Gigafiber aktif oldu - Hız sürekli değişiyor (Olması gerekenden düşük hız)

Merhabalar sinyal yüksekliği sebebiyle geçenlerde kurulum yapılamamıştı bugün kurulum için gelindi. Kurulum yapılırken yine sinyal yüksek çıktı aşağıdan kablo ucu değiştiler ve sinyal geldi. Sorun şu kurulumun ardından birkaç defa Fast.com üzerinden 900-1000 mbps hatta 1.4 gbps’a varan download hızı aldım ama sonrasında bu hızı bir daha hiç göremedim. Speedtest üzerinden ise şu ana kadar hiç 550 mbps üstü hız alamadım. Normalde %30 kayıpı da hesap edersek 700 mbps download gelmesi gerekiyor sanırım.

Şu an Speedtest üzerinden yaptığım testlerde 450 mbps’ı Fast.com’dan da 550 mbps’ı geçmiyor hızım. Upload hızım Fast.com’da 700 mbps civarında görünürken Speedtestte 900 mbps bandında görünüyor. Kablolu bağlantı sağlıyorum, sanırım GPON modem ve Modem kasa arasındaki kablolar CAT5E. Problem bu kablolardan dolayı ise neden upload hızları olması gerektiği gibiyken download çok daha düşük geliyor.

Fast.com kablolu bağlantı test sonucum

Speedtest ile kablolu bağlantı test sonucum

Wifi üzerinden de modeme çok yakın yerden 5Ghz bağlantısında şu hızları aldım.
Wireless bağlantısını Macbook Air M1 ile sağladım.

Speedtest üzerinden

Fast.com üzerinden

Bahsettiğim hızlar sürekli değişiyor ama hiç 700-900leri göremiyorum.

Arkadaşlar konuyla ilgili peşinen şunu da belirtmek istiyorum lütfen “ya aldığın hıza bak yaptığın muhabbete bak vs.” diye düşünüp bu konuyu şımarıklık olarak algılamayın. Evet ülkemiz internet altyapısının içler acısı halinin hepimiz farkındayız, yakın tarihe kadar yıllarca 8mbps üzerine çıkamadım ben de. Bu durumdan hepimiz şikayetçiyiz. Amacım hızdan şikayetçi olmak vs değil, sadece hem teoride hem de pratikte bu altyapı ile 800-900 mbps downloadları görmek mümkün. Ben de bundan dolayı bahsettiğim durumun sebebini anlamak istiyorum. Çözümü mümkünse elbette maksimum verimi almak isterim. Öyle ki GIGAFIBER kullanıcısı çoğu arkadaşımız ortalama 950-750 mbps bandında download hızı alıyor. Yani altyapının sağladığı imkân da bu aslında. Benzer şekilde alabileceği hızdan daha düşük hız alan arkadaşlar vardı forumda onların sorunları çözülmüştü. Bahsettiğim gibi ben de eğer çözülebiliyorsa maksimum verimi almak istiyorum.

Hepinize çok teşekkürler. Her şey için sağolun. TurkNet 'e de bize bu fiyata bu hizmeti sunduğu için sonsuz teşekkür ediyorum.

Arıza kaydı aç muhtemelen modem de yada gponda sıkıntı olabilir

2 Beğeni

Açacağım bu gece bakalım nasıl dönüş yapacaklar, çok teşekkürler.

PS4 PRO’da da hem Lan hem de WLAN testi yaptım.

Kablolu internet testi sonucu (Cat5E ile)

Kablosuz internet testi sonucu (5Ghz)

Sana tavsiyelerim 5GHZ i kapatıp 2.4 GHz ile denermisin hocam bakalım onda ne olacak sonuç birde macbook m1 harici başka bir laptop yada bilgisayar ile deneme şansın var mı inşallah çözersin sorunu takip ediyorum konuyu hayırlı olsun.

1 Beğeni

Testleri her zaman kablolu olarak https://www.nperf.com/ 'dan yapın en doğru sonucu veriyor çünkü direkt turknetin 10 gigabit test sunucusuna bağlanıyor burdan deneyip ekran görüntüsü atar mısınız?

