Giga Buluşmaları - TurkNet Forum: Soru & Cevap

Herkese selamlar,

Yakın zamanda düzenlediğimiz Giga Buluşmaları: TurkNet Forum etkinliğimizde sorulan sorular sorular ve yanıtlarını sizinle paylaşıyorum. Buluşma videomuzu da izlemeyi unutmayın :heart_hands: :smiling_face_with_three_hearts:


Soru: TT Fiber’de daha yüksek hızlar gelecek mi? (Cevap İçin Dokunun)

Yaşanan gelişmeleri yakın takip ediyoruz. TT Fiber altyapısı için 100 mbps üstü hızlarda yaptığımız testler hala devam ediyor.


Soru: Wi-Fi6 ve Mesh teknolojisi hakkında bilgi alabilir miyim? (Cevap İçin Dokunun)

Bu bizim 1.5 senedir üzerinde ulaştığımız bir projelerden bir tanesi. Yeni nesil cihazlar da dahil olmak üzere ortalama 2 yıl içerisinde eskiyor ve yenilenmesi gerekiyor. Günümüzdeki maddi koşullar ve kuru da göz önünde bulundurduğumuzda bu hizmeti bir servis olarak, kiralama yöntemiyle sunmayı planlıyoruz. Ocak ayı içerisinde hizmet vermeyi planlıyoruz. Cihazlarımızın verimliliğini arttırmak için bulut tabanlı yapay zeka kullanacağız. Kanallar arasında otomatik geçiş yapan, evin içerisinde uzak cihazdan yakın cihaza otomatik geçiş yapacak bir servis olacak. TurkNet Mobil Uygulaması ve net uzmanlarımız ile entegre çalışacak. Bilgileri ve problemleri anlık olarak paylaşarak hızlı aksiyon alınmasını sağlayacak.


Soru: GigaFiber vizyon ve hedefleri nedir? Tüm ISS’lerin birleşip altyapıda iyileştirmeler yapacağı doğru mu? (Cevap İçin Dokunun)

Biz tüm rakip firmaların kullanıcılara yüksek hız sunmasını istiyoruz. Biz de orada önemli oyunculardan biriyiz. Ortak altyapı konusunda Avrupa modellerine bakıldığında birçok farklı imalat tipi var. Asıl amaç hızlı bir şekilde tüketiciyi fiber ile buluşturmak. Burada internet servis sağlayıcı’lerin ve belediyelerin rolü çok önemli. Biz bu tarz iş birliklerinin tamamına açığız.


Soru: Yanıltıcı aramaya denk geldim, TurkNet’te kalmak istediğimi açıkladığımda internetim kesildi. Bunun sebebi nedir? (Cevap İçin Dokunun)

Pandemi dönemiyle birlikte artışa geçen bu durum hakkında TurkNet’in içerisinde özel bir ekip oluşturuldu. Bu durum sektörün kanayan yarası. Kullanıcıların datası bayiler ya da taşeron çalışanlar tarafından sürekli akmaya devam ediyor. Bu da son kullanıcıyı oldukça mutsuz ediyor. Bunun için tüm firmalarla, hukuk regülasyon ve BTK ile ortak çalışma başlattık. Tam anlamıyla çözülmemiş olsa bile yaşanan bu durumun oldukça azaldığını söyleyebiliriz. Bu aramaları yapan grupların ellerinde bir sistem yok. Sizin için arıza kaydı oluşturup, mevcut kaydınızı kapatamaz. İnternet hizmetinizi kesemez ve arıza yaratamaz.


Soru: Sorun yaşandığında çözüm süresini nasıl düşürebilirsiniz? (Cevap İçin Dokunun)

Performans problemlerinde WiFi6 ve Mesh teknolojilerimiz devreye giriyor. Kopma probleminde hedefimiz sizin bize durumu bildirmeden bizim arızayı tespit edip hızlı bir şekilde tespit edip müdahale etmeyi planlıyoruz. Net uzmanlarımızı düzenli olarak eğitime tabi tutuyoruz. Sürekli yeni methodlar geliştirerek arıza çözüm süreçlerini kısaltmayı hedefliyoruz.


Soru: Gece çalışmalarının yapılmasının nedeni nedir? (Cevap İçin Dokunun)

Bu çalışmalarda Prime Time dediğimiz saat aralığını baz alıyoruz. Prime Time kullanım yoğunluğunun en fazla olduğu zaman anlamını taşıyor. Biz de çalışmalarımızı bu zaman aralığının dışında gerçekleştirerek minimum kullanıcının kesintiden etkilenmesini hedefliyoruz. Bu sebeple çalışmalarımız genelde saat 02.00 ve sonrasında gerçekleşiyor.


Soru: GigaFiber’de 1000 mbps’in üzerinde hız verecek misiniz? (Cevap İçin Dokunun)

Fiber optik kablo terabit seviyesinde bir hız karşılayabiliyor. Hızları sağlayan durum pop noktalarındaki santraller. OLT’deki ve ONT’deki kartı değiştirdiğimizde 10.000 mbps verilebilir. Fakat burada önemli nokta, kullanıcıların bu hızları kullanabilecek cihazlarının olmaması.


Soru: GigaFiber süreçlerinin yavaşlamasının sebebi çalıştığınız taşeron firmalar olabilir mi? (Cevap İçin Dokunun)

Biz birden fazla çözüm ortağıyla çalışıyoruz. Her bölgeye özel proje müdürleri görev yapıyor. Tüm bölgeler proje müdürleri tarafından özel olarak takip ediliyor. Bölgelerde şikayet aldığımız taşeronlar var ise biz bu ekiplerle çalışmayı sonlandırıyoruz. Fakat buradaki yavaşlığı sağlayan en önemli faktör belediyeler. İzin ve prosedürler nedeniyle dönüşüm süreçleri oldukça yavaşlayabiliyor. Biz bu konuda tüm gayretimizi göstererek dönüşümleri tamamlamaya çalışıyor.


Soru: Bazı bölgelerideki yaşlı nüfusu fazla. Bu sebepten dijital ortamda GigaFiber başvuruları yapmaya sıcak bakmıyorlar. Burada nasıl bir yol izliyorsunuz? Nüfusü yüksek bölgeler için broşür dağıtmayı düşünür müsünüz? (Cevap İçin Dokunun)

Yerel yönetimlerle çalışma konusu bizim planlarımız arasında. Direkt olarak muhtarlardan da bize talepler gelebiliyor. Bunları değerlendirip gereken adımları atıyoruz. Bürokrasi süreçleri tamamlandığında broşür, sticker ve afişleri görebilirsiniz.


Soru: GigaFiber süreçleriyle alakalı neden net bir tarih ya da harita bilgisi paylaşmıyorsunuz? (Cevap İçin Dokunun)

Bizim en çok paylaşmak istediğimiz detaylardan bir tanesi GigaFiber haritası. Fakat sizinle paylaştığımız planlamalar belediye ve izin sebepleri nedeniyle ertelenebiliyor. Söz verip gelemediğimiz durumlarda hayal kırıklığı yaratmak istemiyoruz. Elimizde olmayan parametreler nedeniyle söz veremiyoruz.


Soru: Ben 100 mbps üzerinden 130 mbps alıyorum. Belirli bir seviyenin üzerine çıkmamız engelleniyor mu? (Cevap İçin Dokunun)

Biz TurkNet olarak kota ve hız kısıtlaması uygulamıyoruz. Bu sebeple altyapınızın desteklediği maksimum hızı alabiliyorsunuz.


Soru: Orta ve üst segmentin olduğu yerlere öncelikli GigaFiber götürdüğünüz doğru mu? (Cevap İçin Dokunun)

Biz gelir düzeyine bakmadan standart protokolü uygulayarak GigaFiber hizmetimizi yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Hizmetimizden her kesimden ve her gelir düzeyinden insanların faydalanması için gereken gayreti gösteriyoruz.


Soru: GigaFiber altyapınızı farklı servis sağlayıcılar ile paylaşacak mısınız? (Cevap İçin Dokunun)

Önceliğimiz altyapımızı yaygınlaştırmak. Yeteri kadar yaygınlaştığımızda şartlar uygun olduğu taktirde altyapımızı paylaşmak isteriz.


Sorularınız ve katılımınız için çok teşekkürler :heart_hands:

5 Beğeni

Ben 9 adet soru sormuştum. Onca sorularımın içlerinden biri anca cevaplanmış. Peki ya devamı?

1 Beğeni

Siz Cem Çelebiler e sormuştunuz. Bunlar forum buluşması soru cevapları

2 Beğeni

Onları ne zaman öğreneceğiz peki?

1 Beğeni

Video ne zaman hazır olacak?

Tamamı gelmeye de bilir :man_shrugging:

1 Beğeni

Neden?

1 Beğeni

Çünkü bildiğim kadarıyla daha röportaj bile yapılmadı :roll_eyes:

1 Beğeni

@mixerboy beklediğin video yarın YouTube a yükleniyor TurkNet on Instagram: "Siz sordunuz, CEO’muz Cem Çelebiler yanıtladı. 🙌 Tamamı yarın YouTube kanalımızda yayında, takipte kalın. 👀"

1 Beğeni

Siz öyle diyince aniden kalbime ağrı girdi heyecandan… Şaka değil, gerçekten.

1 Beğeni

9 Adet burada soru sormuştum Cem abiye, fakat sorduğum hiçbir soruyu cevaplamamış… Gerçi sorun Cem abide değil, soruları seçen kişinin hatası… Kâğıtlarla uğraşmak yerine, Cem abi foruma girip sorulan soruları okusaydı, sorun kalmazdı? Zaten çok fazla soru yok…

Zaten sorulan soruların çoğu, daha önce sorulmuştu. Klasik sorular seçilmiş hep. Ben daha ezber bozan, daha teknik ve daha özgün sorular sormuştum? Bunlar ne zaman cevaplanacak? O kadar yazmak için uğraşmışım, bunu boşa çıkartmazsınız değil mi?


En önemli faktör belediye izini ise, bizim belediye başkanı izin vermiş. Pendik Çamçeşme Mahallesinde gigafiber var Fevzi Çakmak Mah. hala plan içerisinde yıl sonu gelir gibi gözüküyor dediler. TurkNet TurkNet Online İşlem Merkezi’den bir yetkili nisan ayında daha kapsamlı gigafiber çalışması olacağını dile getirdi. Umarım bir sürpriz olur ve Fevzi Çakmak Mah. gigafiber daha erken gelir.