Gigafiber Bant Genişliği Hakkında

Uzun süredir gigafiber kullanıcısıyım ve büyükçe bir dosya demetini servera upload ederken (ortalama 60 mb/s) ile bir sunucudan da dosya çekmem gerektiğinde farkettim ki indirme başladığı an gönderme 20 mb/s lere düştü.

Kafama takılan konu şu ki fiber de hızlar simetrik mi değil mi? Mantıken simetrik olur gibi gelse de yaptığım bir kaç test te daha toplam bant genişliğinin 85-95 mb/sn gibi olduğunu gözlemledim. Yani 1 gbps hat alırken bu toplam bantgenişliği galiba. aynı anda down/upload yaparsak. 50/50, 70/30, 60/40, 80/20 gibi değerler verebiliyor ancak bize gigafiber. Doğru mu anlıyorum.

Bazı port ve servislerde hız düşüyor. Evet bir limitleme mevcut. Gerçek hızınızı her zaman alamıyorsunuz. Ayrıca karşı serverın da hız değerleri önemli. Örneğin belirli servisler full hız alabiliyorsunuz. Speedtest sunucuları vb gibi :slight_smile:

Donanımdan yana sorunun yoksa siteler sınır koyuyor diye biliyorum.

Yok karşıda ssd li 5 gbps servera doğru atıyorum. Düşen port ve servisler belli mi?

Donanımdan yana iki tarafta sınırlayacak bir şey yok gibi. Çıkış ve giriş yönüne yurt içi ve yurt dışı ne yaptıysam 103 mb/s bandını aşamadım. Herhangi bir yerde hız sınırlaması yapılacağı yönünde Turk.net in bir uyarısını da bulamadım.

Hocam hız testinde yüksek almalısınız speedtest,nperf gibi uygulamalarda 1000 e yakın almanız lazım.Ama steamden bir şey indirirken mesela steam tarafı izin vermiyor en fazla 100-200 bandında indirir.Ben bu hızları hayatımda görmediğim için sadece internetten duyduklarımı yazıyorum. Ama siz steamde 100-200 bile alamıyosanız pc donanımınız yetmiyor olabilir.Benim bildiğim TR’ de steam maks 100 izin veriyor ama server değiştirince 200 lere kadar çıkıyor diye biliyorum.Son kere dediğim gibi bu hızları ben hayatımda görüp test etmediğim için sadece internette görüp bildiklerimi söylüyorum.Daha yüksek hız kullanan arkadaşlar bu konuda daha detaylı bilgi verebilirler.

Bu arada ben 50 mbps altyapımla saniyede 5mb indiriyorum.Yani 10mbps=1 mb indirme yapıyor saniyede.1000 mbps de saniyede 100 mb indirme demek.Siz de saniyede 100 mb indirdiğinizi söylüyorsunuz yani maksimum indirme hızı bu zaten.

Galiba siz hızınız 1000mbps diye saniyede 1000 mb indirebileceğinizi mi düşündünüz :slightly_smiling_face:?

Tam anlatamadım hocam sanırım. Ben bir dosyayı sadece gönderirken yada sadece indirirken tama yakın hız alıyorum bu başka bir şey. ancak aynı anda hem indirme hem gönderme senaryosunda 1000/1000 mbps senaryosu işlemiyor. ikisinden toplam 900-950 mbps gibi rakam zor alınıyor. Eğer bu fiber sistemi simetrik ise bu hıza neden düşüyoruz. Değilse neden bir dönem simetrik diye reklam broşürleri basılmış yada bu turk net in sitesinde herhangi bir bilgilendirmesinde yer almıyor. Yada simetrikse ben neden bu banda takılıyorum. Onu merak ediyorum.

1 Beğeni

Hocam ayrıca upload yaparken download hızının düştüğünü söylemişsiniz.Ben vdsl altyapımla da upload yaparken download düşüyor ki herkesde böyle.Dediğim gibi hayatımda fiber bile görmediğim için gigafiberde durum böyle mi bilmiyorum,araştırma gereği de duymadım bugüne kadar olmadığı için.

Ama benim gördüğüm,bildiğim her fiberli,gigafiberlide upload yaparken download düşüyor.Galiba tüm upload hızını vakumladığından da olabilir size yetecek kadar sistemden uploadı kısarsanız belki download daha da yükselir upload yaparken.

Bundan hariç yük bindiği için 1000/1000 gelen internet hızına upload yaparken tüm upload hızını aldığı için download kısmında sisteminiz izin vermiyor yada yetmiyor da olabilir ssd falan.Ama benim bildiğim fiberli,gigafiberli herkesde durum senin ki gibi.Normalde upload/downloadı etkilemez diyorlar fiber/gigafiberde ama herkes etkileniyor benim gördüğüm.

İnşallah bize de nasip olurda böyle dertlerimiz olur ilerde :slightly_smiling_face:

Simetrik dedikleride download/upload hızının aynı olmasıdır galiba.Ben 1000 mbpsye yakın upload yaparken aynı anda 1000 mbpsye yakın download da yapabilirsiniz diye kastettiklerini sanmıyorum.Çünkü böyle birşey gigafiber kullananlardan gördüğüm kadarıyla mümkün değil.

Yani upload yaparken download düşmez diyenler vardı fiberde/gigafiberde.Demek ki düşüyormuş ki internette gördüğüm kadarıyla herkes de böyle zaten.Yok canım fiberde,gigafiberde öyle şey olmaz diye bir efsane vardı ama internette fiber/gigafiber kullanan herkeste durum böyle açılan konulara forumlara baktığımda.Bunu da öğrenmiş oldum.İnşallah böyle dertlerim de olur bir gün benimde :joy:

Şöyle hollanda da kendi sunucum var 5 gbps down 5 gbps upload hızlarına sabit simetrik fiber. Fiberin buna engel olduğunu düşünmüyorum. Buna engel olan muhtemelen bant genişliği limiti koyan ISP tarafıdır.

Yani hollandada 500mb/s upload yaparken aynı anda 500mb/s download yapabiliyor musunuz? :scream:

Merhaba. Öncelikle Nokia ONT’nin uplink kapasitesi teknik speğine göre şu şekilde.

Line rate: 2.488 Gb/s downstream, 1.244 Gb/s upstream

Bu durumda fiber hattınız 1 G.bps simetrik olarak çalışacaktır. Ancak ONT’nin çıkış ETH portu 1 G.bps hız desteklediği için anlık toplam trafiğiniz 1 Gbps’i geçemeyecektir.

2 Beğeni

Açıklamanız çok mantıklı geldi. Kablolar tam dublex 1 gbps olsa da ont çıkışı 1 gbps ile limitli ise mecburen bant daralacaktır.

Hocam peki 100 mbps fiber kullananlarda da böyle upload yaparken download sorunu var.Ont cihazı 1gbps destekliyorsa 200 mbps trafiği kaldırması lazım değil mi?Peki o arkadaşlar da niye böyle sorun oluyor onlarca konu var bu sorun ile ilgili forumlarda.

Merhabalar denemek amaçlı router üzerinden test gerçekleştirdim. Bilgisayardan yaptığım testte dediğiniz gibi toplam 1gbps yi geçmiyor ama routerden routere testte simetrik 1gbps oluyor. Karşı routerin işlemci gücü yetmediğinden 700 lerde kalıyor. CPU yükü görünüyor

Eşit hızlı paket ile simetrik internet aynı şey değildir, konu ile ilgisi olmayan network mezunu kişiler bunu aynı şey sanarak internette bilgi kirliği oluşturuyor bu yüzden kafa karışıklığı var. Yapısı gereği GPON simetrik değil asimetrik şekilde çalışır. Upload ve download aynı girişten farklı hızda geliyor, aynı hızda upload ve download limitlemesinin yapılması sistemin çalışma hızını değiştirmez (download 155,52 MHz 16 bit, upload 155,52 MHz 8 bit) yani bu bağlantıyı mucizeye çevirerek simetrik şekilde çalıştıramaz.

2 Beğeni

Ekran görüntüsü 2024-05-14 231034

Paketim Turk Telekom 1000/50 Mbps

Hat boştayken test dosyası download ettim. Fark ettiyseniz download yaparken aynı zamanda hatrı sayılır miktarda upload transferi de oluyor. Bu durumda upload hızınız, paket upload hızınız - download için kullanılan upload miktarı kadar oluyor. Yani kabataslak bana 30 Mbps civarı upload hızı kaldı.

Şimdi GDrive’a upload yaparken aynı anda yine test dosyası indirelim.

DL-UP

Download hızımız aynı diyebiliriz, ancak GDrive’a upload hızımız download trafiği tam kapasite olduğu için düştü.

Son olarak download trafiği yokken sadece upload yapalım.

up

Sadece upload yapmamıza rağmen download tarafında kullanım olacaktır. Umarım açıklayabilmişimdir. Bu duruma emin olmamakla birlikte bant genişliği satürasyonu deniyordu sanırım.

1 Beğeni

Test sırasındaki hızlar sıralı download ve upload sanırım. Aynı anda değil.