2 Beğeni

Rica etsem speed test uygulamasını indirip oradan dener misin? Test yapmadan önce sunucuyu da GRID TELEKOM olarak değiştir. Sonuçları söyle lütfen.

1 Beğeni

bana gore en iyi nperf speed test uzeri 700 mbps nperf da 950

1 Beğeni

Hacı abi muhtemelen modemin lan portlarında sıkıntı var üstteki testlerde upload 900 leri görmüştü çünkü sen gigafiber müşteri hizmetlerini ara hemen yardımcı oluyorlar merak etme burdan @EFG ile de iletişime geçerse çok daha yardımcı olur

1 Beğeni

Merhaba hocam sağol dönüşün için;

Nperf üzerinden 2 ayrı serverle test yaptım. Kablolu bağlantıyla Windows Masaüstü PC kullandım test için. TurkNet Serverı hep daha yüksek gösteriyor.

Nperf PremierDC Server

image

Nperf TurkNet Server

image

@katji @DHCP

1 Beğeni

Hocam selamlar çok sağolasın, darısı herkesin başına inş. İlk mesajımda kablolu bağlantıyla ve kablosuz bağlantıyla yaptığım testleri ayrı ayrı paylaştım.

Kablosuz bağlantı testlerinin hepsini Macbook ile yaptım çünkü evde başka notebookum yok. Evde bunun dışında wireless bağlantısı olan cihaz olarak sadece cep telefonu ve PS4 pro var.

Kablolu bağlantı ile yaptığım testleri ise Masaüstü, Windows PC ile gerçekleştirdim.

2.4 GHz’yi sabah denemiştim 120 mbps küsür çıkmıştı download yine de tekrar deneyip sonucu göndereceğim sana hocam. Çok teşekkürler tekrardan. :smiling_face:

Merhaba hocam cevabınız için çok teşekkürler. Windows 10 Speedtest App’ini yükledim GRID TELEKOM’u seçtim ve download da upload da 930 küsür çıktı. Speedtest web versiyonunda GRID TELEKOM çıkmıyordu zaten. Peki her hız testinde ve hatta farklı serverlarda dahi aşırı hız farklarının çıkmasının nedeni ne tam olarak acaba? Hangi hız gerçeği yansıtıyor bunu nasıl anlayabiliriz? Tekrardan teşekkürler.

Kablolu bağlantı, Windows PC / Speedtest APP / GRIDTELEKOM Server

1 Beğeni

Kayıt oluşturdum TurkNet Online İşlem Merkezi üzerinden cevabın için çok teşekkürler hocam sağolasın dediğin gibi yarın bir de arayayım bakalım. @EFG hocam da müsait olduğunda göz atar umarım.

1 Beğeni

Hatta herhangi bir problem yok full hız almışsınız işte bence arıza kaydını kapatın farklık testlerde hız farkı çıkmasının sebebi hız testi yapan sunucuların kapasitesinin yetmemesi.

2 Beğeni

Kapattım hocam teşekkürler. Bu arada 5 GHz’nin ara ara atması ve akabinde wireless listesinde görünmemesi problemi için ne yapılabilir acaba?

Onu ben de çözemedim henüz.

1 Beğeni

@devilsadvocate56 hızın gerçeği yansıtıp yansıtmadığını indirme yaparak anlarsın hocam boyutu yüksek bir dosya indir 50 gb bak bakalım kaçla çekiyor eğer o resimdeki hızla çekiyorsa doğrudur cillop gibi hız valla güle güle kullan bizde bekliyoruz 27 sinden beri

1 Beğeni

Eve gectigimde deneyip bu cevabi editleyerek sonucu girecegim hocam cok sagol

Son bi haftadır Gaziosmanpaşa İstanbul da hep bölgesel gigafiber kesintileri oluyor simdide oldu hep olcak mi bu yaw

1 Beğeni

Speed test uygulamasından yaptığın hız gerçek hızı yansıtıyor. Diğer sunucuların farklı hızlar göstermesinin sebebi sunucu uzaklığı, sunucu bant genişliği, sunucu yoğunluğu vs. Birçok etmen var etkileyen. Bu arada rica ederim :slight_smile: