtamaz zaten. Arkada load balancer var ise, limitler dinamik olarak değişebilir. Veya hat shared ise, hız yine yoğunluğa göre değişken olacaktır.

2 Beğeni

Öyle bir site olmadığı gibi sunduğu veri de %100 yanlış olur.

3 Beğeni

Mümkün değil mi yani böyle birşey? Mesela karşı taraftaki sunucuda kullanılan cihaz verilerine erişim sağlanarak cihazın model bilgileri, maksimum kapasite bilgilerine erişilirse aslında doğru sonuç elde edilebilir? Böylece bizde deriz ya sunucuda bu kadar kapasite var ama bize sınırlı bant genişliği veriyorlar diyebiliriz böylece… YouTube’da mesela 1 Gbps Upload yaptırtmıyor. Sınırlamışlar sonradan nedense… Bunlardan vazgeçmeliler.

1 Beğeni

Siz benim sunucumun verisini açacağımı düşünüyor musunuz ? Bugün sunucu 1000$ ise 2000$ korumak için harcanıyor. Tüm verileri açarsanız herkes açık bulup içeri girer, hem de cihaz bilgilerini. Yok öyle bir dünya. Yukarıda belirten arkadaşlar gibi mail atıp sağlanan bant genişlğini sorarsanız belki yanıt verirler ki sunucu benim olsa vermem.

Tekrar yazayım. Sınırsız hiç bir şey olmaz!

Ayrıca sunucu 1 tane olmaz. Örneğin YouTube’un dünyaya yayılmış 14.000 üzeri sadece cloud sunucusu var. Bunların arkasında bir dünya mainframe sunucu, bir dünya ddos vs koruma sunucuları vs. Yani kısacası evinizdeki 1 pc gibi değil o dünya

3 Beğeni

YouTube sunucular niçin Upload bant genişliğini 100 - 300 Mbps ile sınırlıyor peki? Eskiden sınır yoktu. 1 Gbps Upload’ı olanlar bile tam faydalanamıyor YouTube konusunda…

1 Beğeni

Zaten 8, 10 uploadın var Erdem. Telekom altyapısında bile maksimum 50 upload var şu an, kapasite fazla fazla yetiyordur.

1 Beğeni

https://support.google.com/youtube/community

Burası iyi başlangıç bence :+1:

1 Beğeni

Servis sağlayıcı size gigabit portlu modemden hizmet veriyor diye gigabit hizmet sunuyor mu? Hayır
Dolayısı ile sunucudan hani olmaz da port bilgisini çekseniz bile o portta hizmet sağlayan data center, bulut sağlayıcısı firmanın ne kadar hız verdiğini bilebilir misiniz? Hayır.
Bir şekilde çerez bulsanız dahi o çerez işletim sistemi, sunucu yazılım bilgisini verir, ağ arayüzü bilgisini bulamazsınız, bulsanız da dediğim gibi olacaktır.
Karşı taraf bu bilgiyi vermediği sürece tek yol DDoS yapmaktır bant genişliği öğrenmenin. O da önermediğimiz ve suç teşkil edecek bir şeydir çoğu ülkede.

2 Beğeni

Aklı olan artık Volume Based DDOS yapmıyor :joy: Yani bahsi geçen arkadaşın söylediği YouTube vs olunca ütopik bir hayal. Ben artık yazmayacağım vallahi sonu gelmeyecek :innocent:

En az 1 Gbps simetrik hizmet vermeleri lazım. Bunun da gerçekleşmesi çok uzun sürmez. 1 Gbps pakette 50 Mbps Upload vermesi TTNET için çok gerçek dışı bir eylem oldu. Zaten BTK Upload hızlarını bedava güncelleyecekmiş. Onay bekleniyor hala. BTK onayı bekleniyormuş.

Önümüzdeki 1 yıl içerisinde değil Türkiye sadece İstanbul simetrik gigabit internete sahip olursa, artık o hattınız ile 50mbit hızlara bile stabil olarak erişemezsiniz. Mevcut altyapıda asıl gerçek dışı olan eylem, hanelere gigabit erişim sağlanmaya çalışılmasıdır.

97 yılından bu yana evinde bilfiil internet kullanan bir geliştirici olarak, bana 100mbit simetrik interneti stabil olarak sağlasınlar, gelecek 3yıl süresince memnuniyetle kullanırım.

1 Beğeni

İstanbul’da heryere 1 Gbps simetrik verilmesi, beni neden etkilesin? Ben İstanbul’daki santrale bağlı değilim… Didim’deyim. Buradaki santralde bağlı olduğum OLT cihazında kapasite doluluğu olmadığı sürece, rahatça hız alabilirim.

Asıl anlamak istemediğiniz konunun özü burası zaten, Didimde veya Kars’ta olmanız bir şey değiştirmeyecek. Nihayetinde hepimiz İstanbul veya İzmir üzerinden yurt dışına çıkacağız. “Ben İstanbul’daki santrale bağlı değilim…” ne demek? Herhangi bir yurtdışı ip veya domain’e trace atarak bunun cavabını öğrenebilirsiniz.

Şans eseri evinizin önünden geçen ve henüz kontrol edilmeyen 8 şeritli yolda, semt sakinleri olarak dilediğiniz gibi at koşturabilmeniz, o yolu sadece semt sakinleri olarak kullanmaya devam ettiğiniz sürece mümkün kalır. Oraya istanbul trafiğini yönlendirirseniz, yolun akıcılığının sağlanması için hız limitlerinin ve gerekirse paralı gişelerin eklenmesini zorunlu kılar.

Tahminimce Türkiye genelinde gigabit internet kullananların oranı 0.1% bile değil. Yurt dışını bir kenara bırakırsak, ISS’lerin kendi test sunucuları üzerinde 10 testin 6’sında 950/950 alamıyorsunuz. Bu kullanıcı oranı ile dahi kendi iç ağlarında stabil bir gigabit erişim sağlanamıyor. Neden diye hiç düşündünüz mü?

1 Beğeni

Tekrardan bu konu da kapsam dışına çıkmaya başladı. Ben de burada açıklamaya son veriyorum :slight_smile:

işte bunun için dc sunucusu açılabilir topluluk sohbet, muhabbet

1 Beğeni

Dünyanın hiçbir yerinde gigabit penetrasyon arttı diye ortalama hız düşmez.
Dünyanın hiçbir yerinde bir ülkenin yüzde 5’i dahi aynı anda torrent açıp hat sature etmez.
Yani rahat olunuz, ülkenin tüm hanelerine fiber gitse bile trafik paterni bellidir. Oyunlar ve filmler zaten prömiyer yapacağı zamanlarda içerideki CDN’lerde kalıyorlar.
Şu anda yurt dışı hız az diye, (ki bu da tartışmalı, kime göre neye göre? Ülkedeki İnternet kültürü belli. 5 kişiden 3ünün ihtiyacı daha fazlasına olsa dahi 100mbit altı paket alacağını kabul edelim.) hanelere fiber giderken yurt dışı hep böyle kalacak diye bir durum yok. Bu firmalar işin sonunda ticari (2026’ya kadar en azından’ oldukları için öyle veya böyle denge sağlanarak yapacağınız patlamalı trafik kontrol altında tutulurken, başkalarının hizmetin de aksatmıyır.

1 Beğeni